Robert Finley til Blues Heaven

Robert Finley

Tekst: Jakob Wandam

Den 11.-12. november er Arena Nord i Frederikshavn vært for Blues Heaven, en af Europas største bluesfestivaler. Programmet for festivalen blev offentliggjort i to omgange med annoncering af de første navne i februar i år (læs her) og afsløring af de sidste seks kunstnere i maj (læs her).

Blandt de sidstnævnte var det amerikanske foretagende The Love Light Orchestra, hvis Bobby ”Blue” Bland-inspirerede soul blues nok var noget, man kunne glæde sig til. Nu har The Love Light Orchestra imidlertid set sig nødsaget til at melde afbud. Det oplyser Blues Heavens festivalarrangør Peter Astrup til Bluesnews.dk.

Kirurgisk indgreb

Årsagen er den, at frontmanden i The Love Light Orchestra, sangeren og mundharpespilleren John Németh, i maj måned gennemgik et omfattende kirurgisk indgreb for at få fjernet en svulst i underkæben. Ifølge Németh viste tumoren sig heldigvis at være godartet, men ikke desto mindre havde den bredt sig til store dele af både knogle og væv.

John Németh
Foto: Frank Nielsen

Proceduren for at få svulsten fjernet inkluderede således blandt andet, at de fleste af tænderne i John Némeths undermund måtte fjernes. En avanceret gendannelsesproces, der blandt involverer brug af stamceller fra Németh selv, gav John Németh håb om at kunne hele nok til at komme til at synge og spille igen.

Faktisk har John Németh netop udgivet soloalbummet May be the last time den 16. september. Men albummet blev indspillet før operationen, og som den lidt pessimistiske titel afslører, er udsigterne for John Némeths musikalske fremtid slørede. Efter eget udsagn er han i gang med genoptræning af kæben og øver sig sågar på mundharpen, men under alle omstændigheder er perspektiverne så langsigtede, at en optræden på Blues Heaven i november er udelukket.

Et scoop

Som erstatning har Blues Heaven fundet den 68-årige blues- og soulsanger Robert Finley, og dét må siges at være lidt af et scoop.

Robert Finley

Robert Finley voksede op i den lille by Bernice i den amerikanske stat Louisiana, hvor han fra en tidlig alder kom ud at arbejde i bomuldsmarkerne. Han købte sin første guitar som 11-årig og lod sig inspirere af de optrædende gospelgrupper i området, men sneg sig også til at lytte til ”djævelens musik,” når der blev spillet blues eller rock & roll i radioen.

Finley lod sig indskrive i hæren som helikoptermekaniker, men blev snart involveret i hærens orkester som guitarist og orkesterleder, hvilket gav ham muligheden for at turnere rundt i Europa. Da han kom hjem igen, fortsatte Robert Finley med musikken og spillede på gader og stræder med Robert Finley and the Gospel Sisters. Samtidig arbejdede han som tømrer, men måtte indstille dén karriere, da hans syn blev så svækket af grøn stær, at han ikke kunne arbejde.

På gaden

Robert Finley
Foto: Dan Tuozzoli

Støtteorganisationen Music Maker Relief Foundation opdagede Robert Finley i 2015, mens han spillede på gaden i Arkansas. Fonden er et nonprofit-foretagende, hvis formål er at bevare de musikalske traditioner i sydstaterne og understøtte trængende musikere finansielt og kommercielt. Music Maker har blandt andre udgivet plader med Etta Baker, Jerry McCain og Carolina Chocolate Drops, og med hjælp fra fonden kunne Robert Finley komme på turné og skrive kontrakt med pladeselskabet Big Legal Mess Records.

De udgav hans debutalbum Age don’t mean a thing i 2016, indspillet med Jimbo Mathus og The Bo-Keys og med fokus på den soul-orienterede del af Robert Finleys repertoire. Albummet blev taget godt imod af anmeldere og publikum og tiltrak sig også opmærksomhed fra musikeren og produceren Dan Auerbach fra det blues-inspirerede garagerock-band The Black Keys.

Auerbach indforskrev Robert Finley til at synge på en ep, der fungerede som ”soundtrack” til tegneserien Murder ballads af Gabe Soria. De spillede blandt andet folkemelodien ”In the pines”, som blev kendt vidt og bredt gennem Nirvanas fortolkning ”Where did you sleep last night” i 1990’erne.

Rå produktionsidealer

Samarbejdet med Dan Auerbach fortsatte på Robert Finleys næste to albumudgivelser, Goin’ platinum! fra 2017 og sidste års selvbiografiske Sharecropper’s son. Begge var produceret af Auerbach og kombinerede Robert Finleys soul og blues med Dan Auerbachs rå produktionsidealer, der også har sat deres præg på plader med andre blues- og roots-orienterede kunstnere som Bombino, Leo ”Bud” Welch, Yola, Jimmy ”Duck” Holmes, Marcus King, Tony Joe White og senest Hank Williams Jr.

Ind imellem indspilninger og turnéer med Dan Auerbach fik Robert Finley såmænd også tid til at deltage i tv-programserien America’s got talent. Her nåede Robert Finley til semifinalen.

Eneste optræden i Skandinavien

Nu når Robert Finley altså også til Blues Heaven i Frederikshavn den 12. november, og det er sangerens eneste optræden i Skandinavien i 2022. Vil man benytte muligheden for at se Robert Finley – og masser af andre internationale topnavne – på dansk grund, kan man finde oplysninger om billetsalg med mere på Blues Heavens hjemmeside her.

Man kan få en forsmag på Robert Finley og alle de andre optrædende på Blues Heaven 2022 ved hjælp af festivalens officielle playliste. Nedenfor kan du høre den på Spotify, og den er også tilgængelig på Apple Music, Tidal og YouTube (se mere her).