Under radaren: Thorbjørn Risager

Thorbjørn Risager
Foto: Jakob Wandam

Tekst: Jakob Wandam

Thorbjørn Risager udgiver om få uger et nyt studiealbum, Navigation blues, sammen med sit faste band The Black Tornado. Albummet kan kaldes den foreløbige kulmination på en karriere, der har gjort Thorbjørn Risager & the Black Tornado til et stadig større navn ikke kun på den hjemlige scene, men også i det internationale blueslandskab.

Navigation blues er nemlig Risager & co.’s første album på det velanskrevne nederlandsk-baserede pladeselskab Provogue Records (læs mere her). Men det er langt fra Thorbjørn Risagers første pladeudgivelse, og i denne udgave af ”Under radaren” kigger vi bagud på Thorbjørn Risagers indspilningshistorie.

”Under radaren” er nemlig Bluesnews.dk’s artikelserie, hvor vi kaster lys på de danske bluesmusikeres udgivelser – både de dele af kunstnernes diskografi, som vi har anmeldt eller beskrevet før, og dem, som af den ene eller anden grund er gået under vores radar.

En oplagt løbebane

Thorbjørn Risager voksede op i Jyllinge med forældre, som begge var musiklærere. Musikken blev derfor en oplagt løbebane, og som voksen lod Thorbjørn Risager sig indskrive ved Rytmisk Musikkonservatorium i København. Her mødte han blandt andre sine fremtidige bandmedlemmer Kasper Wagner og Hans Nybo.

Thorbjørn Risager havde dog allerede i flere år sunget blues, og omkring år 2000 blev han rekrutteret af det københavnske bluesband Blue Magic med Jarno Varsted (mundharpe), Heine Andersen (guitar), Søren Bøjgaard (bas) og Asmus Jensen (trommer). Thorbjørn Risager blev gruppens forsanger og stod i front, da Blue Magic deltog i og vandt en talentkonkurrence på Mojo Blues Bar. I dommerpanelet sad blandt andre den amerikanske blueslegende Charlie Musselwhite.

Følgelig indspillede Blue Magic ep’en … & the main squeeze, der vel må betragtes som en demo-optagelse. Et ”rigtigt” album blev det dog også til: Magic fantasy blev indspillet i 2001 og indeholdt ni covernumre af kunstnere som Jimmy Reed, Lowell Fulson, Snooks Eaglin og Muddy Waters. Titelnummeret var dog skrevet af Blue Magic selv.

Magic fantasy blev imidlertid først udgivet i 2004 (på det svenske pladeselskab Last Buzz Record Co.), og på dette tidspunkt var Blue Magic reelt en saga blot. Bandet var blevet hyret til at turnere med den amerikanske sanger Earl Thomas, og hermed var Thorbjørn Risager så at sige gjort arbejdsløs.

Eget orkester

I stedet grundlagde Thorbjørn Risager sit eget orkester og indspillede i konservatoriets studie en demo-cd med otte skæringer i 2002. Asmus Jensen og Søren Bøjgaard fra Blue Magic spillede med, og derudover bestod bandet af Thorbjørn Risagers mangeårige ven Emil Balsgaard på tangenter, Svein Erik Martinsen på guitar, Andreas Biilmann på trompet og Kasper Wagner på saxofon. Thorbjørn Risager selv var på vokal og guitar.

Martin Seidelin erstattede snart Asmus Jensen bag trommerne, og hermed var Thorbjørn Risager Blue7 skabt. De indspillede koncertalbummet Live 2004, optaget på Krudttønden i København. Cd’en blandede Thorbjørn Risagers enge sange (og én af Svein Erik Martinsen) med en håndfuld bluesstandarder af blandt andre Eddie ”Cleanhead” Vinson, Jimmy Johnson, Jimmy Witherspoon og Louis Jordan.

Et par session-jobs blev det også til for Thorbjørn Risager. På sangen ”Reunion” fra albummet Den grimmeste mand i byen (2001) – en støtte-cd til fordel for Dansk Handicap Forbund – kunne man høre Thorbjørn Risager på kor bag ved Monique (Monique Spartalis) og Hawk (Søren Høg).

Og på bog- og cd-udgivelsen Plads til rod med fjorten børnesange og sanglege af Kirsten Juul Sørensen og Dea Siggaard Stenbæk medvirkede Thorbjørn Risager som gæstevokalist. Han sang ”Elefanten og musen” i duet med Dea Siggaard Stenbæk og hørtes også, nærmest reciterende, på titelnummeret.

Studiealbum

Thorbjørn Risagers næste album i eget navn blev From the heart, der udkom i 2006. Bandet var det samme som på Live 2004, men på dette deres første reelle studiealbum var bandnavnet forenklet fra Thorbjørn Risager Blue7 til blot at hedde Thorbjørn Risager. Der var desuden gæsteoptrædener fra blandt andre Jarno Varsted og sangerinderne Pia Trøjgaard og Lea Thorlann.

Thorbjørn Risager havde denne gang skrevet otte af pladens ti sange (”Can’t get enough” sammen med Kasper Wagner), suppleret med numre af Pete Johnson og Don Nix.

Med Here I am (2007) trådte trompetisten Peter W. Kehl ind i bandet i stedet for Andreas Biilmann. Det var også Thorbjørn Risagers første album på Cope Records, der var blevet stiftet af netop Peter Kehl sammen med blandt andre Esben Just, og som nu blev ledet af Kehl.

Here I am var samtlige numre skrevet af Thorbjørn Risager selv, igen med Kasper Wagner som medkomponist på en enkelt skæring. Live at Victoria fulgte i 2009 og var ikke overraskende en koncertoptagelse fra spillestedet Victoria i Malmø. Den var optaget i 2008, og Lea Thorlann og Pia Trøjgaard var tilbage på kor.

Det var de også på Track record (2010), som ud over syv Thorbjørn Risager-originaler og to Martin Seidelin-kompositioner indeholdt bandets version af Big Joe Williams-klassikeren ”Baby please don’t go”. Den skulle blive en mangeårig koncertfavorit.

Ny guitarist

Med Dust & scratches (2012) kunne Thorbjørn Risager byde velkommen til en ny guitarist i Peter Skjerning fra Turnip Greens, som erstattede Svein Erik Martinsen. Skjerning var også leveringsdygtig i to sange, mens albummets øvrige ni numre var skrevet af Thorbjørn Risager. Dust & scratches blev hædret med prisen for Årets Danske Bluesudgivelse ved Danish Music Awards Blues i 2013.

Der blev samlet op på bandets hidtidige karriere med Between rock and some hard blues, en kompilation, der kun udkom i digitalt streamingformat. Det var ret usædvanligt for et bluesband – og i særdeleshed et dansk bluesband – i 2013. Between rock and some hard blues indeholdt 31 numre, heriblandt de to helt nye ”Get up, get higher” og ”In the back of my mind”.

Albummet blev samtidig en afrunding på bandets engagement hos Cope Records, for i 2014 skrev Thorbjørn Risager kontrakt med det tyske pladeselskab Ruf Records. Her skiftede orkestret navn til Thorbjørn Risager & the Black Tornado, men opstillingen var den samme som før, dog nu suppleret med Hans Nybo på saxofon.

Thorbjørn Risager & the Black Tornado debuterede med albummet Too many roads i 2014, atter med Lea Thorlann og Pia Trøjgaard på backing-vokaler. Udgivelsen indbragte bandet endnu en Danish Music Award, og Ruf Records’ internationale eksponering resulterede i yderligere priser i Tyskland og England.

Duo-jobs

Sideløbende med det faste band havde Thorbjørn Risager dyrket flere andre live-konstellationer. Han var forsanger i Tom Waits-coverbandet Bonemachine, og så spillede han duo-jobs med The Black Tornados pianist Emil Balsgaard.

Sidstnævnte duo lod sig i 2014 forevige på albummet When they ring them golden bells. Her spillede de et par Thorbjørn Risager-numre, men det meste af tracklisten bestod af bluesstandarder af Robert Johnson, Pete Johnson og B.B. King m.fl. Og så blev der også plads til et par dansksprogede numre, nemlig Halfdan Rasmussens tekster ”Noget om gartneri” og ”Noget om kraft” med musik af Peter Thorup.

Thorbjørn Risager & the Black Tornado vendte tilbage med en cd/dvd-udgivelse i Rufs serie med koncertoptagelser, Songs from the road (læs anmeldelse her). Albummet var optaget i Bonn i 2015, og med sig havde orkesteret ”The Tornadettes” – de to svenske sangerinder Lisa Lystam og Ida Bang på kor.

Thorbjørn Risager gengældte tjenesten ved at medvirke på Lisa Lystam Family Bands album Give you everything (2016). Her sang han duet med Lystam på ”Really go to go” (samme år spillede Peter Kehl og Kasper Wagner på Ida Bang & the Blue Tears’ Possibilities).

Aftensalme

I december 2016 udkom cd’en Under overfladen. Pladen blev udgivet af Fredens-Nazaret Kirker og indeholdt sange skrevet af Østerbro-præsten Frederik Berggren Smidt. Aftensalmen ”Fred hviler” havde dog tekst af B.S. Ingemann (og er bedre kendt som ”Fred hviler over land og by”); den sang Thorbjørn Risager i duet med Rebecca Fonsberg.

Inden da havde Thorbjørn Risager & the Black Tornado indspillet deres næste album, Change my game, som udkom i 2017 (læs anmeldelse her). Albummet indeholdt elleve originalnumre skrevet af Risager og/eller Peter Skjerning. Pia Trøjgaard sang kor, og på sangen ”Maybe it’s alright” hørte man tilmed Miriam Mandipira.

Også i 2017 kunne man høre Thorbjørn Risager synge ”Last fair deal” (alias ”Last fair deal gone down”) på Robert Johnson-hyldesten Robert Johnson was here! (læs anmeldelse her).

Der var tale om optagelser fra et antal allstar-koncerter med Nisse Thorbjørn som primus motor, og på ”Last fair deal” medvirkede endvidere H.P. Lange, Troels Jensen, Asmus Jensen og Knut Henriksen.

Gratis ep

Fans af Thorbjørn Risager & the Black Tornado, som abonnerer på bandets nyhedsbrev, modtager gratis ep’en The livingroom recording til download (den er også tilgængelig som streaming). Ep’en blev optaget i 2018 og indeholdt fem numre, fremført live i studiet. De tre var Thorbjørn Risager-kompositioner fra bagkataloget, og så var der coverversioner af Paul Simons ”Still crazy after all these years” og Scissor Sisters’ ”Take your mama”. Sahra da Silva var med som gæstevokalist.

Thorbjørn Risager & the Black Tornado indspillede også nummeret “I’m not giving in” til The DALI cd vol. 5. Albummet indgik en serie udgivelser fra højttalerfirmaet DALI, hvor hi-fi-oplevelsen skulle være i top, hvorfor der naturligvis var kræset for lyden. Numrene var indspillet i Medley-studierne i København ”with minimal use (if any) of compression and Auto-Tune – with all instruments, lead vocals and backing vocals recorded on the spot,” som DALI skrev om udgivelsen.

2018 bød endvidere på endnu en duo-cd fra Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard. Tracklisten på When shadows fall (læs anmeldelse her) var omtrent ligeligt fordelt mellem Thorbjørn Risager-numre og covers, blandt andre af Tom Waits, B.B. King og Lyle Lovett.

Et par af de hjemmegjorte sange dukkede op i nye arrangementer på den næste Black Tornado-plade, Come on in (2020) (læs anmeldelse her). Her var der sket en ny udskiftning i bandet, idet guitaristen Peter Skjerning havde valgt at gå andre veje. Ind på hans plads var nu trådt Joachim Svensmark.

I udlandet

Come on in gjorde det rigtig godt i udlandet, hvor albummet blandt andet toppede The Roots Music Report’s Top 50 Contemporary Blues Album Chart (læs her), og Allmusic placerede pladen blandt årets 23 bedste bluesalbum og tildelte den fire af fem mulige stjerner (læs her).

Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard udsendte deres fjerde duo-plade, Taking the good with the bad, i 2021 (læs anmeldelse her). Denne gang var der dog gæsteoptrædener af flere af Black Tornado-musikerne: Søren Bøjgaard havde produceret og spillede bas, og også Joachim Svensmark og Martin Seidelin medvirkede.

Ruf Records samlede op på Thorbjørn Risager & the Black Tornados’ karriere med den simpelt betitlede Best of (læs anmeldelse her). Albummet var en dobbelt-cd, og ud over hits og favoritter fra tiden på det tyske pladeselskab var der numre helt tilbage fra 2006. Desuden indeholdt Best of to nye skæringer: ”Same old lies (part un)” og ”Same old lies (part deux)” (en digital single fusionerer de to dele til et samlet track med titlen ”Same old lies (the whole shebang)”).

Reklame

Thorbjørn Risagers stemme kunne også høres på tv, for han sang ”Seks børn” – en omskrivning af Tom Jones-hittet ”Sex bomb” – i en reklame for supermarkedskæden Aldi!

Faktisk var det ikke første gang, Thorbjørn Risager indtog reklameblokkene, for allerede tilbage omkring 2013 sang han om ”blå fordele” i en reklamekampagne for Nykredit, som skabte en del opmærksomhed både om realkreditkoncernen og om sangeren.

Men Thorbjørn Risager har også en stemme, man lægger mærke til, og det er helt forståeligt, at også bluesfans uden for landets grænser har fået øjnene op for den danske bluesmand.

Med det kommende album, Navigation blues, som udkommer den 30. september 2022, tager Thorbjørn Risager endnu et skridt frem på den store scene. Det bliver helt sikkert interessant at se, hvor langt han kan drive det.