Van Morrison bringer bluesen til Heartland

Af Jakob Wandam

Torsdag den 31. maj til lørdag den 2. juni er der Heartland Festival ved Egeskov Slot på Sydfyn. Heartland er en festival, der kombinerer såkaldte talks og kvalitetsprægede madoplevelser med musik fra danske og internationale topnavne.

Heartlands musikprogram spænder vidt, og der er således ingenlunde tale en bluesfestival, men bluesinteresserede vil hæfte sig ved navnet Van Morrison, der optræder på fredagens program.

”The Belfast cowboy” har altid haft bluesen som en central del af sin musik, der dog sjældent lader sig kategorisere. Van Morrison begyndte karrieren i bluesrock-bandet Them, der var en del af 1960’ernes British invasion og hittede i 1964-65 med singlen ”Baby please don’t go”/”Gloria”.

Glorværdig

Siden har Van Morrison skabt sig en lang og glorværdig solokarriere, hvor han kombinerer rock, soul, folk, jazz, country og blues m.m. i forskellige sammensætninger, der dog altid resulterer i et produkt, som er umiskendeligt hans eget.

Det sidste års tid har været usædvanlig produktivt for den nordirske sanger, multiinstrumentalist og sangskriver. Ikke mindre end tre album er det blevet til siden september sidste år, hvor han udsendte Roll with the punches.

Pladen er en decideret bluesproduktion, der blander Van Morrison-kompositioner med sange af bl.a. Lightnin’ Hopkins, Bo Diddley, Little Walter og Sister Rosetta Tharpe.

I december udkom den jazzede Versatile med standarder fra the great American songbook, og i april 2018 udgav Van Morrison You’re driving me crazy, et duo-projekt med organisten og trompetisten Joey DeFrancesco. På dette album spiller de jazz-covers og Morrison-originaler, og der er også kendte bluesnumre på repertoiret.

Bluesfornemmelse

Således kan man f.eks. høre Guitar Slims ”The things I used to do” og Memphis Slims ”Every day I have the blues”, og i det hele taget emmer You’re driving me crazy af bluesfornemmelse med og bluesy soloer og fraseringer.

Der bør således være masser at glæde sig til (også) for bluesfans, når Van Morrison spiller på Heartland Festival fredag den 1. juni klokken 20.00.

Endagsbilletter til fredagen er udsolgt, men der er stadig nogle få partout-billetter tilbage, så man kan få hele festivalen med – og blandt meget andet høre C.V. Jørgensen, The The, Patti Smith, Søren Huss, The Savage Rose og Lykke Li.

Billetter kan købes her, og du kan læse meget mere om Heartland på festivalens hjemmeside her.