Anmeldelse: Sonic Saliva: Sonic Saliva (Saliva Pool Records)

Af Jakob Wandam

Sonic Saliva er et nyt orkester skabt af sangeren og guitaristen Richard Farrell, kendt fra Trainman Blues og solokarrieren, og guitaristen Fabian Vang, som også spiller i Fancy Lee og sammen med Sam Ghezzi. Farrell og Vang har skrevet de otte originale numre, som findes på debutalbummet, der også blot bærer titlen Sonic Saliva.

Det er en samling virkelig stærke sange, som de har indspillet sammen med Sonic Salivas to øvrige medlemmer, trommeslager Anders Toft Larsen (Fancy Lee, Sam Ghezzi) og bassist Søren Bøjgaard (Thorbjørn Risager & the Black Tornado, Pay Day) samt gæsterne Steve Okonski og Lars Emil Riis (orgel) og Sahra da Silva og Jen Tully (kor).

Vang og Bøjgaard har produceret albummet, og de har skabt en stilig, organisk og lidt mørk lyd, som klæder musikken og Richard Farrells karakter- og sjælfulde vokal. Den lydlige æstetik kan minde en del om Mark Ronsons produktioner, og skal man sætte en genrebetegnelse på Sonic Saliva, må det nok være neo-soul. Lydbilledet er moderne, men virker klart inspireret af klassisk soul, både southern soul-navne som Al Green og mere urbane kunstnere som Curtis Mayfield. Men der trækkes tillige på blues, rock, funk og surf – alt sammen i en virkelig vellykket blanding.

Det er svært at finde et svagt nummer på Sonic Saliva, for det er lykkedes Fabian Vang og Richard Farrell at skrive nogle ualmindelig fængende numre. Man overgiver sig hurtigt til det lækre soul-feel i ”Brave and bold” med dens tyktflydende groove og retro-juhu-kor. ”Love and learn” er frisk og dansabel med stilfulde guitar-licks og Søren Bøjgaards karakteristiske boblende basspil.

”Surrender now” bygger på et tungt, bluesy riff, og på den dystre ”Underground” kanaliserer Fabian Vang salig B.B. King i sit guitarspil. ”Journey’s bend” er umanerlig catchy med sit staccato-beat, og ”Don’t let ’em” giver Fabian Vang lejlighed til at slå sig løs med nogle fede guitarlinjer.

På ”Where to go from here” skruer Vang op for tremoloen i den twangy stil, som han er så god til, mens Søren Bøjgaard holder tøjlerne på bassen. Og også den afsluttende ”Reach the light” er solidt forankret i basgangen, suppleret med en lækker, cremet orgellyd og skønt kor af Sahra da Silva.

Richard Farrell viser sig hele vejen igennem som den udtryksfulde og alsidige sanger, han er. Soul-repertoiret ligger bare rigtig godt til ham, og hans stemme glider op og ned gennem registret og smyger sig om melodierne i lækre fraseringer.

Hvis det ikke allerede skinner igennem, så lad os slå det fast: Sonic Saliva er en formidabel debut og et vidunderligt soul-album.

Sonic Saliva kan høres nu på streamingtjenesterne. En vinyludgave udkommer den 6. juni, hvor der er releasekoncert på spillestedet H15 i Kødbyen i København.