Juleblues 2021

Miriam Mandipira
Foto: Jakob Wandam

Tekst: Jakob Wandam

Er du træt af at høre Wham! synge ”Last Christmas”, men vil du alligevel gerne høre julesange – måske endda med et vist bluespræg? Så læs videre her!

December måned er fuld af blueskoncerter, og Bluesnews.dk’s koncertkalender er altid et godt sted at holde sig løbende orienteret om, hvor bluesmusikken spiller (du finder koncertkalenderen her). At en koncert foregår i december, er naturligvis ikke ensbetydende med, at der spilles julemusik. Men det tør vi nu godt garantere, at der gør, når Miriam Mandipira sammen med Erann DD er solist ved en række koncerter med DR Big Band.

Cocktail

Miriam Mandipira
Foto: Jakob Wandam

Overskriften her er nemlig ”Merry Christmas, baby!”, og bigbandet lover en ”cocktail af blues og inderlig jule-soul”. Showet tager på Danmarksturné, inden der sluttes af på hjemmebanen i DR Koncerthuset. Turnéen starter den 2. december på Stars i Vordingborg.

Herefter går turen til Svendborg Teater den 3. december, Mantzius i Birkerød den 4. december, Gjethuset i Frederiksværk den 7. december, Gazzværket i Aabenraa den 8. december, Tobakken i Esbjerg den 9. december og Godset i Kolding den 10. december. De to optrædener i DR Koncerthuset i København foregår den 11. og den 12. december.

DR Big Band har tidligere udsendt to juleplader, Merry Christmas, baby (2009) og Jazzin’ around Christmas (2016). Miriam Mandipira var en af gæstesolisterne på den sidstnævnte plade, hvor hun sang Harry Connick Jr.’s ”I pray on Christmas”. Hør den her:

”Bluesificerede”

Bevæger man sig ud i den pulserende julehandel, er der en god chance for at støde på jump blues-foretagendet Jumpin’ Jacks. De suser i hele julemåneden land og rige rundt med deres ”bluesificerede” dansktop-klassikere, egne numre og helt sikkert også både danske og amerikanske julesange.

Jumpin’ Jacks optræder på handelsgader og -stræder i Jylland, på Fyn og på Sjælland. Vi skal ikke gengive hele den omfattende turnéplan her, men tjek koncertkalenderen og se, hvornår de spiller i nærheden af dig.

Sidste år udsendte Jumpin’ Jacks deres arrangement af ”Et barn er født i Bethlehem” som digital single. Hør den her:

Rhythm & blues

En ganske ny julesingle er Henning Høegs ”Coming home for Christmas – again”, der må kategoriseres som rhythm & blues. Henning Høeg er nok mest kendt som musikanmelder, men har altså også selv snuset til udøver-delen, og på ”Coming home for Christmas – again” har han allieret sig med blues- og R&B-pianisten Esben Just. Sangen kan høres her:

Esben Just er ikke ubekendt med at indspille julemusik. I 1999 udsendte han med trioen SP Just Frost ep’en Funky Christmas is back. SP Just Frost omfatter Esben Just på vokal og klaver, Henrik ”SP” Schou Poulsen på bas og Søren Frost (som også spiller med ovennævnte DR Big Band) på trommer.

Funky Christmas is back indeholdt trioens New Orleans-arrangementer af “Rockin’ around the Christmas tree” og “Let it snow”, førstnævnte i to versioner. Den ene kan høres her:

Crooner-stilen

En herre, der helt sikkert er inspireret af Esben Just, er den aarhusianske pianist og sanger Emil Otto. Lige som Just begår Emil Otto sig inden for New Orleans-traditionen, når han for eksempel spiller med The Vooo Ca Ray eller Gumbo Ya-Ya.

Men Emil Otto har også en forkærlighed for the great American songbook og crooner-stilen. I lighed med for eksempel Harry Connick Jr. kombinerer han det hele på sin egen måde, og Emil Otto arbejder p.t. på sit debutalbum.

Men det første indspillede resultat kan man allerede høre nu, idet Emil Otto sidste år debuterede med singlen ”Blue Christmas”. Her er Elvis Presley-juleklassikeren netop arrangeret i New Orleans R&B-stil, og du kan høre den her:

Salme

Emil Otto lyder efternavnet Daugaard og er søn af Claus Daugaard, som er trommeslager i Ole Frimer Band, Shades of Blue og Kent T. & the Delta Grinders. Dét var Claus Daugaard også i hedengangne Blue Junction (som spillede en engangs-reunionkoncert for nylig, se her).

Netop Blue Junction stod også bag en julesingle tilbage i 2005. Det var en bluesy version af salmen ”Glade jul”, indspillet sammen med dansk blues’ grand old man, nu afdøde Peter Thorup.

Blue Junction bestod på dette tidspunkt af Daugaard, Ole Frimer, Uffe Steen og Morten Brauner. Du kan høre deres udgave af ”Glade jul” her:

Banjo-blues

Færøsk-danske Terji Krossteig lavede i 2018 julesangen, som nu hedder ”Hallelujah (Friður á jørð)”. Sangen har færøsk og dansk tekst samt musik af Terji Krossteig selv, som også synger og spiller dobro, banjo, ukulele og fodtamburin.

Sangen kan streames og/eller downloades ganske vederlagsfrit fra Soundcloud eller bare høres her:

Banjo er der også altid at høre hos bandet All My Exes, som er brandaktuelle med albummet The new Exes (en anmeldelse er på vej her på Bluesnews.dk). Det er All My Exes’ femte album, men de har også udgivet en julesingle, nemlig ”Christmas time again”, der udkom i 2013.

Det er sangeren, sangskriveren, guitaristen og banjospilleren Steffen Christensen, der er primus motor i All My Exes. Hør deres julesang her:

Længe ventet

En anden, der snart er pladeaktuel, er sangeren Jes Holtsø. Holtsø & Wittrocks længe ventede album Blink of an eye udkommer den 2. februar, men allerede nu er de aktuelle med julesinglen ”Red eyes at Christmas”.

Sangen er en duet med Ester Brohus, som tidligere har sunget sammen med Jes Holtsø på singlerne ”Postkort” (2019) og ”Won’t let go” (2020). Hør ”Red eyes at Christmas” her:

”Red eyes at Christmas” er skrevet af Marcus Winther-John og Jes Holtsøs faste makker, pianisten Morten Wittrock. For ti år siden var Morten Wittrock med i ensemblet Rock It (med Frank Rothstein og Olsen den Skaldede Kok), som udgav albummet Rock It at Christmas.

Her var Jes Holtsø gæstesolist, og han sang Fats Dominos ”I told Santa Claus”. Dén kan du høre her:

I julestemning

En god måde at komme i julestemning på et ved at lytte til guitaristen og sangeren Jesper Bjarnesens 2001-album Swinging Christmas. Albummet er indspillet sammen med gruppen Kims Bacon, som blandt andre tæller pianisten Kim Nedergaard og Hans Jørgen ”Hanse” Jensen.

Begge spiller i dag sammen med Jesper Bjarnesen i bluesbandet JB & the Hüggeli. Swinging Christmas er ikke et bluesalbum, men kombinerer blues, swingjazz og rock & roll, hvilket er ganske karakteristisk for Jesper Bjarnesens karriere.

Mest blues er der i Leiber & Stollers ”It’s Christmas time pretty baby”, som egentlig hedder ”Santa Claus is back in town” og først blev indspillet af Elvis Presley i 1957. Hør Jesper Bjarnesens version her:

Så det basker

Bluessangerinde er der vel sjældent nogen, der har beskyldt Hanne Boel for at være. På ”Let’s make a baby king” har hun imidlertid allieret sig med den (nu afdøde) canadiske bluesguitarist Jeff Healey, og så er der bluesstemning, så det basker!

Nummeret har tekst og musik af den canadisk-amerikanske sangskriver Jesse Winchester, som selv indspillede sangen i 1988. Hanne Boels version findes på hendes album Misty paradise fra 1994. Du kan høre den her:

Tom Waits

Tom Waits indspillede sin ”Christmas card from a hooker in Minneapolis” tilbage i 1978 og udgav den på albummet Blue Valentine. Teknisk set er den jo nok kun en julesang af navn, men vi tager den alligevel med her, fordi Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard lavede en fin version af sangen på deres duo-album Taking the good with the bad (2021) (læs anmeldelse her).

Du kan høre Risager og Balsgaards udgave af ”Christmas card from a hooker in Minneapolis” her:

Blueslegende

Den levende danske blueslegende Kenn Lending var som bekendt i mange år guitarist og fast sparringspartner for amerikanske ”Champion” Jack Dupree. Lending var også på plads i Köln i 1982, da Jack Dupree indspillede ”Good Lord born on Christmas”.

Nummeret er hverken på YouTube eller streamingtjenesterne, men vil man høre det – og det vil man! – kan man for eksempel finde ”Champion” Jack Dupree-pladerne I had that dream eller The legendary Champion Jack Dupree (1980-1988) frem. Og har man dem ikke i sin samling, kan man låne dem på biblioteket (se her).

Tangentspilleren

Kenn Lending er så småt ved at være klar til at turnere med sit Kenn Lending Blues Band i 2022. Men han spiller også af og til duo-jobs med tangentspilleren Michael Sunding i foretagendet Lending & Sunding – Higher Ground.

Michael Sunding er selv ansvarlig for en juleplade, der udkom i 2017. The melodies of Nordic Christmas var et album med Michael Sundings instrumentale arrangementer af kendte julesalmer (og altså ikke blues). Der var dog også et enkelt nummer med sang på, nemlig Sundings egen komposition ”Rundt om træet, rundt i ring”. Her fik han vokal assistance af Randi Winther og blues-, jazz- og gospelsangerinden Margrete Grarup. Hør sangen her:

Playliste

Hvis de ovennævnte eksempler har givet dig blod på tanden med hensyn til juleblues, vil vi foreslå dig at kaste dig ud i nedenstående Spotify-playliste. Den skulle nok kunne få dig sikkert igennem juledagene, for her er mere end 18 timers julemusik.

Listen er kompileret af Bluesnews.dk’s redaktør og indeholder nogle af de ovennævnte sange samt, især, udenlandsk juleblues fra Bessie til Bonamassa.