Ny superkonstellation for blueselskere

Peter Nande og Big Creek Slim
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Peter Widmer
Foto: Peter Widmer (hvor ikke andet er angivet)

Blues Explosion er et nyt tiltag inden for den danske bluesverden, og som den nye superkonstellations navn indikerer, er der virkelig tale om en blueseksplosion, der vil glæde mangen en blueselsker.

I Blues Explosion mødes nemlig nogle kunstnere fra øverste hylde inden for dansk blues. Reelt omtales Blues Explosion i en rundskrivelse fra orkesterets booker som:

“Blues Explosion, feat.: Big Creek Slim, Miriam Mandipira og Troels Jensen.
I bandet: Peter Nande, Mikko Peltola, Niels Nello Mogensen.”

Og hvad kan man så vente sig af disse musikere? Ifølge samme rundskrivelse kan man opleve ”toppen af dansk blues på én og samme aften.”

Man får, som det videre hedder: ”Tre af de bedste blues-stemmer herhjemme helt i front. Fire x Årets Danske Blues Navn sammen på scenen med et eksplosivt swingende backing band,” og det er jo ikke så lidt.

Ethvert live-møde med Blues Explosion kommer, som det betones i den relevante rundskrivelse, til at forme sig som: ”Et brag af en koncert,” og dét er der vist ingen tvivl om med de musikere, der udgør Blues Explosion.

Overflødighedshorn

I samme rundskrivelse står der endvidere:

”Østdanmark møder Vestdanmark møder Zimbabwe og Finland i et musikalsk overflødighedshorn.”

Miriam Mandipira bor i København og er, som det vil være mange bekendt, fra Zimbabwe, mens trommeslageren Mikko Peltola er det finske element i Blues Explosion.

Vestdanmark er repræsenteret ved bassisten Niels Nello Mogensen og sangeren og guitaristen Big Creek Slim, mens de østdanske blå toner leveres af mundharpemanden med mere Peter Nande og guitaristen, sangeren og pianospilleren Troels Jensen.

Således er østdanske og vestdanske bluesfolk behørigt blandet på bedste vis med et stænk af Finland og Zimbabwe tilføjet denne potente bluescocktail.

Samlet

Ifølge Niels Nello Mogensen, som Bluesnews.dk har været i telefonisk kontakt med, opstod Blues Explosion på følgende måde:

Niels Nello Mogensen
Foto: Frank Nielsen

”Det er Peter Nande og mig, der har samlet bandet. Vi arbejder jo begge inden for booking-verdenen. Desuden havde jeg, før Blues Explosion blev en realitet, spillet et par jobs med Nande og Big Creek Slim.”

”Vi blev så enige om at slå pjalterne sammen. Bookingmæssigt kan jeg fra mit bookingbureau nå ud til andre steder, end Peter Nande kan, og omvendt.”

”Med andre ord kan vi hjælpe hinanden, og vi har en fælles mission: At få bluesmusikken ud til så mange mennesker som muligt.”

”Vi har længe gerne villet spille sammen, men vi manglede en lejlighed til at gøre noget seriøst ved det på mere permanent basis, og dén kom vi så på med dette nye projekt – Blues Explosion,” slutter Niels Nello Mogensen.

Grand old man

Blues Explosion indeholder tre af Danmarks absolut bedste bluesstemmer. Det drejer sig om Big Creek Slim – alias Marc Rune – og Miriam Mandipira sammen, plus Danmarks Mr. Blues og den danske bluesmusiks Grand old man Troels Jensen.

I førnævnte rundskrivelse hedder det ydermere: ”Her er tale om noget af det bedste inden for dansk blues i dag,” og dét er jo så sandt, som det er skrevet.

Desforuden hedder det i samme rundskrivelse om en koncert eller en aften med Blues Explosion:

”En aften vil byde på bl.a. Big Creek Slim solo, Miriam Mandipira og Troels Jensen alene sammen, Big Creek Slim med band – samt alle på scenen sammen til et fyrværkeri af en lang blå finale.”

Varieret

Med andre ord er det et varieret koncertprogram, der venter publikum på diverse koncertscener.

Desuden er Blues Explosions medlemmer lige så forskellige som det, man kan forvente sig at opleve som koncertgænger, når bandet træder op, og medlemmerne er, som beskrevet i den relevante rundskrivelse:

Mikko Peltola
Pressefoto

”Mikko Peltola (trommer) er Finlands førende bluestrommeslager, men har netop bosat sig i Danmark. Han har sammen med sit faste finske band Tomi Leino Trio været backingband for stort set samtlige amerikanske blues-artister, der har turneret i Finland de seneste 10 år. Her kan nævnes R.J. Mischo, Marc Hummel, James Harman, Lazy Lester og Steve Guyger.”

Finske Mikko Peltola har kunnet høres i Danmark med Big Creek Slim og Peter Nande med flere ved mange lejligheder (læs for eksempel her og her).

Ligeledes har Mikko Peltola medvirket på flere bluesindspilninger, tilvirket i Danmark (læs for eksempel her, her og her).

Uden lige

Big Creek Slim

”Big Creek Slim (vokal, guitar) – “Årets Danske Bluesnavn 2015, DMA Årets Blues Album 2016 og 2017” – har en stemme og blues-feeling uden lige.

Hans blues er inspireret af bl.a. Muddy Waters, Howling Wolf og John Lee Hooker. Når man hører ham synge, får man et chok! Det går rent ind – det er råt, det er nærværende – han tryllebinder sit publikum!”

Big Creek Slim, hvis borgerlige navn er Marc Rune, har en helt unik stemme, der lyder som en blanding af salig Captain Beefheart og Howlin’ Wolf, og så har han flere cd’er bag sig (læs anmeldelser her, her, her og her). Desuden begår han sig glimrende som guitarist.

Fornem duo-cd

”Miriam Mandipira (vokal) er “Årets Danske Bluesnavn 2016”. Hun er de seneste år blevet udråbt til en af Danmarks nye store blues-, jazz- & gospelsangerinder. Den alsidige kunstner der er født i Zimbabwe, er inspireret af blandt andre Ella Fitzgerald, Etta James, Bessie Smith og Aretha Franklin, og alle steder Miriam optræder, er det med forrygende reaktioner og anmeldelser til følge.”

Miriam Mandipira

Ikke helt usandt. Blandt andet har Miriam Mandipira med stor succes stået på samme scene som Troels Jensen flere gange, både i større sammenhæng og i duo-form (læs for eksempel her og her).

Desuden har Miriam Mandipira og Troels Jensen begået en fremragende cd sammen (læs anmeldelse her).

Miriam Mandipira medvirker på flere cd’er både i eget navn og i samarbejde med andre og fik for et par år siden udgivet sit første studie-album (læs anmeldelse her).

Danmarks Mr. Blues

Troels Jensen (klaver, guitar) har spillet blues gennem snart 50 år. Han har slået sit navn fast i Danmark og resten af Skandinavien, bl.a. gennem sine mange år som frontfigur i bl.a. Delta Blues Band. Allerede i 60’erne turnerede han med Sonny Terry & Brownie McGee. Han indspillede med Sunnyland Slim og har senere turneret i Danmark og i udlandet med Bo Diddley. Alt dette har givet ham status som “dansk blues’ godfather” og hele Danmarks “Mr. Blues”, og Troels Jensen fik som den første, i 2002, Copenhagen Blues Festivals pris: “Årets Danske Blues Navn 2002”.”

Troels Jensen

Ikke blot har Troels Jensen indspillet og spillet med ovenstående kunstnere. Ud over ovenstående indspilninger har Troels Jensen også indspillet med sit orkester The Healers (læs her).

Desuden har Troels Jensen har blandt andet også indspillet cd’en Cheap, fast and dirty med afdøde R.L. Burnsides guitarist, amerikanske Kenny Brown.

Ydermere har Troels Jensen spillet med Danmarks mest garvede eksponent for den akustiske blues, H.P. Lange. Endvidere har Troels Jensen været special guest hos Hans Knudsens Jump Band (læs her).

Udadvendt og virtuos

Peter Nande

”Peter Nande (mundharpe) er “Årets Danske Bluesnavn 2007”. Peter er kendt som en udadvendt og virtuos mundharpespiller. Han har de seneste 20 år arbejdet tæt sammen med utallige amerikanske og engelske bluesartister som f.eks. Mud Morganfield, James Harman, Lazy Lester og Big Joe Louis. I Danmark er han en del af Big Creek Slim Band, Blues Jamboree og trioen Lothar, Nande & Schack.”

Ikke nok med dét. Peter Nande startede sit eget band Nande & the Big Difference, der fik den sprælske cd af samme navn på gaden i 2002. Desuden har han i eget navn to særdeles roste fuldlængdeudgivelser ude, nemlig Big boy boogie og Jelly bean baby. Tilmed er Peter Nande direktør for sit eget pladeselskab Straight Shooter Records, booker bluesmusikere og er i det hele taget en initiativrig mand, der får ting til at ske.

Desuden har Peter Nande gennem nu flere år haft et yderst frugtbart samarbejde med en af Danmarks fornemste udøvere af uelektrificeret blues, nemlig Tim Lothar. Sammen har duoen en velmodtaget cd’er under bæltet (læs her).

Ydermere har Tim Lothar, Peter Nande og Mik Schack en ditto cd på gaden, Walk right in (læs anmeldelse her).

 Blues-boomet

”Niels Nello Mogensen (bas) har musikalsk været hele vejen rundt. Han startede i 1980 i Danmarks første punk-band Lost Kids. Han kom senere med Johnny Madsen i 1996. Nello har været en fast del af Aarhus’ blues-miljø siden blues-boomet sidst i 80’erne bl.a. med Kent Thomsen og her senest med Grarup Allstars, som han var med til at danne. Han har turneret med bl.a. Blues Lights m. Barrelhouse Chuck fra Chicago og senest med amerikanske Ron Hacker og Hook Herrera.”

Niels Nello Mogensen

Niels Nello Mogensen har været ude på en længere musikalsk rejse, og dén er den alsidige bassist med mere på endnu. Niels Nello Mogensen har også opladt sin røst, for eksempel sammen med Grarup Allstars (læs her).

Sammen med resten af Grarup Allstars har Niels Nello Mogensen desuden indspillet den anbefalelsesværdige cd That’s what love can do – live (læs anmeldelse her).

Dels sammen med trommespilleren Esben Bach og dels sammen med janitsharen Per Kolling har Niels Nello Mogensen backet den amerikanske guitarist og sanger Ron Hacker ved flere mindeværdige koncerter (læs her).

Tilmed spiller Niels Nello Mogensen fast i den velanskrevne blues-trio Thomsen-Nello-Hansen (læs her).

Sideløbende med diverse andre projekter har Niels Nello Mogensen også tid til eget band – Nellovator – hvis to cd’er Set it free og Life is er værd at lægge øre til.

Musikudladninger

Flere af medlemmerne af Blues Explosion, som Peter Nande, Miriam Mandipira, Big Creek Slim og Troels Jensen, har i øvrigt samarbejdet før i live-sammenhæng (læs for eksempel her).

Der kan ikke herske tvivl om, at når Blues Explosion indtager diverse musikscener næste år, bliver der virkelig tale om nogle kraftige musikudladninger, der bliver værd at opleve, og som der nok bliver run på.

Derfor vil det være en god idé at holde øje med programmet på diverse koncertsteder, hvis man vil sikre sig en plads til en eller flere af de optrædener, Blues Explosion kommer til at give. Og så kan man jo altid få overblik over koncerterne med Bluesnews.dk’s koncertkalender her.

Blues Explosion kan opleves på diverse spillesteder i uge 44, 45 og 46, 2019.