Bluesdans-festival på Bartof Station

Tekst: Jakob Wandam

”Put on your red shoes and dance the blues,” sang David Bowie i sit firserhit “Let’s dance”, hvor Stevie Ray Vaughan i øvrigt spillede guitar.

Både Bowie og Vaughan er lovligt undskyldt for deres fravær, men andre med hang til bluesdans bør bestemt møde op på Bartof Station på Frederiksberg fredag den 11. til søndag den 13. november 2022. Her er der nemlig for første gang Copenhagen Blues Exchange – Blues Dancing Festival.

Festivalen arrangeres af Steve Johnstone, Johannes Stefan Hannibal og Kira Strange Knutssøn, som alle er tilknyttet foreningen SwingShoes, der ifølge sin hjemmeside (her) er Danmarks største og ældste swingdanseforening. SwingShoes underviser i lindy hop og i blues- og jazzdans, og foreningens medlemstal er støt voksende, fortæller SwingShoes’ formand Kira Strange Knutssøn til Bluesnews.dk.

Hver torsdag vejleder SwingShoes’ undervisere i bluesdans i Haveselskabets lokaler på Frederiksberg. Undervisningen foregår i runder à to måneder, som indeholder 7-8 undervisningsgange. Hver 8. uge er der så et ”end of round”-arrangement med livemusik, hvor navne som Trainman Blues, Jake Green, Fabian Vang-Lauridsen & Morten Lunn og Reddie & Abel har optrådt.

Internationale og lokale musikere

Levende musik er der også ved Copenhagen Blues Exchange – Blues Dancing Festival. ”I år har vi inviteret internationale navne og de bedste lokale musikere til at komme og spille for os, mens vi danser natten lang,” skriver Copenhagen Blues Exchange om begivenheden, og det skal tages ganske bogstaveligt.

I hvert fald er både fredagens og lørdagens dansebegivenheder programsat til at vare til klokken 03, mens søndagens bal slutter klokken 23.50 – man skal jo på arbejde næste dag!

Programmet for Copenhagen Blues Exchange – Blues Dancing Festival er som følger:

  • Fredag den 11. november klokken 19-03: Sam Ghezzi & his Copenhagen Friends, Miriam Mandipira & the Soul Family
  • Lørdag den 12. november klokken 20-03: Dolly Dolores & Band, Stef Rosen & Marco Jovanović
  • Søndag den 13. november klokken 19-23.50: Stef Rosen

Italiener

Sam Ghezzi og Fabian Vang-Lauridsen

Samuele ”Sam” Ghezzi er italiener og stammer fra byen Trento, hvor han fik sin konservatorieuddannelse. Sam Ghezzi synger spiller mundharpe og saxofon, og hans musikalske udtryk findes inden for blues, rhythm & blues, rock & roll og jazz.

Sam Ghezzi optræder om fredagen sammen med sine ”Copenhagen Friends”, som er Fabian Vang-Lauridsen på guitar, Thomas Birck på bas og Anders Toft Larsen på trommer. Og det bliver med et særligt dansevenligt repertoire, afslører Fabian Vang-Lauridsen over for Bluesnews.dk (Sam Ghezzi & his Copenhagen Friends spiller også en række ”rigtige” koncerter rundt om i København og Roskilde i november – se Bluesnews.dk’s koncertkalender her).

Absolutte favoritter

Fredagens andet orkester er Miriam Mandipira & the Soul Family, som er absolutte favoritter på Bartof Station, hvor Bluesnews.dk også så dem i 2020 (læs her).

Miriam Mandipira
Foto: Jakob Wandam

Bandets frontfigur er den zimbabwisk-fødte sangerinde Miriam Mandipira, som gennem de sidste femten år i stadig stigende grad har markeret sig som en af Danmarks stærkeste stemmer overhovedet inden for blues, jazz og soul med mere.

Miriam Mandipira optræder i mange forskellige musikalske sammenhænge (læs mere her), og i de senere år har én af dem været Miriam Mandipira & the Soul Family, som på indspilningsfronten debuterede i 2019 med ep’en One (læs anmeldelse her).

Miriam Mandipira & the Soul Family
Foto: Frank Nielsen

One indeholdt numre fra Etta James’ repertoire, og der er et godt bud, at bandet vil spille nogle af disse. Men Miriam Mandipira & the Soul Family har et alsidigt repositorium af både covers og egne numre. Der er nemlig flere sangskrivere i orkestret, som består af Miriam Mandipira (vokal), Thomas Fog (bas), Martin Stender (guitar), Søren Skov (tangenter) og Sten ”Larm” Rasmussen (trommer).

Tidløs

Lørdagens program begynder med svenske Dolly Dolores og hendes band. Dolly Dolores er født Dolores Huremovic i Bosnien, men hun er vokset op i Skåne. Her har Dolly Dolores udgivet en række singler, hvor hun synger dels på svensk, dels på engelsk, og hendes stil er en form for tidløs skandinavisk soulmusik.

Dolly Dolores

Om Dolly Dolores’ seneste single, ”Night time”, skrev Scandinaviansoul.com således: “It has the powerful vocals of a 70s soul ballad, the funky groove from an 80s hit, and the distinctive and catchy 90s synths while keeping the perfection of modern studio productions.”

Dolly Dolores optræder med sit svenske band, der omfatter Christopher Dominique (tangenter), Marcus Rostedt (trommer), Johnny Åman (bas) og Mikael Gökinan (guitar) samt en ”secret guest musician”.

Country blues-duo

Herefter er der optræden ved country blues-duoen Stef Rosen & Marco Jovanović. Guitaristen og sangeren Stef Rosen er endnu en italiener, og nogle danske bluesfans vil kende ham under navnet Stefano Ronchi. Som sådan optrådte han i Danmark i 2020, hvor Bluesnews.dk så ham spille sammen med Marcos Coll (læs her).

Stef Rosen & Marco Jovanović

Stef Rosen, der også kalder sig ”Slidin’ Wolf”, bor i dag i Berlin, men hans musikalske udgangspunkt er amerikansk delta- og Piedmont blues og spirituals fra 20’erne og 30’erne.

Marco Jovanović har serbiske rødder, men er født i München. Han fik sin første mundharpe som 13-årig og flyttede som 21-årig til Berlin, hvor han lige som Stef Rosen har base. Marco Jovanović har dog turneret både i Vestafrika, i Spanien og på Balkan, og sammen med guitaristen Branko Galoic har han eksperimenteret med at kombinere bluesen med traditionel Balkanmusik.

Kommer for at danse

Stef Rosen
Foto: Jakob Wandam

Stef Rosen optræder så solo om søndagen, og også her kan han trække på sin megen erfaring med at spille til bluesdans, hvilket han har gjort rundt om i Europa.

Og Copenhagen Blues Exchange – Blues Dancing Festival er en dansebegivenhed, selv om man er velkommen til at løse billet også blot for at komme og høre musikken. ”Ja, der vil også være borde og stole stillet op,” forsikrer Kira Strange Knutssøn, ”men vi kommer for at danse!”

Billetsalg foregår her, og man kan også med fordel se festivalens Facebook-event her.