Anmeldelse: Michelle Birkballe: 2021 (Mit Eget MBCD9)

Af Jakob Wandam

Efter sidste års fornemme live-album (læs anmeldelse her) har Michelle Birkballe igen været i studiet, hvor hun har indspillet de sange, der i dag udkommer under den vanen tro koncise titel 2021.

Birkballe har aldrig været nogen blues-purist, men med 2021 træder hun et ekstra skridt tilbage fra bluesen. Det er et bevidst valg, som ifølge sangerinden selv afspejler en harmoni og tilfredshed med livet. Resultatet er et mere poppet album, end man er vant til fra Michelle Birkballes side, men stadig med afstikkere til blandt andet country, rock & roll og rhythm & blues.

Pop kræver godt sangskriver-håndværk, og Michelle Birkballe har selv stået for seks af albummets ti sange. Åbningsnummeret ”Still in love with you” viser, at hun mestrer kunsten at skrive et fængende pop-omkvæd. Det er desuden en tidløs popproduktion.

Andre steder synes 2021 lydmæssigt at være fanget i en 1990’er-P3-tidslomme. Det er ikke nødvendigvis dårligt. Hendes oversættelse af Flemming ”Bamse” Jørgensens ”Ingen som dig” – der på engelsk er blevet til ”No one like you” – besidder en flot Roy Orbison’sk patos, der gør, at nummeret kan bære den renskurede, Jeff Lynne-agtige produktion bedre end for eksempel ”I can’t stop loving you”, der aldrig rigtig kommer ud over rampen.

Også ”It’s not over” ender med sine lidt for pæne latin-funk-undertoner som vel fersk radio-poprock – så smukt Michelle Birkballe ellers synger den.

Så er der mere spræl i Birkballes Tulsa-boogie-nummer ”A bottle of wine”, hvor Morten Husted gæster på forrygende slide-guitar.

Mest bluespræget er den friske ”On my TV”, en New Orleans-inspireret rhythm & blues-sang, der samtidig er en duet med Chris Grey. Her er der desuden veloplagt blæserakkompagnement af Stefan Friis Ringive og Rasmus Bøgelund på henholdsvis basun og trompet.

Rock & roll-nummeret ”Barnyard” er indspillet sammen med gruppen The Works og findes også på deres album I gotta know (læs anmeldelse her). Her synger Michelle Birkballe duet med Jakob Baumgartner, som også er fast guitarist og korsanger i Birkballes backingband.

Derudover bakkes Michelle Birkballe som vanligt op af Josef Baumgartner (keys, harmonika og kor), Eddi Jarl Sørensen (trommer, percussion og kor) og Jakob Skytte (bas), og de gør det med den tæft og professionalisme, man kan forvente af musikere af dén kaliber.

Gode musikere og god sangskrivning gør, at eksperimentet med at give slip på noget af den rå energi, der har præget Michelles Birkballes hidtidige udgivelser, i store træk lykkes. Hendes gode sangstemme er stadig overbevisende i mange forskellige stilarter, og indimellem er hun helt inde at røre hjertestrengene.

Niveauet holder dog ikke fra start til slut; hertil er et par numrene simpelthen produktionsmæssigt for blodfattige. Men der er mange fine øjeblikke på albummet, og selv om vi er i den glatte ende af Michelle Birkballes diskografi – 2021 kan ingenlunde kaldes en bluesplade – fornægter hendes velkendte evne til at brænde igennem sig ikke.

2021 udkommer i dag, den 15. januar.