Grarup & Sunding synger PH-viser

Michael Sunding og Margrete Grarup
Foto: Christian Rohde

Tekst: Jakob Wandam

Vi kender dem fra henholdsvis Grarup Allstars og Kenn Lending Blues Band, men sangerinden Margrete Grarup og pianisten Michael Sunding har også i nogen tid spillet duo-koncerter, hvor de har demonstreret deres fælles flair for blues, soul og gospel (læs her).

Nu har de to imidlertid kastet sig over et ganske andet repertoire. Det er den kulturradikale revyforfatter, journalist, arkitekt, designer med mere Poul Henningsen, kendt som PH, hvis sange Margrete Grarup og Michael Sunding har givet sig i kast med.

Det har udmøntet sig i albummet PH på ny, der netop er udkommet på cd og som download/streaming. Albummet indeholder ni Poul Henningsen-sange med musik af Bernhard Christensen, Kai Normann Andersen m.fl.

Originale

Michael Sunding og Margrete Grarup
Foto: Jakob Wandam

Michael Sunding og Margrete Grarup står dog selv for arrangementerne, som er temmelig originale og i mange tilfælde kaster nyt lys på Poul Henningsens lyrik. Man vil således tage sig selv i virkelig at lytte til tekster, man ellers kender udenad.

Det giver nyt liv til smukke sange som ”Man binder os på mund og hånd” og ”I dit korte liv” – og såmænd også til et nummer som børnesangen ”Aben (Åh abe)”.

Endvidere har Michael Sunding selv begået et nyt, instrumentalt klaverstykke til pladen. Titlen på dette er ”Blå havgus”, og det er inspireret af Poul Henningsens flugt fra nazisterne over havet til Sverige i 1943. Sunding ønskede at hylde PH ved at bruge de tilsvarende toner centralt i kompositionen, men da tonen P ikke findes, blev det i stedet tonerne B-H – som altså også går igen i nummerets titel.

Release-koncert

Den 5. februar var der release-koncert for PH på ny i Folkekirkens Hus i Aalborg, og lørdag den 23. februar holdt Margrete Grarup og Michael Sunding ”københavnerlancering” i Metronomen på Frederiksberg.

Michael Sunding (på kalimba) og Margrete Grarup
Foto: Jakob Wandam

Bluesnews.dk var med til sidstnævnte, og herfra stammer fotografierne på denne side. Grarup og Sunding spillede samtlige numre fra cd’en og desuden PH-visen ”Nå”, som Liva Weel sang i revyen Mars på weekend i 1937.

Duoens versioner må vel primært kategoriseres som jazz, men der var også elementer af gospel (særligt i ”Det var en lørdag aften”, PH’s nyfortolkning af folkevisen), forskellige former for latin og endog en smule blå toner (”Sproget”). Bernhard Christensen blev da også ”beskyldt” af sin samtid for at skrive ”negermusik!”

Eventyrlyst

Margrete Grarup
Foto: Jakob Wandam

Margrete Grarup er en fænomenalt dygtig sangerinde, som aldrig har holdt sig ensidigt til bluesmusikken. Denne eventyrlyst deler hun med den medrivende tangentspiller (og glimrende korsanger) Michael Sunding. Det er en fornøjelse at høre dem tage livtag med PH-viserne, og Bluesnews.dk vil ikke tøve med at anbefale PH på ny også til enhver bluesfan med et åbent sind.

Og så kan vi da i øvrigt afsløre, at Margrete Grarup og Michael Sunding allerede arbejder på et mere gospel- og spiritual-orienteret pladeprojekt.