Robert Cray til Silkeborg og København

Robert Cray

Tekst: Jakob Wandam

Det er noget nær det største nulevende bluesnavn, der kommer til Silkeborg, når selveste Robert Cray spiller i Kedelhuset grundlovsdag, onsdag den 5. juni 2024.

“Jeg er pavestolt over at få denne blueslegende til byen. Jeg har prøvet flere gange at få ham hertil; nu er det endelig kommet på plads!” jubler Charlie Tambaur, formand for B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association.

Blueshåb

Den 70-årige guitarist, sanger og sangskriver er ikke bare stor i blueskredse, men nyder også anerkendelse og succes i langt videre cirkler. Robert Cray stod centralt i 1980’ernes blues-boom, hvor han af mange blev anset for det store, nye blueshåb. Med fængende, soulprægede sange og en radiovenlig produktion nåede Robert Crays rene guitarlinjer og fine sangstemme ud til et bredt publikum.

Robert Cray
Foto: Peter Widmer

Han optrådte med Tina Turner og Eric Clapton i London, og hjemme i USA stod bluesstjernerne i kø for at arbejde sammen med ham. Robert Cray har spillet med blandt andre John Lee Hooker, B.B. King, Steve Ray Vaughan, Buddy Guy, Bonnie Raitt, Jimmie Vaughan og Etta James.

Sammen med sit Robert Cray Band har han udgivet omkring 20 album, senest That’s what I heard, der udkom i 2020. I 1985 indspillede han albummet Showdown! med Texas blues-legenderne Albert Collins og Johnny Copeland; dén plade blev hædret med hans første Grammy. I alt har Robert Cray modtaget fem Grammy-priser og 20 Blues Music Awards.

Robert Cray har tidligere spillet i Danmark, blandt andet i forbindelse med festivalerne Blues Paradise i 2018 (læs anmeldelse her) og Copenhagen Jazz Festival i 2022 (læs anmeldelse her).

Amager Bio

Når han kommer igen i 2024, er det da heller ikke kun Jylland, der får fornøjelsen. I København er Amager Bio nemlig igen klar med en Robert Cray-koncert. Det sker torsdag den 6. juni.

Robert Cray og Les Falconer
Foto: Sven Levandowsky

Som sædvanlig stiller amerikaneren op med sit Robert Cray Band, der ud over orkesterlederen på guitar og sang består af Richard Cousins på bas, Dover Weinberg på Hammondorgel og Les Falconer på trommer.

Billetter til koncerten i Kedelhuset sættes til salg i dag, mandag den 4. december klokken 10 via Kedelhusets hjemmeside her. Billetter til koncerten i Amager Bio er allerede i salg og kan erhverves her.