Anmeldelse: Black pearls vol. 4. Rhythm rockin’ boogie (Koko-Mojo Records KM-CD-42)

Af Jakob Wandam

Ronni Boysens serie for det irske pladeselskab Koko-Mojo Records bliver bare bedre og bedre. Boysen kompilerer disse cd’er med numre fra rhythm & bluesens storhedstid i 1940’erne, 50’erne og begyndelsen af 60’erne.

Volume 4 i serien hæver endnu en gang barren. Der er da også flere velkendte navne, end vi har set på nogen tidligere cd i serien. Mesteren John Lee Hooker lægger ud med en forrygende ”Who’s been jiving you”, og sidenhen får vi skæringer af bluesikoner som Hound Dog Taylor, Frankie Lee Sims, Bumble Bee Slim, J.B. Hutto, Little Junior Parker, Doctor Ross, Earl Hooker, James Cotton og Lightnin’ Hopkins – et imponerende persongalleri i en udgivelsesrække, som ellers plejer at sætte fokus på kunstnere, som ikke just er almenkendte.

Til gengæld går Ronni Boysen uden om disse ikoners mest slidte travere, så der er masser at komme efter for dem, der nyder Boysens og Black pearls-seriens evne til at grave glemt guld frem af arkiverne hos pladeselskaber som Chess, Specialty, Bea & Baby, Excello, Sun og Modern. Ronni Boysens smag er ulastelig, han har næse for kvalitet, og selv garvede bluesfans må lade sig overraske – positivt, naturligvis – af navne som Clifford King, Lena Hall (at høre hendes ”What you gonna do” er som at ankomme til en fest, der allerede er godt i gang) og Mercy Baby.

Albummet bærer altså undertitlen Rhythm rockin’ boogie, og der er da også masser af boogie-rytmer. Som hidtil i serien mærker man den spirende rock & roll i musikken, men dette er den mest traditionelt bluesy – i betydningen urban Chicago blues-prægede – af disse antologier. Til gengæld er der så sparet på den mere swingende og novelty-agtige jump blues, selv om den skam er repræsenteret, for eksempel ved Kid Thomas’ ”Wolf pack”. Også en afstikker til New Orleans R&B er der blevet plads til (Bumble Bee Slims ”Ida Red”), men ellers er det mest koncis sammenspilsblues a la Chicago, man hører.

Der er ikke et svagt nummer på albummet, og Black pearls vol. 4 fortsætter stimen af stærke udgivelser fra Ronni Boysen og Koko-Mojo.