B.B. & the Blues Shacks åbner sæsonen hos Bluesnight Randers

Andreas Arlt
Foto: Jakob Wandam

Tekst: Jakob Wandam

Foreningen Bluesnight Randers har vanen tro lagt et koncertprogram for foråret, som indeholder navne fra både ind- og udland. Bluesnights koncerter foregår alle i handels- og kulturhuset Underværket, som er beliggende i Stemannsgade i det centrale Randers.

Billetter til Bluesnight Randers’ arrangementer bliver løbende sat til salg her, og det er allerede nu muligt at sikre sig billet til de første to koncerter.

Rutineret

B.B. & the Blues Shacks
Foto: Frank Nielsen

Den første koncert foregår da også allerede på fredag den 9. februar klokken 20. Det er det tyske band B.B. & the Blues Shacks, der åbner forårssæsonen. B.B. & the Blues Shacks fra Hildesheim er et særdeles rutineret orkester, som har besøgt Danmark masser af gange – også Randers.

Det vidner om bandets kvaliteter, at B.B. & the Blues Shacks bliver med at blive inviteret tilbage. De har nemlig ry for at være et særdeles livligt og udadvendt live-band, hvis store sceneerfaring er samlet op gennem mere end tredive års turnéliv. Brødrene Andreas og Michael Arlt på henholdsvis guitar og vokal (samt mundharpe) har været med fra begyndelsen i 1989. I dag udgør de B.B. & the Blues Shacks sammen med Fabian Fritz (tangenter), Henning Hauerken (bas) og Andre Werkmeister (trommer).

Andreas Arlt
Foto: Frank Nielsen

B.B. & the Blues Shacks har udgivet 17 album og er aktuelle med Lonesome in the moonlight, der udkom i oktober sidste år. Her spiller bandet deres velkendte blanding af blues, rhythm & blues og soul på fjorten skæringer, hvoraf syv er af egen tilvirkning, mens resten er covers fra Ray Charles, Chick Morris, B.B. King, Albert King, Bobby “Blue” Bland og Johnnie Taylors repertoirer.

Et sådant miks af egne numre, standarder og mindre kendte covers er nok også, hvad man kan forvente at høre, når et af Europas mest populære bluesbands indtager Underværket på fredag.

Strøm på

Muddy What?
Foto: Helmut Soltau

Der er mere tysk blues på plakaten lørdag den 24. februar klokken 20, hvor orkestret Muddy What? fra München spiller i Randers. Muddy What? blev dannet i 2006 og består af Fabian Spang (vokal og guitar), Ina Spang (guitar og mandolin) og Michi Lang (trommer og bas). Trioen optræder både akustisk og elektrisk, og i Randers er det varslet, at der kommer strøm på.

Ina og Fabian Spang
Foto: Dick van der Wilt

Muddy What? har turneret i store dele af Europa og er i skrivende stund såmænd på vej mod Panama for at spille på en festival dér. Koncerten hos Bluesnight Randers er bandets første på dansk jord, og de kommer til Underværket med deres ”delta-sounds, funky beats, delikate ballader og endnu mere stampende blues”.

Dén blanding, samt et musikalsk udtryk med vokalharmonier af de to Spang-søskende og energiske instrumentale soloer, var med til at skaffe Muddy What? sejren i German Blues Challenge i 2021 og efterfølgende deltagelse i European Blues Challenge og International Blues Challenge.

Supergruppen

Niels Nello Mogensen
Foto: Jakob Wandam

Fredag den 15. marts klokken 20 byder Bluesnight Randers på blues fra de hjemlige himmelstrøg. Supergruppen Nello & the Helping Hand Blues Band er nemlig på plakaten denne aften, sådan som de efterhånden har været det ganske mange steder, siden Niels Nello Mogensen dannede bandet i 2020.

Orkestret består af Ronni Boysen på guitar, Rasmus Stenholm på orgel, Mads D. Andersen på trommer og kapelmester Nello på bas og vokal.

Mads D. Andersen
Foto: Frank Nielsen

Dette hold af musikere, som hver især har spillet med internationale navne som James Harman, Mud Morganfield, Aynsley Lister, Otis Grand, Ron Hacker og Hook Herrera, leverer deres egne, ofte ganske opfindsomme arrangementer af Chicago blues-standarder med mere.

Bluesnews.dk har set Nello & the Helping Hand Blues Band flere gange, og de har for eksempel imponeret på Dexter i Odense (læs her) og på festivalen Blues-a-Rama i Vejle (læs her).

Historiefortælleren

Ian Siegal
Foto: Frank Nielsen

Dansk og engelsk blues mødes i skøn forening, når Ian Siegal & the Blues Overdrive står på Underværkets scene fredag den 3. maj klokken 20. Sangeren, guitaristen og historiefortælleren Ian Siegal er en gudsbenådet underholder, som har optrådt mange gange i Danmark. Blandt andet har Ian Siegal spillet flere koncerter på Blues Heaven og dens forløber Frederikshavn Bluesfestival, og han var da også i Frederikshavn sidste november (læs her).

Ian Siegal & the Blues Overdrive
Foto: Sven Levandowsky

Ved dén lejlighed optrådte Ian Siegal solo, men han har gennem flere år dyrket et samarbejde med det danske orkester The Blues Overdrive (se for eksempel her). Dette internationalt anerkendte band består af Martin Olsen (guitar og vokal), Andreas Andersen (guitar), Thor Boding (bas) og Louisian Boltner (trommer).

Ian Siegal mestrer mange forskellige stilarter. Han har blandt andet spillet hill country blues med de amerikanske Kimbrough-, Burnside- og Dickinson-familier, og han har en forkærlighed for gospel blues og gamle folkemelodier, men han er heller ikke bleg for at slå sig løs i elektrisk blues. Det kommer han utvivlsomt til, når han stiller op sammen med The Blues Overdrive, for elektrisk boogie-blues er deres metier og har været det, siden de debuterede i 2012. De gør det tilmed så godt, at bandet er blevet tildelt hele to European Blues Awards.

Fra Stockholm

Tove Gustavsson

Tove Gustavsson fra Stockholm var booket til at spille på Randers City Blues Festival i 2020 (læs her), men da coronarestriktionerne betød en aflysning af festivalen, måtte randrusianere undvære den svenske sangerinde og hendes orkester. Det bliver der rådet bod på fredag den 7. juni klokken 20, hvor Tove Gustavsson Band spiller på Underværket.

Tove Gustavsson har arbejdet sammen med sine svenske kolleger Lisa Lystam og Ida Bang, som begge kan kaldes publikumsfavoritter i Danmark, og det skal blive interessant at se, om Tove Gustavsson kan skaffe sig et lignende følge i landet. I Sverige går det i hvert fald meget godt; her er hun flere gange blevet tildelt hædersbevisningen Bluespodden-Priset, efter at hun ”brød ud” som solist fra sin fars ensemble, Kjell Gustavssons Rhythm & Blues Orchestra.

Matte Gustafsson
Foto: Frank Nielsen

Sædvanligvis optræder Tove Gustavsson med et band, der består af Kjell Gustavsson (trommer), Surjo Benigh (bas) og Jens Frithiof og Matte Gustafsson (guitar). De spiller også alle sammen på Tove Gustavssons debutalbum fra 2017, bluesrock-pladen Blue – songs from a diary. En opfølger skal være under udarbejdelse; hendes seneste udgivelse er singlen ”Hey trouble”, der udkom i 2022.