Ørken-bluesman på Danmarksturné

Foto: Philippe Sanmiguel

Foto: Philippe Sanmiguel

Maj måned står i ørkenbluesens tegn i Danmark. Ikke blot spiller gruppen Tinariwen to koncerter på dansk grund, vi får også en hel mini-turné med den maliske bluesman Samba Touré.

Samba Touré er en guitarist, sanger og komponist, hvis særprægede stil betragtes både hjemme og i udlandet som afspejlende og styrkende den varige arv fra den legendariske Ali Farka Touré (som han ikke er i familie med).

I 2010 henvendte Toumani Diabaté sig til Samba og inviterede ham til at spille med på hans “Ali Farka Touré Variations Tour”. Det virkede som et naturligt valg at give stafetten til Samba og få ham til at repræsentere Ali Farka Tourés guitarstil på touren.

Samba Touré leverer en sprudlende ørkenblues, der stilsikkert blander lokal songhai-kultur med vestlige genrer. I Malis hovedstad Bamako er Touré kendt for at cruise rundt i sin bil og lytte til et assorteret udvalg af cd’er med musik fra hele verden. Han henter inspiration i alt fra Serge Gainsbourg til funk og Bo Diddley, men er særlig berømt for at videreføre bluesarven fra legendariske Ali Farka Touré.

I tråd med traditionel malisk sangskrivning kommenterer Touré i sine tekster på det aktuelle samfund og præsenterer moralske fortællinger om familielivets betydning, dovenskab og forurening.

Hvor hans forrige udgivelse Albala fra 2013 præsenterede et dystert billede af Mali i lyset af konflikten i den nordlige del af landet, er der mere håb for fremtiden at spore på pladen Gandadiko fra 2015 – dog ikke uden at spændingerne stadig lurer i baggrunden i mange af sangene. Gandadiko fik en fremragende modtagelse af anmelderne, blandt andet gav musikmagasinet fRoots topkarakter og kaldte pladen “spektakulært opfindsom, afmålt og stærk”.

Anmelderen hos det britiske dagblad The guardian var også begejstret og skrev: “The music is mature and confident, with Touré’s quietly commanding voice matched against insistent bass riffs and guitar work (…) Impressive.”

Samba Touré spiller fire koncerter i Danmark i maj:

  • 3. maj: Dexter, Odense
  • 4. maj: Huset, Aalborg
  • 5. maj: Gimle Kulturhus, Føllenslev
  • 8. maj: Tivoli, København