Nekrolog: Povl Dissing 1938-2022

Povl Dissing
Foto: Eirik Newth

Tekst: Jakob Wandam

Sangeren Povl Dissing er død efter lang tids svækket helbred, 84 år gammel.

Povl Dissing endte som ridder af Dannebrog og folkekær visesanger, men var især i karrierens første år særdeles omdiskuteret på grund af sin meget personlige sangstil og sine lige så personlige fortolkninger af den danske sangskat.

Dissings musikalske løbebane begyndte i jazz og blues, hvor han først spillede kornet, men snart skiftede til guitar. Han optrådte blandt andre sammen med Freddy Fræk og Benny Holst.

Povl Dissing var inspireret af de amerikanske bluesmusikere og sang i begyndelsen helst på engelsk, selv om han sjældent forstod teksterne. De bluesy fraseringer tog han med ind i sin tilgang til danske evergreens, folkemusik og børnesange som debutsinglen ”Drengen og hesten” (1966).

Bluesrock

Snart påbegyndte Povl Dissing et samarbejde med bluesrock-gruppen Beefeaters med blandt andre Peter Thorup, der udmøntedes i flere singler samt albummet Dissing (1969), som kendes bedst under arbejdstitlen Nøgne øjne.

Samarbejdet med Peter Thorup blev jævnligt genoptaget. Blandt andet producerede Thorup Povl Dissings 1977-album Lykkeland, der indeholdt hans Grønlands-inspirerede ”Krakkemutmat blues”. Året efter udgav de i fællesskab albummet Gamle sange – i live, og i 1980 kom Yderst ude, hvor også Knut Henriksen var kommet til.

Et kortvarigt makkerskab med den amerikanske country blues-guitarist Stefan Grossman resulterede i singlen ”I’m singing”, men Povl Dissings mest kendte og succesrige samarbejde blev dog uden sammenligning med pianisten og digteren Benny Andersen.

Svantes viser

Sangcyklussen Svantes viser (1973) med Povl Dissing på vokal blev en kæmpesucces og er indlejret i Danmarks kulturelle fællesgods. Dissing og Andersen stod for en slags moderne visesang, som også trak kraftigt på deres baggrunde i jazz og blues.

Povl Dissing og Benny Andersen fortsatte parløbet næsten helt frem til Andersens død i 2018. Der kunne ganske vist gå mange år imellem, men det blev alligevel til et betragteligt antal turnéer og plader fra de to. Bluesformen blev hyppigt genbesøgt, for eksempel på sangene ”Virus blues” og ”Olie-blues” fra Oven visse vande (1982), ”Skvalderkål blues” fra Hymner og ukrudt (1984), ”Start-blues” og ”Troubaduren” fra I al slags vejr (1991) og ”Novemberblues” fra Skynd dig langsomt (1998).

Povl Dissing lod sig dog ingenlunde begrænse til at synge viser sammen med Benny Andersen, og konstant indgik han i nye musikalske sammenhænge – med Burnin’ Red Ivanhoe, Anne-Grete, Troels Jensen, Fuzzy, John von Daler, Christian Søgård, Irene Becker, Nanna og Peter Peter, for blot at nævne nogle få – og nye genrer og musikalske blandingsformer.

Sønnerne

I 1996 sang Povl Dissing på den alsidige norske organist Iver Kleives og bluesguitaristen Knut Reiersruds album Himmelskip, og i 2000 udkom Den signede dag, hvor de tre i samarbejde fortolkede Grundtvig-salmer.

Allerede året forinden havde Povl Dissing udsendt det første album sammen med sønnerne Rasmus og Jonas Dissing, Græsset må betrædes. I gruppen Dissing, Dissing, von Daler, Las og Dissing indgik også Asger von Daler og Las Nissen. Bandet fortsatte siden uden von Daler og eksisterer stadig som Dissing & Las.

Povl Dissing
Foto: Hreinn Gudlaugsson

That lucky old sun (2010) var en momentan tilbagevenden til den engelsksprogede jazz. Povl Dissing stod over for at føje et nyt kapitel til en uhyre alsidig karriere, da han i 2017 under et besøg i Sydspanien faldt og pådrog sig kraniebrud. Planen havde været at indspille et flamenco-album med spanske musikere, men projektet måtte selvsagt skrinlægges.

Kraniebruddet medførte en hjerneblødning, som berøvede Povl Dissing hørelsen. Og selv om den med tiden delvis vendte tilbage, blev det naturligt nok kun til ganske få offentlige optrædener for sangeren herefter. Mandag den 18. juli sov Povl Dissing altså ind, og Danmark mistede en helt unik og højt elsket blues-med-meget-mere-stemme.

Hør nogle af Povl Dissings mest blues-orienterede indspilninger på Spotify-playlisten herunder.