Ny bluesfestival i Fredericia

Tekst: Peter Widmer

En ny bluesfestival ser snart dagens lys, nemlig lørdag den 2. juni 2018. Det er bluesforeningen Double Trouble i Fredericia, som står bag festivalen, der kører fra klokken 12 til 24.

Billetter koster 300 kr. i forsalg, men kun 270 kr., hvis man har studiekort. Det samme gælder, hvis man er medlem af Double Trouble og således støtte af foreningen Fredericia Live, der kører Tøjhuset.

Festivalen finder sted indendørs på Fredericias relativt nye spillested Tøjhuset, på hvis hjemmeside man kan erhverve sig billetter til bluesfestivalen (klik her).

Der sælges i alt blot 350 billetter, så har man ikke allerede tilkøbt sig en billet, er det med at komme til fadet.

På egne ben

Double Trouble har i flere år samarbejdet med Fredericia Jazzklub omkring afholdelse af den traditionsrige 6. juli Jazz og Blues Festival.

I det samarbejde fik Double Trouble hvert år 50.000 kr. til at sørge for festivalens blues-indslag.

Imidlertid har Double Trouble ønsket at stå på egne ben for at etablere sin egen endags bluesfestival.

Samarbejdet med Fredericia Jazzklub er nu ophørt i al mindelighed, og Double Trouble har søgt Fredericia Kommune om økonomisk støtte – og det har de fået – til etablering af den bluesfestival, der nu bliver en realitet.

Festivalen er i øvrigt et nonprofit-arrangement, og bliver der overskud, går pengene til at få endnu mere blues til Fredericia.

Flot, varieret program

Nellie B.M

Fredericia Blues Festival ser ud til at komme godt fra start med et flot, varieret program.

Musikken starter kl. 13, hvor udadvendte og energiske randrusianske Nellie B.M. & Lars Møller går på scenen.

Duoen består af guitaristen og sangeren Niels Børsting Mikkelsen, der gør det i egne numre samt i delta blues-sange af for eksempel Skip James og Robert Johnson.

Hertil kommer Nellie B.M.’s musikalske makker, trommelageren Lars Møller.

Gennem de sidste par år har de fået godt has på især det jyske bluespublikum og kunne blandt andet høres på Randers City Blues Festival i 2017.

Duoen deltog desuden i konkurrencen Danish Blues Challenge sidste efterår, hvor de fik en andenplads.

Nyt navn

Klokken 15 og kl. 18 er det københavnske Mukherjee Blues, der er på scenen. Trioen er et relativt nyt navn på den danske bluesscene.

Oscar Mukherjee
Foto: Jakob Wandam

Den unge orkesterleder, der er sanger, sangskriver og guitarist, samt de to erfarne herrer Søren Bøjgaard (bas) og trommeslageren Asmus Jensen er en fin kombination.

Gennem de sidste par år har Oscar Mukherjee gjort sig positivt bemærket i især det københavnske bluesmiljø, men har såmænd også vundet Årets Pris på Femø Jazz Festival.

Søren Bøjgaard er nok først og fremmest kendt for sit mangeårige musikervirke sammen med Thorbjørn Risager & co., men har for eksempel også spillet med navne som Nisse Thorbjørn og produceret svenske Lisa Lystam Family Bands debut-cd Give you everything sammen med orkesteret.

Asmus Jensen har i flere omgange spillet med den amerikanske sanger, sangskriver og guitarist Omar Kent Dykes (Omar & the Howlers). Desuden med Delta Blues Band, Big Creek Slim og mange andre.

Trioen spiller ”old school blues,” med en egen drejning, og dét gør de særdeles godt. I øvrigt har de en ep på bedding med planlagt udgivelse i løbet af sommeren i år.

Prisvindende

Kl. 16 er det den internationalt prisvindende københavnske blueskvartet The Blues Overdrive, der går på scenen med deres helt personlige take på moderne blues.

Martin Olsen (The Blues Overdrive)
Foto: Peter Widmer

Orkesteret har to gange modtaget prisen for Årets Album ved European Blues Awards og er kendt for deres fine evne til at skabe et godt groove.

Desuden har de i Andreas Andersen en mere end almindeligt god guitarist, der gør sit til, at en koncert med The Blues Overdrive har det med at komme op i højt gear.

Der bliver noget at se frem til, når Martin Olsen (vokal og guitar), Brother Birck (bas), Louisian Boltner (trommer) og Andreas Andersen spiller op.

Flagskib

Klokken 19 er det Danmarks Chicago blues-orienterede, hæderkronede flagskib Shades of Blue, der spiller en af deres ikke alt for hyppige koncerter.

Det er med andre ord om at gribe chancen for at høre dette aldeles fremragende og garvede band, der i dag består af guitarvirtuosen Uffe Steen, den klippefaste bassist Morten Brauner, den versatile trommeslager Claus Daugaard samt James Loveless – den karismatiske afroamerikanske sanger, der i årevis har haft bopæl i Aarhus.

Shades of Blue
Foto: Peter Widmer

Og ja, James Loveless er far til den succesrige rapper og sanger Shaka Loveless. De to har tilmed optrådt sammen ved flere lejligheder.

Shades of Blue fik deres debut i 1989 med live-lp’en Shades of Blue. Dengang var orgelmanden Stefan Borum med, og det var han også på opfølgeren On a mission from Muddy Waters (1992), som orkesteret virkelig slog sit navn fast med. Og albummet holder endnu.

Stefan Borum forlod imidlertid musikken til fordel for fast arbejde, og bandet tog en pause. I 2007 kom Shades of Blue mk II så på banen med det hyperfine dobbelte live-album Feels like the first time. Titlen viser i øvrigt tilbage til 8. skæring på On a mission from Muddy Waters.

Esben Bach var nu gået andre veje, og Claus Daugaard havde overtaget trommestolen. I 2011 kom albummet Do right by me så på gaden.

Shades of Blue mangler hverken erfaring eller materiale, og den musik, de formidler, behandler de med charme, legende lethed, supergodt musikerskab og professionalisme, så tingene virkelig kommer ud over scenekanten.

Amerikansk hovednavn

Bluesfestivalen rundes af med det amerikanske hovednavn Chris Bergson Band feat. Ellis Hooks, der går på klokken 22 og dermed spiller deres første job i Danmark nogensinde.

Chris Bergson og Ellis Hooks
Foto: Maribel Acosta

Guitaristen, sangeren, sangskriveren, produceren og pladeselskabsindehaveren Chris Bergson, der som landsmanden Ellis Hooks er et ret ubeskrevet blad i Danmark, holder til i New York City.

Egentlig er Chris Bergson jazzguitarist, og som sådan har han akkompagneret flere prominente jazzkunstnere, såvel som han også har samarbejdet med velkendte Norah Jones.

Imidlertid besluttede han sig efterhånden for at gøre bluesmusikken til sin levevej, og den musik, han leverer under sine koncerter, er en god blanding af blues, jazz, bluesrock, soul og americana.

Notabiliteter

I blues-regi har Chris Bergson optrådt eller delt scene med notabiliteter som Hubert Sumlin, B.B. King, John Hammond, Etta James og Bettye LaVette.

Chris Bergson har 8 album i eget navn på gaden, hvoraf det seneste band-album er det roste Bitter midnight fra 2017. Her medvirker blandt mange andre den særdeles velanskrevne soulsanger Ellis Hooks, der jo også er med, når Chris Bergson Band rammer Fredericia.

Ellis Hooks, der som sanger er kendt for sine fraseringer og for sit miks af blues, sydstats-gospel og R&B, kan også kan håndtere en guitar og har 7 album bag sig i eget navn, hvoraf 2003-udgivelsen Up your mind blev nomineret til en W.C. Handy Award (nu Blues Music Award).

Ellis Hooks har blandt andre samarbejdet med bluessangeren og -guitaristen Little Milton og uden for soul- og bluescirkler med ingen ringere end Black Francis alias Frank Black, der stod i spidsen for det banebrydende alternative rock-band The Pixies.

Tryk på

Chris Bergson Band feat. Ellis Hooks har masser af gode anbefalinger bag sig som live-band.

Chris Bergson
Foto: Maribel Acosta

Orkesteret har spillet i Europa flere gange og har en stor fanskare i blandt andet Frankrig, Tyskland og Tjekkiet.

De kan deres kram, og så har de ry for virkelig at levere varen med tryk på, når de står over for et publikum.

Der er således gode chancer for, at Chris Bergson Band feat. Ellis Hooks også vinder en god flok danske hjerter, når de sætter et formodentlig eftertrykkeligt punktum for den første Fredericia Blues Festival lørdag den 2. juni 2018.