Copenhagen Blues Festival er lige om hjørnet

Af Jakob Wandam

Copenhagen Blues Festival er lige om hjørnet, og det er ensbetydende med omkring 40 koncerter fordelt på forskellige spillesteder i København og på Frederiksberg. Musikalsk favnes der bredt med såvel traditionel blues som afstikkere til soul, folk, jazz med mere. Men det betyder også bl.a. den traditionsrige uddeling af prisen for ”Årets Danske Bluesnavn” samt en filmforevisning.

Film om Hendrix

Jimi Hendrix

Og festivalen starter netop med A film about Jimi Hendrix, der vises på Cinemateket tirsdag den 24. oktober kl. 19 i anledning af 75-året for Hendrix’ fødsel. Filmen er instrueret af Joe Boyd og havde premiere i 1973, kun tre år efter Jimi Hendrix’ død.

Det er således en dokumentarfilm, der anskuer guitarlegenden fra hans egen samtid og byder på masser af koncertklip og interviews med bl.a. Pete Townshend, Eric Clapton, Mick Jagger, Lou Reed og naturligvis Hendrix selv.

Tirsdagen byder desuden på bredspektret americana med sangeren, guitaristen og banjospilleren Tony Furtado, der spiller på Bartof Station. Og Sahra da Silva & the Funky Fellas er klar med den traditionelle ”Soulful Tuesday” på Mojo.

Legendarisk

Det største navn på onsdagens program vil det nok være en tilsnigelse at kalde blues, men til gengæld er ordet ”legendarisk” ikke en overdrivelse. Det er amerikanske Tower of Power, der den 25. oktober spiller deres blæserbaserede fusion af soul, funk, jazz og rock i Amager Bio.

Jerron “Blind Boy” Paxton

På Bartof Café er der til gengæld traditionel, akustisk blues på programmet, når Jerron ”Blind Boy” Paxton står på scenen. Paxton er et fremadstormende navn inden for førkrigsblues og genstand for såvel stor respekt blandt andre bluesmusikere som fine anmeldelser.

Bartof Station lægger vanen tro scene til onsdagskoncert med Troels Jensen, der stiller op med The Healers og sangerinden Miriam Mandipira.

Krølle Eriks Blues Band spiller i Kulturhuset Pilegården i Brønshøj med den amerikanske trommeslager John Chipman som gæst, og på Mojo kan man høre Mukherjee Blues med Oscar Mukherjee i front.

Hovednavne

Corey Harris

Hovednavnene torsdag den 26. oktober er Corey Harris, der spiller på Mojo, og The Duke Robillard Band, som kan høres på Bartof Station.

Corey Harris markerede sig som en del af 1990’ernes traditionalistiske blues-bølge, som han var en af hovedkræfterne i. Han spiller primært akustisk blues, som han gerne blander med afrikansk ørkenblues, reggae m.m.

Duke Robillard

Duke Robillard er en yderst rutineret herre, som ud over i sin tid at have grundlagt jump blues-bandet Roomful of Blues har haft en lang og succesrig karriere både som solist og som producer og guitarist for Bob Dylan, The Fabulous Thunderbirds, John Hammond, Ruth Brown, Billy Boy Arnold og mange flere.

Robillard mestrer mange af bluesens udtryksformer, men er allermest hjemme i jazzet swing og jump blues.

Torsdagen byder også på guitartrioen Enrico Crivallero/Nisse Thorbjørn/Alain Apaloo, der spiller på JazzCup, og Troels Jensen & Miriam Mandipira, der indtager Bartof Café som duo.

Årets Danske Bluesnavn

Ikke mindst er det om torsdagen, at Copenhagen Bluesfestival uddeler prisen for ”Årets Danske Bluesnavn” i samarbejde med Amager Bio og Mojo. I år foregår selve prisuddelingen netop på Mojo kl. 22, hvor der er fri entré efter koncerten med Corey Harris til både prisoverrækkelsen og den efterfølgende Blues Festival Jam.

Prisen gives til ”en dansk bluesmusiker eller en herboende udenlandsk bluesmusiker som en påskønnelse for en særlig musikalsk og kunstnerisk indsats for genren.” Den blev indstiftet i 2002, hvor Troels Jensen blev dens første modtager. Sidste år var det Miriam Mandipira, der løb med æren og de 10.000 kroner, der følger med.

Fuldt program

Terji Messell

Fredag den 27. oktober er der fuldt program på festivalen. Her kan man blandt andre høre Hans Knudsen & Christian Bundgaard spille klaverblues på Sølund, tysk-amerikanske EB Davis & the Superband spiller soul blues på Bartof Station, og færøske Terji Messell & Uni Debess spiller nordatlantisk blues i Det Færøske Hus.

På Bartof Café optræder All My Exes, og den amerikansk bosatte dansker Nina Massara synger sin New Orleans-R&B på Blågårds Apotek i selskab med Morten Wittrock og John Chipman.

På Mojo kan man først høre svensk americana med Baskery, og siden dukker Chris Grey & the BlueSpand op. Kulturhuset Islands Brygge lægger scene til en Robert Johnson Tribute med bl.a. Nisse Thorbjørn, Troels Jensen, Hans Knudsen, Svante Sjöblom og Enrico Crivellaro.

Lea Thorlann, der blandt meget andet kendes fra Ladies Sing the Blues, optræder med sin Spicy Gang på Galathea Kroen, og på La Fontaine er der jazzet blues med Alice Carreri, Aske Jacoby, Dan Hemmer & Mads Andersen.

Lørdagsrykind

Nina Massara

Om lørdagen, den 28. oktober, rykker Nina Massara først ind på Mojo, hvor hun senere bliver afløst af amerikanske Al Holbrook, som i dagens anledning spiller med et dansk band, der blandt andre tæller selveste Kenn Lending.

La Fontaine har endnu engang musik fra den jazzede ende af bluesspektret, denne gang med Anders Gaardmand, Aske Jacoby, Christian Douglas og Frands Rifbjerg.

De unge svenske stjerner fra Ida Bang & the Blue Tears indtager KU.BE på Frederiksberg, og på Prismen fejrer man fødselsdag med Delta Blues Band feat. Miriam Mandipira.

J. Tex Trio spiller akustisk americana på Bartof Café, og på Blågårds Apotek kan man høre Copenhagen Slim (alias Nisse Thorbjørn) med band og italienske Enrico Crivellaro som gæst.

Solokoncert

Copenhagen Blues Festival afsluttes søndag den 29. oktober, hvor det største navn på plakaten ubetinget er den amerikanske guitarist og sanger Jonny lang, der spiller solokoncert i Amager Bio.

Jonny Lang

Lang stormede frem i front for 90’ernes bølge af unge, hvide bluesguitarister sammen med bl.a. Kenny Wayne Shepherd, der besøgte Danmark tidligere i år. Siden har han udgivet en række mere eller mindre bluesfunderede plader, senest den velanmeldte Signs, der udkom i august.

Festivaldagen begynder dog kl. 12 med Barflies & Brunch i Pilegården i Brønshøj. Om eftermiddagen kan man høre Esben Just på Bartof Café eller Billy Cross på Bartof Station. Peter Brander Band feat. Krølle Erik spiller kl. 20 i Kulturhuset Islands Brygge, inden der naturligvis rundes af på Mojo med Enrico Crivallero & Copenhagen Slim.

Det samlede program kan ses på Copenhagen Blues Festivals hjemmeside her, og du kan naturligvis også som altid danne dig et overblik over ugens koncerter med Bluesnews.dk’s koncertkalender her.