Copenhagen Blues Festival skruer ned for blusset (og udvider)

Tekst: Jakob Wandam

Copenhagen Blues Festival har, med festivalens egne ord, skruet ned for blusset i år. Det må dog siges at være en udvikling, der efterhånden har fundet sted i en årrække, hvor der er skåret ned på antallet af koncerter og deltagende spillesteder.

Ikke desto mindre er der også i år bluesfestival i hovedstaden, og på ét punkt har festivalen faktisk ekspanderet. I år – festivalens 19. årgang – breder koncerterne sig nemlig over hele to weekender. Der er således koncerter den 27.-28. september og den 4.-5. oktober.

Hovedkræfterne, for så vidt angår koncertafholdelse, er Frederiksberg-spillestederne Bartof Station og Bartof Café samt naturligvis Mojo Blues Bar i Løngangsstræde i det indre København. Man vil dog også kunne høre blues i Kulturhuset Islands Brygge, på jazz-spillestedet La Fontaine og på musikprofil-plejehjemmet Sølund.

Årets Danske Bluesnavn 2010

Mama’s Blues Joint

På Bartof Station begynder løjerne fredag den 27. september klokken 21, hvor der er koncert med danske Mama’s Blues Joint. Sangerinden Lene Strøyer, der blev kåret som Årets Danske Bluesnavn på 2010-udgaven af festivalen, står i spidsen for dette syvmands-ensemble.

Mama’s Blues Joint spiller et miks af rhythm & blues, soul, blues og rock, og de har fire album på samvittigheden. Det seneste udkom i 2018 med titlen Keep it coming (læs anmeldelse her).

Dobbeltkoncert

Dagen efter, lørdag den 28. september klokken 21, er der dobbeltkoncert på Bartof Station med de to københavnske orkestre Smalltown Blues Band og Copenhagen Blues Band. Begge bands er rutinerede koncertnavne med næsten 40 års erfaring.

Smalltown Blues Band

Smalltown Blues Band indspillede oprindelig som Smalltown Bluesband i 1987 og havde blandt andre Kjeld Lauritsen og Ken Gudman på rolleslisten. Siden skiftede de navn, først blot til Smalltown og siden til det nuværende Smalltown Blues Band. I alt har de fire albumudgivelser bag sig, hvoraf den seneste var Living the blues fra 2012.

De gennemgående kræfter har i alle årene været sanger og guitarist Torben Rønholt og Jacob Kragh på mundharpe og guitar. På Bartof Station får de selskab af Svenni Svafnisson på bas og Frank Larsen på trommer, begge fra Kenn Lending Blues Band (læs her).

Skiftende besætning

Copenhagen Blues Band

En anden, der har været igennem Smalltown Blues Band, er bassist Henrik Mathiassen. Han er nu en del af Copenhagen Blues Band, hvor han har selskab af Felix Falch (guitar og vokal), Peter Østbirk (keyboards), Frede Christensen (trommer) og som gæstesolist Finn Poulsen (mundharpe og vokal).

Det var Felix Falch og Peter Østbirk, der startede Copenhagen Blues Band i 1980. De har siden været kernen i orkestret, der i øvrigt har haft skiftende besætning. Finn Poulsen og Frede Christensen var med fra 1984 til 1991, hvor Copenhagen Blues Band valgte at stoppe.

Pausen varede frem til 2012, hvor Falch, Østbirk og Christensen atter slog pjalterne sammen, nu også med Henrik Mathiassen. Finn Poulsen er ikke længere fast medlem, men deltager altså som gæst ved koncerten på Bartof Station.

Texas blues

Fredag den 4. oktober klokken 20 står den på Texas blues på Bartof Station. Her spiller amerikanske sanger og guitarist Shawn Pittman, der ganske vist er født i Talihina, Oklahoma, men som fik sin musikalske dannelse i Dallas, Texas. Hertil kom Shawn Pittman som 17-årig og mødte blandt andre Jim Suhler og sangeren Sam Myers.

Shawn Pittman

Myers blev Shawn Pittmans indgang til store Texas blues-navne som Anson Funderburgh og The Fabulous Thunderbirds, og der var således ingen tvivl om stilen eller inspirationskilderne, da Shawn Pittman udsendte debutalbummet Blues from Dallas i 1996.

Senere turnerede Pittman med Susan Tedeschi og indspillede albummet Full circle (2000) med Stevie Ray Vaughans rytmesektion Double Trouble. Shawn Pittman har nu i alt 12 album på samvittigheden, hvoraf Everybody wants to know (2018) er det nyeste.

Stor opmærksomhed

Et nyt navn, der har tiltrukket sig stor opmærksomhed på den internationale bluesscene, er den canadiske trommeslager, sangerinde og sangskriver Lindsay Beaver. Lige som Shawn Pittman gjorde, har Lindsay Beaver gjort Texas til sit hjem. Texas bluesen er dog blot et af de elementer, Beaver samler i sit musikalske univers, der også trækker på såvel jump blues og Chicago blues som rockabilly.

Lindsay Beaver

Efter selv at have udgivet fem album i Canada med sit band, The 24th Street Wailers, debuterede Lindsay Beaver sidste år som solist på selveste Alligator Records med pladen Tough as love. Denne fremragende cd har gæsteoptrædener af Dennis Gruenling, Marcia Ball og Laura Chavez og blev taget godt imod af både anmeldere og publikum. Albummet ligger som nr. 27 på Roots Music Reports årsliste for 2018.

Når Lindsay Beaver kommer til København, bliver det med hendes faste band, der består af guitaristen Brad Stivers og bassisten Josh Williams. Beaver selv står naturligvis for sang og trommespil, så der bliver tale om en helt speciel oplevelse, når trommesættet bliver plantet midt på scenen, og Lindsay Beavers unikke bluesudtryk fylder Bartof Station lørdag den 5. oktober klokken 20.

Rockabilly

Juke Joint Jumpers

Bartof Stations lillebror, Bartof Café, har tre koncerter på programmet i løbet af Copenhagen Blues Festival 2019. Lørdag den 28. september klokken 21 lægger de ud med danske Juke Joint Jumpers, som ikke er et bluesband, men spiller rockabilly a la Elvis Presley, Johnny Cash m.fl. Helt uden rhythm & blues bliver det dog nok ikke.

Juke Joint Jumpers har Rune Jacob Ahn i front på vokal. Bag ham står Paolo Molinari på slagbas, Peter Stryg på trommer og Woody Holly på guitar.

J. Tex
Foto: Anja Krone

Den 4. oktober klokken 21 er Bartof Cafés ”husmusiker” J. Tex på banen. Jens Einer Sørensen alias J. Tex er et af Danmarks førende americana-navne. Ud over solokarrieren, der har budt på seks album, har han også indspillet med det selvbestaltede ”banjoblues”-band All My Exes på albummet Banjo Trash presents … vol. 1 (2018) (læs anmeldelse her).

På Bartof Café optræder J. Tex med sin mangeårige samarbejdspartner Frank Borggaard, som spiller bas og synger. J. Tex selv kan høres på vokal og diverse strengeinstrumenter; han spiller både guitar, banjo og violin.

Duo

Paul Banks
Foto: Peter Widmer

Den 5. oktober klokken 21 kan man høre duoen Paul Banks & Jørgen Lang på Bartof Café. Guitaristen Paul Banks og mundharpespilleren Jørgen Lang har spillet sammen siden 1970’erne, blandt andet i Musikorkestret. Siden er de begge blevet kendte navne på den danske bluesscene, hvor Paul Banks både er en særdeles aktiv solist og pladekunstner og gerne optræder i diverse duo- og bandsammenhænge.

Jørgen Lang er medlem af hæderkronede Delta Blues Band. Han har også indspillet med en lang række andre navne, heriblandt Krølle Erik, Børge ”Biceps” Jensen, Katzenjammer Kids og Kenn Lending.

Paul Banks & Jørgen Lang tager udgangspunkt i bluestraditionen, men blander også gerne elementer af folk, jazz og gospel med mere i deres musikalske gryderet.

Instrumental-trioer

Uffe Steen
Foto: Frank Nielsen

I Kulturhuset Islands Brygge kan man fredag den 27. september klokken 20.30 komme til dobbeltkoncert med Uffe Steen Trio & Vestbo Trio. Som vi tidligere har beskrevet her på Bluesnews.dk (læs her), er de to instrumental-trioer endnu en gang på fælles turné, hvor de båder spiller hver for sig og sammen.

Uffe Steen er en af landets førende guitarister og har markeret sig som sådan gennem en lang karriere inden for blues og jazz. Som noget helt enestående har han tre gange (ud af tre mulige) vundet Blues Liveprisen ved Danish Music Awards Blues: i 2017 som solist (læs her), i 2018 med Shades of Blue (læs her) og i 2019 med Grarup Allstars (læs her).

Stor succes

Vestbo Trio har nydt stor succes med deres seneste album, Gentlemen … (2019), der er deres tredje fuldlængde-udgivelse (læs anmeldelse her).

Uffe Steen og Michael Vestbo
Foto: Peter Widmer

Albummet toppede i januar den danske vinyl-Top 40 og viste, at der er et betragteligt publikum for deres instrumental-jazz med blueselementer (læs her).

Uffe Steen Trio & Vestbo Trio udsendte i 2018 det fælles live-album Doppler effect (læs anmeldelse her).

Vestbo Trio er sammensat af Michael Vestbo på guitar, Jesper Smalbro på bas og Eddi Jarl på trommer, mens Uffe Steen Trio består af Uffe Steen på guitar, Thomas Sejthen på bas og Jesper Bo Knudsen på trommer.

Hammond-es

Miriam Mandipira
Foto: Frank Nielsen

Jazzbaren La Fontaine i Kompagnistræde byder ind med fire koncerter på årets Copenhagen Blues Festival. Den første foregår fredag den 27. september klokken 21 og er med Miriam Mandipira med Kjeld Lauritsens Trio.

Sangerinden Miriam Mandipira og Hammondorgel-esset Kjeld Lauritsen har efterhånden spillet rigtig mange koncerter sammen i kvartetten Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost, siden de i 2015 udsendte albummet Convergence (læs anmeldelse her). Og som Bluesnews.dk adskillige gange har bevidnet, er de altid garanter for en god koncertoplevelse.

Koncerten på La Fontaine er dog ikke med helt samme besætning som på Convergence. I stedet for Per Gade og Søren Frost stiller Kjeld Lauritsen nemlig denne gang med Bo Møller på guitar og Rasmus Lund på trommer.

Kjeld Lauritsen
Foto: Jakob Wandam

Dagen efter, lørdag den 28. september, er Kjeld Lauritsens Trio tilbage på La Fontaine klokken 21. Trioens besætning er den samme, men denne aften får de selskab af sangeren Niels H.P.

Niels H.P. har en fortid i funkbandet Ridin’ Thumb og har i eget navn udsendt albummene Promises of rain (2004) og Bumpy road (2013). Det har givet ham ry som en af Danmarks bedste soulsangere, og han fletter gerne funk, jazz og moderne r&b ind i sin soul-lyd. Niels H.P. spiller desuden percussion.

Kjeld Lauritsen blev i sommer tildelt dette års Palæ Bars Jazzpris (læs her).

Anden halvleg

Aske Jacoby

I festivalens anden halvleg er det en kvartet bestående af Aske Jacoby (guitar), Mads Mathias (saxofon og vokal), Anders ”AC” Christensen (bas) og Frands Rifbjerg (trommer), der står for underholdningen på La Fontaine. De spiller både fredag den 4. og lørdag den 5. oktober, begge dage klokken 21.

Aske Jacoby kan man godt uden at overdrive kalde en legende i dansk rytmisk musik. Han har medvirket på hundredevis af plader og også selv udsendt otte album med stor genremæssig spredning.

Mads Mathias er en fænomenal swing-sanger og endvidere saxofonist, som også efterhånden har et generalieblad så langt som en arm. Sammen med de ligeledes meget erfarne jazzfolk m.m. Christensen og Rifbjerg lover de funky blues og jazz.

Flagskib

Mojo Blues Bar er som sædvanlig flagskib ved Copenhagen Blues Festival. Her bliver den første koncert med Samantha Antoinette Smith, bakket op af Kasper ”Lefty” Vegeberg på guitar, Asmus Jensen på trommer og Jakob Kortbæk på bas.

Samantha Antoinette Smith
Foto: Frank Nielsen

Vegeberg og Kortbæk var også med, da Samantha Antoinette Smith gæstede Mojo under Copenhagen Jazz Festival (læs her), mens Asmus Jensen er et kendt ansigt i blueskredse blandt andet fra sit arbejde med Delta Blues Band og Mukherjee Blues.

Sangerinden Samantha Antoinette Smith bor i London, men er en hyppig gæst på de danske scener. Ud over nævnte jazzfestival har hun for eksempel kunnet høres på Den Blå Festival i Aalborg med Christian Bundgaard og med Big Creek Slim Band (læs her og her) og på Charlie Scott’s i København med Hidden Agenda alias Jazz Five (læs her).

Kommende album

Nisse Thorbjørn (Copenhagen Slim)
Foto: Jakob Wandam

Desuden har Peter Nandes pladeselskab Straight Shooter varslet et kommende album med Samantha Antoinette Smith, så den britiske blues-, jazz-, gospel- og soulsangerinde har stærk tilknytning til Danmark. Hun er da også kendt som en stærk sangerinde og en særdeles underholdende performer, så der er noget at se frem til på Mojo fredag den 27. september klokken 22.

Holder man ud til 01-tiden, kan man samme aften endda høre Nisse Thorbjørn alias Copenhagen Slim, som står for ”Friday Late Night”, når Samantha Antoinette Smith er færdig. Nisse Thorbjørn vil spille solo, hvilket vil sige, at der er blues- og rootsmusik med gravrøst, guitar og Chicago-mundharpe på programmet.

Traditionel soul

Lørdag den 28. september klokken 22 byder Mojo på traditionel soul med det danske orkester Soul 66. Bjørn Jeppesen (vokal), Søren Hammerich (guitar), Niels Christensen (orgel), Betty Magnussen (saxofon), Carsten Lauridsen (trompet), Henrik Bjørn Rasmussen (bas) og Peter Klitgaard (trommer) spiller covernumre af kunstnere som James Brown, Otis Redding, Wilson Pickett og Sam & Dave.

Morten Wittrock og Jes Holtsø

Tidligere samme dag, klokken 19, er Mojo i øvrigt medarrangør af Blues Cruise med Jes Holtsø & Morten Wittrock. De spiller på en 75 minutter lang sejltur gennem Københavns kanaler, så mon ikke der bliver genhør med numre fra de fire album, som sangeren Jes Holtsø og pianisten Morten Wittrock efterhånden har begået sammen?

Holtsø & Wittrocks seneste udspil var Det’ altid nu, som udkom i 2018 (læs anmeldelse her).

Retro-orienteret

Tilde

Den svensk-engelske sangerinde Tilde står på Mojos scene fredag den 4. oktober. Tilde Ingham, som hendes fulde navn lyder, synger retro-orienteret soul inspireret af navne som Donny Hathaway, Nina Simone, Etta James og Amy WInehouse.

Tilde stammer fra Göteborg, men har tilbragt en årrække i Sydamerika, hvor hun spillede jazz og blues. Nu er hun tilbage i Sverige, og sidste år udgave hun debutalbummet Nothing gold can stay.

Opvarmningen den 4. oktober står den danske singer/songwriter Julie Avaldorff for. Hun er vokset op i Ølstykke og debuterede sidst år med ep’en Someday suddenly.

Koncerten begynder klokken 22.

Sahra da Silva
Foto: Frank Nielsen

50-års fødselsdag

Lørdag den 5. oktober er der et ganske særligt arrangement på Mojo Blues Bar klokken 22. Her fejrer Mojo nemlig booker Rasmus Vinthers 50-års fødselsdag. Rasmus Vinther har været blues-booker på Mojo siden 1995.

I dagens anledning agerer Sahra da Silva kapelmester, og så er der ellers sendt invitationer ud til en lang række af de kunstnere, der har optrådt på Mojo gennem tiden. Præcis hvem der dukker op, vil vise sig på dagen – men mon ikke der er lagt op til nogle interessante musikalske øjeblikke?

Musikalsk profil

Et plejehjem lyder måske ikke som det allermest oplagte festival-spillested, men Plejecentret Sølund er et ganske særligt ét af slagsen. I 2014 blev Sølund udnævnt som ét af otte profilplejehjem med forskellige fokus, og Sølunds profil er musikalsk. Det betyder blandt andet, at der afholdes koncerter på stedet, og fredag den 27. september klokken 16 er det The Blues Overdrive, der står for musikken.

The Blues Overdrive
Foto: Frank Nielsen

Københavnske The Blues Overdrive nyder stadig større international bevågenhed og har hele to gange vundet en European Blues Award. Deres 2015-abum Clinch!, der havde den amerikanske bluesstjerne Duke Robillard som gæst, fik prisen for ”Best Album/Recorded Session”, og sandelig om ikke 2017-udgivelsen Overdrive live! (læs anmeldelse her) løb med den samme pris to år senere (læs mere her).

The Blues Overdrive har sanger, sangskriver og guitarist Martin Olsen i front. Sammen med ham optræder Andreas Andersen på guitar, Louisian Boltner på trommer samt den nye mand Thor Boding, der for nylig erstattede bandets mangeårige bassist Thomas ”Brother” Birck.