Anmeldelse: Jan Olsen: Vagabond trail

Af Jakob Wandam

Den odenseanske singer/songwriter Jan Olsen har den 3. maj 2019 udsendt ep’en Vagabond trail, en opfølger til 2015-udgivelsen Fairground. Også denne gang er han akkompagneret af sin mangeårige musikalske makker, guitaristen Henrik ”Hylle” Nielsen.

En fast bestanddel af Jan Olsens band er også mundharpemanden Poul Ewald, som vi kender fra Evil Sons of the Blues, duo-samarbejdet med Klaus ”Baba” Jensen m.m. Denne trio – Olsen, Hylle og Ewald – optrådte f.eks. på sidste sommers Jam Days Festival i Odense.

Hertil kommer hjælp fra den allestedsnærværende blues-med-mere-organist Palle Hjorth (Grarup Allstars, The Pocket Players etc.) og de flittige session-musikere Bo Gryholt på bas og Peter Dombernowsky på trommer. Korsangerne Trine Lunau Sund og Karin Malmstrøm runder ensemblet af.

Ep’ens fem sange har Jan Olsen skrevet i samarbejde med kæresten Susanne Ove, og han beskriver dem selv som ”i det musikalske krydsfelt mellem folk, rock og blues – denne gang desuden med et akustisk og poppet islæt.”

Det er en ganske rammende beskrivelse. Åbningsnummeret, den melodiske ”Fool on a string”, kombinerer folk’ede strengeinstrumenter med Hammondorgel og diskret elektrisk guitar – og nogle stærkt fængende akkordskift.

Palle Hjorths Hammondorgel står også centralt i ”Party on the pier”, der med Jan Olsens tilbagelænede diktion og Lunau og Malmstrøms simrende, old-school korsang lyder som soundtracket til en doven sommerdag.

Korarrangementerne er i det hele taget effektive – diskrete, men stemningssættende – og både de og Henrik Hylles melodiske guitarsolo understøtter fint den bløde poprock i titelnummeret.

Blues er det imidlertid så som så med på Vagabond trail. Selv nummeret ”Northern blues” er måske nok blues af navn og tematik, men ikke af form, trods Henrik Hylles let bluesy solo. Og Poul Ewalds mundharpe dukker først op på ep’ens sidste sang, ”Wandering musician”. Her føjer den naturligvis lidt blues-stemning til, hvad der ellers er en blød, akustisk folk-sang.

Jan Olsen virker veloplagt og velsyngende med en hæs og virkningsfuld stemme, og sangene er melodiske og behagelige. Musikerskabet er ulasteligt, og særligt Palle Hjorth gør vanen tro et rigtig godt indtryk.

Vagabond trail er således en fin, sommerlet singer/songwriter-ep. Søger man blues, er det blot ikke her, man skal kigge.

Vagabond trail er tilgængelig som streaming og download. Som cd sælges ep’en ved Jan Olsens koncerter.