Dansk musik igen på YouTube

Tekst: Jakob Wandam

Efter to måneder, hvor man ikke har kunnet se videoer med dansk musik på YouTube, er der nu blevet indgået en ny aftale mellem Google, som ejer videotjenesten, og det fællesnordiske selskab Polaris, som har forhandlet på vegne af den danske komponist-og sangskriverforening Koda.

Aftalen erstatter den hidtidige overenskomst, der udløb i april i år og derefter blev midlertidig forlænget. Undervejs valgte Google at lukke for adgangen til YouTube-videoer med Koda-licenseret musik, da Koda ikke ville acceptere en 70 procents reduktion i komponisternes vederlag, mens forhandlingerne stod på  (læs mere her).

Nu er Google og Polaris altså nået til enighed om en ny aftale, skrev Koda i går, torsdag den 1. oktober. Og de danske videoer er allerede blevet tilgængelige igen.

Svære forhandlinger

Om aftalen og aftaleforløbet siger Kodas mediedirektør Kaare Struve:

”Det er min klare opfattelse, at den aftale, der er indgået nu, er den bedst mulige under de givne forhandlingsrammer. Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været svære forhandlinger, og at vi fra Kodas side gerne havde været det pres foruden, hvor indhold kan blive taget ned i kortere eller længere perioder, hvis der ikke er enighed om pris og vilkår.”

”Der skal heller ikke herske tvivl om, at der i de afsluttende forhandlinger har været massivt pres på for at komme i mål fra alle involverede parter. I det lys er det godt, at der nu er landet en aftale, så vi kan få musikken tilbage på YouTube”.