Til pladerelease med Jake Green

Tekst og foto: Jakob Wandam

Søndag den 19. maj var den officielle udgivelsesdato for Jake Greens soloalbum Rough spring, og i den anledning var der reception og koncert på Mojo Blues Bar i København (læs anmeldelse af Rough spring her).

Det betød snak, snacks og ikke mindst musik til familie, venner og bluesfans, som var mødt ganske talstærkt op.

Indspilningen af Rough spring er nemlig finansieret af musikelskere, som formedelst 350 kroner kunne overvære optagelserne den 7. december sidste år og naturligvis erhverve sig et eksemplar af cd’en, hvor de også er takket i covernoterne. Mange af dem dukkede naturligvis også op på Mojo.

Der var programsat reception fra klokken 20 og koncert fra klokken 22, men allerede 21.30 greb Jake Green den akustiske guitar og satte i med aftenens første sæt.

Sætlister

Jake Green bryder sig ikke om sætlister, bedyrede han på engelsk (”I don’t like office work!”), og hvis man har oplevet ham live, kan man bekræfte, at han ikke benytter sig af dem.

Ud over koncerterne med Jake Green Band tjener han til dagen og vejen ved at spille solo på værtshuse og på Strøget i København, og han har derfor en rigtig buskers tilgang til repertoiret. Det vil sige, at han tager imod ønsker – som regel andre kunstneres numre – og i øvrigt spiller, hvad der måtte falde ham ind.

Således var Jake Green heller ikke til sinds blot at spille sangene fra Rough spring for publikum på Mojo. Dem kunne de jo bare høre på pladen, som han sagde, og derfor blev hans første sæt, som Bluesnews.dk overværede, en skønsom blanding af egne og andres numre.

Gys

Første sang var således overraskende nok en version af Shawn James’ ”Through the valley”. Der lød vantro gys blandt tilhørerne, da Jake Green første gang sang igennem på dette smukke nummer – hans stemmekraft kan blæse enhver bagover, uanset hvor forberedt man mener at være.

Koncertens anden sang var ganske ny, den ”første og eneste” sang, Jake Green har skrevet på dansk. Det var en rigtig fin, lidt salmeagtig kærlighedssang, og det kan blive interessant at se, om det dansksprogede er noget, han vil forfølge yderligere.

Resten af sættet blev dog på engelsk, og vi fik blandt andet fem numre fra Rough spring. Bluessangen ”Looking for a reason” var det første, og efter et par covernumre fulgte en streng af Rough spring-sange med ”Six feet down”, ”Night train calling” og ”Time stands still”.

Fabelagtigt sunget

Af andres sange blev der plads til en fabelagtigt sunget udgave af Jason Isbells ”Cover me up”, et folk-nummer med mindelser om Lennon/McCartneys ”Norwegian wood”.

Bruce Springsteen-klassikeren ”I’m on fire” blev også taget under kærlig behandling, og så fik vi en glimrende version af den traditionelle ”House of the rising sun”.

Et medley af Merle Travis’ ”Sixteen tons” og Percy Mayfields ”Hit the road Jack” (sidstnævnte et stort hit for Ray Charles) blev næstsidste indslag i første sæt. Jake Green rundede sættet af med sit eget titelnummer fra Rough spring, en meget smuk og rørende performance af sangen, som Green skrev kort efter sin fars død.

Covernumre

Jake Green har selv skrevet alle numrene på Rough spring, men han har også indspillet en del af de covernumre, som han fremfører ved sine koncerter. Dem lovede han publikum, at han ville gøre tilgængelige digitalt ”på en eller anden måde,” og det følger han nu op på.

På Facebook har Jake Green nemlig netop offentliggjort, at Rough spring vil kunne købes på en USB-nøgle. Ud over hele albummet som mp3-filer indeholder USB-nøglen også fem covernumre, som altså ikke umiddelbart er tilgængelige på anden vis.

Det drejer sig om følgende sange:

  • ”Cover me up” af Jason Isbell
  • “Hurt” af Nine Inch Nails (men mindst lige så berømt i Johnny Cashs indspilning)
  • ”Hallelujah” af Leonard Cohen (og yderligere udødeliggjort af Jeff Buckley)
  • ”Tangled up in you” af Aaron Lewis
  • “House of the rising sun” af ubestemmelig oprindelse, men indspillet af bl.a. Leadbelly og The Animals

Sangene er ikke med på den streaming-version af Rough spring, som kan høres på for eksempel Spotify.

USB-nøglen planlægger Jake Green at sælge ved sine koncerter.