Anmeldelse: Ba Balance: Around the crocodile pond (One World Records ONEPC2020)

Af Jakob Wandam

Duoen Ba Balance blev dannet i 2019 af guitaristen Preben Carlsen og slagtøjsspilleren Sal Dibba. Carlsen og den gambisk-fødte Dibba har i snart tyve år arbejdet sammen i forskellige bands, blandt andre med Moussa Diallo (læs for eksempel her) og kora-spilleren Dawda Jobarteh.

Udgangspunktet har fra begyndelsen været verdensmusikken, gerne i samspil med den bluesrock, som Preben Carlsen hørte under sin opvækst i Vestjylland.

Den vestafrikanske ørkenblues’ slægtskab med især Mississippi hill country-varianten af amerikansk blues er veldokumenteret, og det hører man også i Ba Balances minimalistiske opsætning med udelukkende guitar og slagtøj.

At musikken skulle være minimalistisk, ville dog være en sandhed med modifikationer. Hvor hill country bluesen ofte tilstræber det simple med sine repetitive, drone-agtige rundgange, væver Preben Carlsens metalliske guitarklange og Sal Dibbas virtuose percussion sig ud og ind mellem hinanden i et kompliceret fletværk, ofte på et lækkert blues-groove som i nummeret ”Deltatonic”.

Around the crocodile pond består af ti instrumentale skæringer, som alle er skrevet, arrangeret og produceret af Preben Carlsen. Ørkenbluesen ligger til grund for det meste af musikken, men man bliver også trukket i andre retninger. ”Behind the hills” har elementer af fusionsrock og jazz, mens ”The surfer” ikke overraskende låner fra surf-musikken med navne som Dick Dale og Duane Eddy.

Man får dog serveret blå toner fra albummets begyndelse, og der bliver lagt virkelig stærkt ud med det voldsomt medrivende åbningsnummer ”Djembe”. Dette tidlige højdepunkt er afrikansk blues a la Tinariwen, og det lige så fremragende ”The stranger” giver med sine fede blues-licks og forvrænget guitar mindelser om Led Zeppelin.

En anden favorit er den mere afdæmpede ”Bambadinka (The crocodile pond)”. Her frembringer Preben Carlsen en akustisk kora-agtig lyd fra guitaren, kombineret med elektriske blues-soloer.

Det giver god variation i musikken, når Preben Carlsen veksler mellem luftig elegance og skarpkantede blues-riffs, og tilsvarende er Sal Dibbas spil på Around the crocodile pond skiftevis ruskende og let vuggende, men altid uimodståeligt kropsligt.

Hen imod slutningen af albummet taber Around the crocodile pond lidt momentum med den jazzede ”Sundown moonup” og den lidt afrocubansk klingende ”For Xalam”, men det er en petitesse og bør ikke forvitre indtrykket af et ørkenblues-album af høj klasse. Er man til afrikansk blues, bør man derfor ikke tøve med at lytte til dette fornemme debutalbum fra Ba Balance.

Around the crocodile pond er udkommet. Der er release-koncert på spillestedet Alice i København på fredag den 11. juni.