Anmeldelse: Michelle Birkballe: Michelle Birkballe & Band – special guest Rock Nalle (WedoMusic, Gateway Music MBCD 8)

Af Jakob Wandam

I 2019 havde Michelle Birkballe inviteret Nalle, også kendt som Rock Nalle, med på Danmarksturné. Det blev til en lang række fælles koncerter, og den 22. marts ramte bandet Skive Theater. Resultatet kan høres på dette album, og der er dømt blues-, rock & roll- og rhythm & blues-fest fra start til slut.

Michelle Birkballe og Nalle bakkes op af Birkballes band, som her består af Jakob Baumgartner på guitar, Josef Baumgartner på piano, Ulrik Bust på saxofon, Jakob Skytte på bas og Eddi Jarl på trommer. Skytte, Jarl og brødrene Baumgartner er faste folk hos Michelle Birkballe. Ulrik Bust har tidligere indspillet med blandt andre Nalle, Kent Thomsen og Mojo Hands.

Nalle og Michelle Birkballe deler omtrent leadvokalerne lige imellem sig og synger desuden duet på en fremragende version af Sam Cookes ”Bring it on home to me”. Endvidere er Kim Wilsons ”I believe I’m in love with you” en duet mellem Birkballe og Jakob Baumgartner, og Jakob Baumgartner synger selv Ray Charles’ ”The jealous kind”.

Musikerne spiller alle sammen forrygende. Jakob Baumgartners guitarsolo på ”Come back home” – en soul blues skrevet af Michelle Birkballe – er simpelthen til at tude over, Josef Baumgartner spiller hæsblæsende boogie-piano på Delbert McClintons ”Why me”, og Ulrik Busts saxofonsolo på Tom Waits’ ”Jersey girl” er gåsehudsfremkaldende. Og dét er bare solospillet – musikken sidder generelt bare i skabet hele vejen igennem.

Det samme gælder vokalerne. Få danske sangere har så meget levet liv i stemmen som Nalle, der er i fin form og lyder til at være i højt humør på disse optagelser. Der er næppe nogen, der vil tro, at engelsk er Nalles modersmål, men lige som man ikke fortæller Bob Dylan, at han skal synge mere klart, er det formålsløst at forlange en bedre engelsk diktion af Nalle. Han lyder, som han skal, og hvad enten han synger ballader, blues eller rock & roll, gør han det, så velværen breder sig i kroppen.

Michelle Birkballe synger smukt kor bag ham, og når hun selv tager over, kommer de rå og uslebne kvaliteter frem i hendes stemme. Det er også nogle af de mest bluesy sange fra hendes katalog, vi får serveret (”I could never sing the blues”, ”Come back home”, ”I still play my guitar”, ”Rock this party”), alle fra hendes seneste studiealbum 2018 (læs anmeldelse her), og dem passer hendes vokal rigtig godt til.

Birkballes sange er altså blandet med covernumre, der ud over de allerede nævnte også tæller rhythm & blues-klassikere som Fats Dominos ”I’m ready”, ”Shake a hand” (oprindelig indspillet af Faye Adams) og ”What am I living for” (et hit for Chuck Willis).

Alle bliver serveret med sej, swingende spilleglæde, og det er en aldeles pragtfuld live-plade, der er kommet ud af Michelle Birkballes, Nalles og bandets anstrengelser. Man bliver glad i låget og sågar også indimellem bevæget. Og så er albummet i øvrigt med sine 11 skæringer redigeret ned til den helt rigtige længde. Anbefales!

Albummet udkommer i dag, den 20. januar 2020. Michelle Birkballe & Band fortsætter live-samarbejdet med Nalle i 2020.