Anmeldelse: The Thrill: Past and present

Af Jakob Wandam

The Thrill er et bluesband fra Fyn, der i front har Bjørn ”Blues” Langkilde, som nogle måske husker som forsanger i det hedengangne odenseanske orkester Danablues. Med sig har han Palle J.T. Hansen på trommer, John Vogt på bas og Ture Reimer Mattesen på guitar. På The Thrills debutabum Past and present medvirker desuden Toke Alisstone på Hammondorgel samt Suzanne Bushnell på vokal.

Titlen Past and present indikerer måske, hvad bandet også hentyder til, når de kalder deres musik ”gammel vin på splinternye flasker”: Albummets syv sange er alle covernumre, men naturligvis i The Thrills egne arrangementer.

Når man fortolker andres numre, inviterer man uvægerligt til sammenligninger med originalerne, og man fornærmer næppe The Thrill alt for meget ved at sige, at deres versioner af ”Sinner’s prayer” og ”How blue can you get” næppe kommer til at udkonkurrere forlæggene af Lowell Fulson/Ray Charles eller Johnny Moore/B.B. King. Men The Thrill skal roses for at prøve at give sangene en lidt anderledes karakter.

Desperationen i ”Sinner’s prayer” bliver således udtrykt stærkt af Ture Reimer Mattesens flænsende guitarriff, der til gengæld lader Bjørn Langkildes vokal stå lidt tam tilbage. Så virker de to mere lige matchet på en i øvrigt velfungerende ”How blue can you get”, der også nyder godt af Toke Alisstones simrende Hammondorgel-underlægning.

Vi får også Willie Dixons ”I want to be loved” i en veloplagt udgave, men ikke alt materialet er hentet fra bluesens glansperiode i 1940’erne og 50’erne. The Thrills egen sound ligger da også tættere på den senere West Side Chicago blues, Texas blues og British blues boom, så det giver mening, at de også har fundet deres inspiration tættere på nutiden. Det kommer blandt andet til udtryk i to sange af den tidligere The Hoax-guitarist Jesse Davey, ”Revelator” og ”Can’t get myself together”, hvoraf især den sidstnævnte fungerer godt.

The Thrill er solidt bluesband, hvor især guitaristen Ture Reimer Mattesen, der tidligere har begået sig i bandet Humdinger, gør et godt indtryk. Bjørn Langkilde har en Ole Frimer-agtig stemme, men kæmper indimellem med et begrænset register og en ”dangelsk” diktion – ikke så meget, at det er voldsomt generende, men dog nok til, at vokalen alt i alt ikke hæver sig over det jævne.

Vil man høre de syv numre, der udgør Past and present, vil man således nok være mere tilbøjelig til at finde originalversionerne frem. Men vil man høre dem live i dag, hvor mange af ophavsmændene har forladt denne verden, kunne The Thrill være et habilt alternativ.

Past and present udkom på streamingtjenesterne i september 2023 og på cd den 22. december 2023.