Paul Banks’ One man band live ude på vinyl

Tekst: Jakob Wandam

Den 21. oktober 2022 udkom Paul Banks’ album One man band live på vinyl på Turn It Over Records. Albummet udkom oprindeligt i 2005, men dengang var cd’en det foretrukne format, så det er første gang, at One man band live er tilgængelig på lp. Det er nærmere betegnet en dobbelt-lp, hvor der tilmed er tilføjet bonusnumre.

One man band live vandt prisen for Årets Danske Blues-Album ved Danish Music Awards Folk 2006. Samme år blev Paul Banks tildelt hæderen Årets Danske Bluesnavn af Copenhagen Blues Festival.

Tilblivelsen

Om tilblivelsen af One man band live skriver Paul Banks:

”Jeg er tit blevet opfordret til at indspille en solo plade. Mange har oplevet mig som solist, og nogle foretrækker ligefrem at høre min musik i intime omgivelser kun båret af min guitar og vokal.

Paul Banks
Foto: Jakob Wandam

I 2004 indspillede jeg One Man Band Live. Musikken var udvalgt fra materiale optaget i løbet af to meget fugtig-varme augustaftener i det nu hedengangne lillebitte københavnske spillested Bar Blues, hvor de to indehavere, Dan og Alan, var vilde med blues. Stemningen var derfor meget befordrende for at skabe musik, og Alan lavede velsmagende og mættende cajun mad.

Når Bar Blues lukkede 25-30 mennesker ind i lokalet, var stedet proppet, og publikum ved de første borde var så tæt på den lille scene, at man kunne række hånden ud og dele drinks med dem. De to sommeraftener var så varme og rummet var så tætpakket, at vandet drev ned af stedets store butiksvindue ligesom i en gammeldags ostebutik. Det var faktisk så fugtigt, at jeg bilder mig ind, at man på optagelserne et par gange kan høre, hvordan mine svedige fingre glider utilsigtet på gribebrættet.

Ind i mellem kan man også høre en entusiastisk bemærkning fra Alan, når han tager en pause fra køkkenet for at lytte til lidt musik, mens han læner sig op ad baren i sit sorte forklæde og ryger en af sine hjemmerullede smøger. Kasseapparatet brummer lejlighedsvis i baggrunden og et par vinglas klirrer, mens musikken følger sin egen kurs.”

I arkiverne

Musikken fra den oprindelige cd fylder tre lp-sider, og derfor har Paul Banks været i arkiverne og fundet ekstramateriale, som så udgør den fjerde lp-side. Der er tale om fire studieoptagelser, som ikke tidligere har været udgivet.

”Say it (over and over again)” er en sang af den amerikanske standard-komponist Jimmy McHugh med tekst af Frank Loesser. Paul Banks blev bekendt med den via John Coltranes instrumentale udgave fra albummet Ballads (1963), men den er også indspillet af blandt andre Frank Sinatra med The Tommy Dorsey Orchestra. På Paul Banks’ version, der stammer fra december 2011, er han ledsaget af Jakob Dinesen på tenorsaxofon.

Musikorkestret (Jørgen Lang, Paul Banks, Martin Andersen)

De tre sidste skæringer er indspillet af Musikorkestret – Paul Banks (guitar og vokal), Jørgen Lang (mundharpe og vokal), Martin Andersen (violin) og Hugo Rasmussen (kontrabas). De er optaget i december 2013 og marts 2014. Det drejer sig om to Paul Banks-sange – ”The rest of mine” (også indspillet på Blackberry wine (2013)) og ”Closing time” (som også findes i en tidlig version på Paul Banks & Jørgen Lang (1979)) – samt den amerikanske folkemelodi ”Cotton eyed Joe”.

Vinyludgaven af One man band live kan købes i velassorterede pladeforretninger eller via Turn It Over Records’ hjemmeside her. Her kan man også erhverve sig Paul Banks’ forrige vinyl-genudgivelse Bones and love bombs (læs mere her).