Latvian Blues Band kan atter opleves i Danmark

Janis “Bux” Bukovski

Tekst og foto: Peter Widmer

Har man én gang oplevet Latvian Blues Band, får man lyst til at høre dette unikke orkester igen og igen. Ikke blot giver orkesteret sig helt under hver af de koncerter, bandet fyrer af, men det hænger også sådan sammen, at orkesteret holder af variation, så ikke to Latvian Blues Band-koncerter er ens. Latvian Blues Band er desuden ofte blevet betegnet som et af Europas bedste bluesbands.

Alle bandmedlemmer er veluddannede musikere, der kan deres kram. Ikke blot på deres respektive instrumenter, men også når det gælder udadvendthed og supergod publikumskontakt. De garvede musikere har gæstet Danmark flere gange, siden forskellige repræsentanter for diverse danske bluesforeninger fik ørerne og øjnene op for bandet.

Viesturs Grapmanis

Dét gjorde de i Riga, Letland i 2014 under bluesmusikkens europæiske melodi grand prix, European Blues Challenge. Her blev publikum, inklusive det danske, løbet totalt over ende af et aldeles sprudlende Latvian Blues Band, der bare kørte den helt derud, hvor det var umuligt at komme tilbage fra uden en frydefuld gysen (læs mere her).

Det var klart, at her var noget helt specielt at forholde sig til, og flere repræsentanter for diverse danske bluesforeninger var vakse ved havelågen og fik kontakt til Latvian Blues Band. Og bandet er efterhånden ofte blevet booket af forskellige danske koncertarrangører (læs for eksempel her).

Fuldlængdeudgivelser

Latvian Blues Band har et dusin fine fuldlængdeudgivelser bag sig og kan desuden ses på dvd. At ikke kun europæiske publikummer har fundet ud af orkesterets mange kvaliteter, ses blandt andet ved, at den meget anerkendte amerikanske bluesmusiker Duke Robillard producerede Latvian Blues Band-albummet Unreal i 2009.

Artis Locmelis

Og der har været mere anerkendelse fra den anden side af Atlanten. I 2005 spillede Latvian Blues Band som det første europæiske orkester nogensinde på Chicago Blues Festival, hvor de blev godt modtaget. Et par år senere gav Latvian Blues Band desuden koncert på diverse blues-spillesteder i Chicago, og også dét med stor succes.

Latvian Blues Band har ydermere spillet i Canada, hvor de har optrådt på flere bluesfestivaler. Det har de også gjort i Danmark, såvel som de har stået foran talrige store forsamlinger i Grækenland, Spanien, Polen og Kroatien med mere.

Latvian Blues Band har mere end 20 år på bagen, og i 2020 udsendte de deres 20-års jubilæums-dobbeltalbum 20 year anniversary concert. Latvian Blues Band har deres helt egen stil, der er et vellykket mix af musikken fra mange af de musikere og stilarter, de er påvirket af.

Originalkompositioner

Rolands “Rolx” Saulietis

Eksempelvis Albert Collins, Albert King og Muddy Waters. Desuden rummer Latvian Blues Bands mange originalkompositioner elementer fra soulmusikken, fra rhythm & blues, fra New Orleans-second line-rytmer og fra tæt og dyb Chicago Blues.

Det er altid en fornøjelse at opleve Latvian Blues Band på en scene, og der er permanent garanti for, at de trykker den af. Desuden er de, som antydet ovenfor, fremragende til publikumskontakt, så der er bingo, hver gang man hører dette orkester live. Det har man ikke kunnet gøre i Danmark i snart to år grundet coronaen.

Marcis Kalnins

Imidlertid får det danske publikum, og deriblandt orkesterets mange danske fans, nu igen en chance eller to for at komme tæt på Latvian Blues Band i december måned, for her spiller de gode letter på KulisseLageret i Horsens fredag den 10. december 2021 i regi af Blueskartellet.

Lørdag den 11. december 2021 spiller Latvian Blues Band deres anden og sidste koncert på dansk grund i år på Underværket i Randers, og her er det Bluesnight Randers, der står for koncerten. Der bliver knald på, når et af Europas bedste bluesbands, Latvian Blues Band, der er værd at rejse efter, atter møder deres danske publikum efter lang tids fravær.

Latvian Blues Band er: Janis “Bux” Bukovski (guitar, vokal), Marcis Kalnins (basguitar), Rolands “Rolx” Saulietis (trommer), Artis Locmelis (sax, orgel, piano) samt Viesturs Grapmanis (trompet).

Læs mere om Latvian Blues Band her. Se Blueskartellets hjemmeside her, se Underværkets hjemmeside her, og se Bluesnight Randers’ hjemmeside her.