Blueskaravanen rammer Danmark

Will Jacobs, Ghalia Volt, Katie Henry

Tekst: Jakob Wandam

Tyske Ruf Records er et af Europas førende blues-pladeselskaber med navne som Victor Wainwright, Kenny Neal og Bernard Allison i sin ”stald”. Selskabet spiller en vigtig rolle for up-and-coming blueskunstnere og har fremmet karrieren for musikere som Erja Lyytinen, Joanne Shaw Taylor, Samantha Fish og vores egne Thorbjørn Risager & the Black Tornado.

Hvert år sender Ruf Records tre fremadstormende kunstnere på turné med koncertkonceptet Blues Caravan. Her leverer selskabet et fast backingband, som så spiller bag de tre solister hver for sig og i forskellige kombinationer. I de senere år har solisterne for eksempel været Jeremiah Johnson, Ryan Perry & Whitney Shay (se her og her) og Katarina Pejak, Ally Venable & Ina Forsman (læs her).

Fem koncerter

Will Jacobs, Katie Henry, Ghalia Volt

Også i år rider blueskaravanen, og Blues Caravan 2022 har annonceret fem koncerter på dansk grund i skolernes efterårsferie i oktober. De foregår i Samlingsstuen i Kerteminde, Kulturhuset Pilegården i Brønshøj, Portalen i Greve, Vershuset i Næstved og Kattrup Forsamlingshus.

Solisterne i Blues Caravan 2022 blev oprindelig annonceret som værende Katie Henry, Ghalia Volt og Eddie 9V. Sidstnævnte måtte dog se sig erstattet af 2021-veteranen Ryan Perry, inden den endelige lineup landede på Katie Henry, Ghalia Volt og Will Jacobs.

Bag de tre spiller en erfaren rytmesektion bestående af Denis Palatin på trommer og Thomas Gehrmann, også kaldet To Meeh, på bas. Palatin og Gerhmann var også rytmegruppe for Blues Caravan 2021.

Alsidig blanding

Katie Henry
Foto: Austin Britt

Katie Henry er en sangerinde, pianist og guitarist fra New Jersey i USA. Hun albumdebuterede med High road i 2018, en udgivelse, der indbragte hende en Blues Blast Award-nominering i New Artist Debut Album-kategorien. Det førte til en kontrakt med Ruf Records, som tidligere i år udgav opfølgeren On my way.

Pladen, der blev indspillet med blandt andre Ben Rice og Giles Robson, blev taget godt imod. Magasinet Living blues kaldte for eksempel On my way for et af årets foreløbig bedste album og skrev: ”On My Way testifies to Katie Henry’s brilliance as a musician, her talents as a singer, and her ability to move us with her lyrics.”

Katie Henrys musik er en alsidig blanding af singer/songwriter-pop, New Orleans R&B, roots-rock, americana, soul og mere hårdtslående bluesrock.

One-woman band

Sangerinden og guitaristen Ghalia Volt vil allerede være kendt af mange danske bluespublikummer. Hun gav flere koncerter i Danmark som one-woman band i begyndelsen af året, blandt andet på Godset i Kolding (se her).

Ghalia Volt
Foto: Frank Nielsen

Ghalia Volt begyndte karrieren i fødelandet Belgien, hvor hun blandt andet agerede frontfigur i orkestret Ghalia & Voodoo Casino. Sidenhen flyttede hun teltpælene til New Orleans, hvor hun residerer i dag, og blev forsanger i Ghalia & Mama’s Boys.

Solodebuten Mississippi blend, der blev udsendt under det korte navn Ghalia, udkom på Ruf Records i 2019. Stilmæssigt var Ghalia Volt ved at finde sin niche med hill country-orienteret blues bygget op omkring hendes rå og huggende guitarudladninger. Stilen blev ført til yderste konsekvens på den roste One woman band (2021), hvor Ghalia Volt akkompagnerede sig selv på guitar og trommer med kun et par gæsteoptrædener af Monster Mike Welch og Dean Zucchero.

Fra bluesens hovedstad

Guitaristen og sangeren Will Jacobs stammer fra bluesens hovedstad i Chicago, Illinois. Her spillede han med sit første band, Dirty Deal, inden han i 2016 flyttede til Berlin og begyndt at skabe sig en karriere i Europa.

Will Jacobs

Blandt andet turnerede han sammen med det spanske mundharpe-es Marcos Coll, som også har base i Berlin, og sammen udgav de duo-albummet Takin our time i 2019 (læs mere om Marcos Coll her). Her demonstrerede Will Jacobs et godt tag på bluesen, hvor hans rødder i Chicago bestemt ikke lod sig fornægte.

Som solist har Will Jacobs udsendt de to ep’er Live (2017) og Chicago to Berlin (2019), der begge føjer solide doser af funk til hans Chicago blues. Den 28. oktober udkommer så hans første album på Ruf Records, Goldfish blues.

Appetitvækker

Katie Henry, Ghalia Volt og Will Jacobs vil som nævnt spille hver sit sæt og desuden optræde sammen på et antal numre. En forsmag på samarbejdet kan man få ved at lytte til sangen ”Hop on a ride” i videoen nedenfor, der blev lavet som en appetitvækker for Blues Caravan 2022-turnéen.

Bemærk i øvrigt, at nummeret også findes på streamingtjenesterne i en version med Eddie 9V i stedet for Will Jacobs!

Blues Caravan plejer desuden at blive fulgt op af en cd- og dvd-udgivelse med en koncertoptagelse fra turnéen, og mon ikke det også sker med Blues Caravan 2022 og Katie Henry, Ghalia Volt og Will Jacobs?

De danske stop på Blues Caravan 2022-turnéen ser således ud:

  • Mandag den 17. oktober: Samlingsstuen, Kerteminde
  • Tirsdag den 18. oktober: Kulturhuset Pilegården, Brønshøj
  • Torsdag den 20. oktober: Portalen, Greve
  • Fredag den 21. oktober: Vershuset, Næstved
  • Lørdag den 22. oktober: Kattrup Forsamlingshus, Kattrup