Bluesveteraner spiller soul med Bobo Moreno

Soul Shakers (Uffe Steen, Esben Bach, Bobo Moreno, Kjeld Lauritsen) optrådte i Frelsens Kirke, Odense i marts 2023

Tekst og foto: Jakob Wandam

Det er aldrig for tidligt at begynde at glæde sig til en koncert, og allerede nu kan man begynde at planlægge en oplevelse næste år med bandet Soul Shakers. De har nemlig offentliggjort en turnéplan for 2024, der omfatter 20 koncerter på Sjælland, på Fyn og i Jylland.

Soul Shakers er en kvartet, som består af velanskrevne folk fra den danske musikscene, ikke mindst musikere, der kendes fra bluesverdenen. Det gælder dog ikke frontfiguren Bobo Moreno, selv om han har begået sig inden for stort set alle populærmusikalske genrer.

Efterspurgt

Bobo Moreno

Bobo Moreno blev først kendt i den brede offentlighed i 1993 som den ene halvdel af popduoen Peaches & Bobo sammen med sangerinden Peaches Lavon. Inden da havde han sunget kor for kunstnere som Ray Dee Ohh, Back to Back og News, og han fortsatte som en efterspurgt korsanger for Lis Sørensen, Søs Fenger, Big Fat Snake, Sanne Salomonsen og mange andre.

Samtidig sang Bobo Moreno soul, rock og jazz sammen med stedfaderen Bo Stief, og i 1998 blev Moreno bigband-sanger, da han trådte ind i Niels Jørgen Steens A-Team efter et afbud fra Peter Thorup. Siden har Bobo Moreno givet massevis af koncerter med forskellige bigbands, og han har for eksempel sammen med Miriam Mandipira været solist hos Tivoli Late Night Orchestra.

Soulmusikken

Bobo Moreno voksede op til tonerne af Stevie Wonder, Aretha Franklin og Ray Charles, og soulmusikken har efter Morenos eget udsagn altid været den genre, der lå hans hjerte nærmest. Den ligger også godt til hans stemme, der kan minde om store blue eyed soul-sangere som Paul Carrack eller Steve Winwood.

Uffe Steen og Bobo Moreno

I begyndelsen af årtusindet indledte Bobo Moreno et samarbejde med The Memphis Boys, den amerikanske studiegruppe, som havde ageret backingband på klassiske indspilninger med kunstnere som Elvis Presley, Aretha Franklin, Wilson Pickett, Dusty Springfield og Bobby Womack.

Så da Bobo Moreno i 2020 blev inviteret til at spille en koncert i dk4’s Studio 55, besluttede han, at det skulle være med et soul-repertoire – og primært inden for southern soul-stilen.

“Soul kan være mange ting; det kan både være Motown og Tina Turner, men det, vi spiller, har meget rod i blues,” fortalte Bobo Moreno dengang til dk4. Og derfor gav det mening, at han havde samlet et orkester med stærk forankring i bluesmusikken – det samme orkester, som nu turnerer under navnet Soul Shakers.

Baggrund i bluesbands

Kjeld Lauritsen

Hammondorganisten Kjeld Lauritsen har baggrund i bluesbands som Kenn Lending Blues Band, Smalltown Blues Band og Katzenjammer Kids. Siden dannede Kjeld Lauritsen jazzensemblet The Organizers sammen med blandt andre saxofonisten Bob Rockwell.

Kjeld Lauritsen udgav sin første plade i eget navn i 2004 og har siden fungeret som bandleder for orkestre med deltagelse af top-jazzmusikere som Per Gade, Erling Kroner og Søren Frost. Sideløbende er han både live og på plade indgået i en lang række musikalske samarbejder, blandt andet Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost, Johan Bylling Lang Organ Quintet og Nello & the Helping Hand Blues Band (læs mere om Kjeld Lauritsens indspilningshistorie her).

Esben Bach

Esben Bach kendes af bluesfans som trommeslager i Grarup Allstars (og forløberen Laugesen All Stars) og måske også fra Organic3, hvor han spiller jazzede salmer sammen med Niels Ole Sørensen og Uffe Steen.

Men Esben Bach har et langt cv, der også omfatter perioder i hæderkronede bands som Shades of Blue, Frimer Band, Kenn Lending Blues Band, Blue Junction og Mama’s Blues Joint.

Desuden har Esben Bach spillet i flere af Kjeld Lauritsens orkestre samt med blandt andre Viggo Sommer og På Slaget 12.

Respekterede

Uffe Steen og Esben Bach

Uffe Steen er en af Danmarks mest respekterede jazz- og bluesguitarister. Han har modtaget Ben Webster Prisen, og tre år i træk blev Uffe Steen tildelt Blues Liveprisen ved Danish Music Awards Blues – først som solist og efterfølgende som medlem af Shades of Blue og Grarup Allstars.

Uffe Steen var med til at danne Shades of Blue, der albumdebuterede i 1989 og stadig regnes som et af landets førende bluesbands. Allerede inden da havde han spillet jazz, folk, fusion og salmer og meget andet i et par årtier. Uffe Steen albumdebuterede som solist i 1990 og har siden da udgivet en række plader, hvor han spiller bluespåvirket jazz. Den mere rendyrkede blues har han samtidig dyrket i Shades of Blue, Blue Junction og Grarup Allstars.

Godt omkring

I Soul Shakers spiller de fire musikere for eksempel numre af Curtis Mayfield (”Woman’s got soul”, “People get ready”), James Carr (“The dark end of the street”), James Brown (“I got you (I feel good)”), Billy Preston (“You are so beautiful”) og Bobby Womack (“I’m in love”).

Soul Shakers (Uffe Steen, Esben Bach, Bobo Moreno, Kjeld Lauritsen)

Soul Shakers inkorporerer dog også sange af for eksempel Bee Gees, Elton John, Harold Arlen, Duke Ellington, Louis Jordan, Sonny Boy Williamson og Muddy Waters samt enkelte af Bobo Morenos egne kompositioner, så man kommer godt omkring i det musikalske landskab. Men arrangementerne er umiskendeligt soul’ede og med en bluesy kropslighed, når Kjeld Lauritsen og Esben Bach lægger bunden for Uffe Steens og Bobo Morenos fraseringer.

Soul Shakers’ 2024-turnéplan (med forbehold for ændringer og tilføjelser) kan ses nedenfor og indgår desuden naturligvis i Bluesnews.dk’s koncertkalender her. Man kan høre et interview med Bobo Moreno, optaget i forbindelse med den ovennævnte Studio 55-koncert, her. Der indgår også bidder fra selve koncerten, som man i øvrigt stadig kan være heldig at finde genudsendt på dk4 af og til.