Anmeldelse: Chris Grey and the BlueSpand: Funk the mall (Gateway Music)

Af Jakob Wandam

Da Chris Grey & the BlueSpand udsendte “souvenir-albummet” Fun(k) in the kitchen, ærgrede vi os på Bluesnews.dk over lydkvaliteten, som var hård ved bandets ellers velskårne sange (læs anmeldelsen her).

Det bliver der nu rådet bod på, for fem af sangene fra Fun(k) in the kitchen går igen på Funk the mall, og her er sagen en ganske anden, for det er faktisk en rigtig lækker produktion, de tre herrer i Chris Grey & the BlueSpand her har begået på deres første ”rigtige” album efter debuten Lotta love (2014).

Bandet består, som altid, af Chris Grey på guitar og vokal, Kasper ”Tutte Max The2nd” Lauersen på bas og kor og Lars ”von TrommenStick” Frimodt-Møller på trommer, kor og tangenter. De får hjælp til backingvokalerne af Tine Bjerggaard på tre skæringer, Palle Hjorth bidrager med Hammondorgel på ”Ain’t got time to lose”, og så er der tysk blæserassistance fra blandt andre selveste Tommy Schneller på titelnummeret og ”Smelling the ding dong”.

Og det lyder bare fedt, når Chris Grey & the BlueSpand drøner igennem deres ti numre med spændstig, boblende bluesbaseret funk. Som altid er der masser af skæg og ballade i bandets tekster, men musikken er seriøst funky. Og så er det altså heller ikke spas og løjer det hele.

Når orkestret skruer ned for tempoet, kommer der en klædelig sjælfuldhed til overfladen, som i de glimrende ballader ”Ain’t got time to lose” og ”Sista and brotha”. Her får man også virkelig lejlighed til at nyde Chris Greys vokal, som besidder nogle fine soul-kvaliteter ikke ulig Mike Andersens.

Når man sætter en funk-plade på, at der altid en risiko for, at musikerne lader groovet overtrumfe alt og trækker numrene i langdrag, til størst fornøjelse for dem selv (hvem andre end The Gap Band selv har brug for 8 minutter og 43 sekunders ”Oops up side your head”?). Sådan er det ikke med Chris Grey & the BlueSpand på Funk the mall. De rider i dén grad på deres grooves, men de kender deres besøgelsestid og rider disciplineret og tight. Tilmed er der så megen variation i kompositionerne og klasse over deres håndtering af instrumenterne, at man aldrig kommer til at kede sig.

Bluesrødderne afslører sig mest i Chris Greys guitarfraseringer, som åbenbarer en god smag og timing. Men Chris Grey & the BlueSpand er ikke endnu et guitar-med-rytmesektion-bluesband. De fremstår som et demokratisk foretagende, hvor alle får plads, men hvor de især låser sig godt sammen i en fælles, organisk frembringelse. Og gæsterne supplerer med lige præcis så meget, som de skal, uden at stjæle billedet.

Funk the mall er et helstøbt og ærligt talt ret imponerende album.

Funk the mall udkom på cd og streaming den 25. september. En vinyludgave er også planlagt.