Juleblues fra Danmark

Foto: Jameel Hassan, Pexels

Af Jakob Wandam

Julen går snart på hæld, men helligdagene er ikke forbi endnu, og der er stadig tid til at svælge i julemusik. Jul og blues går fint i spænd, og der er da også indspillet hundredevis af bluessange med højtidstema.

Herhjemme i Danmark er der ikke helt så mange, men Bluesnews.dk har da gravet et par danske juleblues-indspilninger frem, som bestemt er værd at lytte til.

Færøsk

Helt ny er “Glædelig jul Friður á jørð”, som er skrevet og indspillet af den herboende færøske bluesman Terji Krossteig Messell. Terji har et nyt album undervejs og har allerede udsendt singlen “Ik’ for hvide” sammen med Oscar Mukherjee.

Desuden kan man næste år atter høre hans unikke greb om bluesmusikken, når han igen spiller “modersmålsblues” sammen med Kent Thomsen, Olav Gudnason og Uni Debess.

Indtil videre er der offentliggjort én koncert, nemlig på Rampelys i Silkeborg den 30. marts 2019. Hold øje med Bluesnews.dk’s koncertkalender, hvis du vil følge med i, hvilke koncertdatoer der ellers bliver meldt ud.

Funky

Trioen SP Just Frost – Henrik Schou “SP” Poulsen, Esben Just og Søren Frost – udsendte i 1999 jule-ep’en Funky Christmas is back, hvor de udsatte to kendte julesange for deres velkendte, funky New Orleans-rhythm & blues-stil.

Udgivelsen indeholder Jule (ja, det hed han!) Styne og Sammy Cahns “Let it snow” samt to versioner af Johnny Marks’ “Rockin’ around the Christmas tree”, oprindeligt et hit for Brenda Lee.

SP Just Frost havde stor succes på de danske scener i 2018, hvor det gendannede ensemble turnerede flittigt (læs her). Desuden afsluttede Esben Just i december endnu en sæson med “Piano Nights” på Bartof Station. Mon ikke de vender tilbage til foråret?

Bigband

Sangerinden Miriam Mandipira, som vi kender fra samarbejder med Troels Jensen, Kjeld Lauritsen m.fl., vandt i 2016 prisen som Årets Danske Bluesnavn. Samme år var hun én af flere solister på DR Big Bands album Jazzin’ around Christmas. Her kan man høre hendes fænomenale stemme smyge sig om Harry Connick Jr.’s “I pray on Christmas”. DR Big Band dirigeres på albummet af Dennis Mackrel.

Miriam Mandipira har allerede mange koncerter i kalenderen i 2019. Der er tale om duo-koncerter med Troels Jensen, trio-koncerter med Jensen og Thomas Puggaard-Müller, kvartet-optrædener med Kjeld Lauritsen, Per Gade og Søren Frost, koncerter med Tivoli Late Night Orchestra med mere.

Desuden er Miriam Mandipira en del af den nye konstellation Blues Explosion (læs her), der tager på turné til efteråret.

Americana og blues

Americana- og bluesbandet All My Exes udgav i 2013 julesinglen “Christmas time again”. Også i år har de været flittige, ikke mindst med at danne “fritidsorkestret” Looking for Elvis, stifte eget pladeselskab og her udgive albummet Banjo Trash presents … vol. 1 sammen med J. Tex.

Bluesnews.dk var med til den festlige releasekoncert i november, og du kan læse anmeldelsen af samme her.

Salme

Måske den allerfineste danske juleblues-indspilning blev foretaget i 2005 af Peter Thorup og Blue Junction. Nummeret er ikke en blueskomposition, men en salme, nemlig “Glade jul”. I hænderne på Thorup og bandet – Ole Frimer, Uffe Steen, Morten Brauner og Claus Daugaard – får sangen dog umiskendeligt bluespræg.

Peter Thorup døde i 2007, og Blue Junction blev opløst to år senere, men Frimer, Steen, Brauner og Daugaard kan høres i diverse andre sammenhænge som Ole Frimer Band, Grarup Allstars og Shades of Blue.

Parløb

Kenn Lending kørte i mange år parløb med den amerikanske bluespianist “Champion” Jack Dupree. Kenn Lendings guitar kan høres på talrige Jack Dupree-optagelser, blandt andre “Good Lord born on Christmas”, som de to indspillede i Köln i 1982.

Det er ikke lykkedes at finde et klip med sangen, men den kan findes på lp’en Rockin’ the boogie (1987) eller på opsamlings-cd’en The legendary Champion Jack Dupree. 1980-1988 (1988). Sidstnævnte kan lånes på biblioteket (se her).

Særlig omtale

Endelig vil vi give en særlig omtale til Michael Sundings “Rundt om træet, rundt i ring” fra hans 2017-album The melodies of Nordic Christmas. Der er ingenlunde tale om blues, snarere en moderne folkemelodi, men Michael Sunding er kendt af bluesfans som en formidabel Hammondorgel-betvinger i Kenn Lending Blues Band og sparringspartner for Margrete Grarup (Grarup Allstars).

Margrete Grarup synger da også med på “Rundt om træet, rundt i ring”, og Sunding og Grarup udgiver i februar 2019 fælles-cd’en PH på ny med viser af Poul Henningsen.