Anmeldelse: Troels Jensen & Miriam Mandipira: Careless love (Straight Shooter SHOT 020)

Af Peter Widmer

Guitaristen, pianisten, sangeren og sangskriveren Troels Jensen – Danmarks ”Mr. Blues” – har rundet de 70 år, men er efter ca. halvtreds års virke i bluesmusikkens tjeneste heldigvis stadig særdeles aktiv på den danske bluesscene.

For nylig udkom albummet My love med Troels Jensen & the Healers feat. Miriam Mandipira (læs anmeldelse her). Nu er så endnu et Troels Jensen-album ude, nemlig Careless love, og her har Troels Jensen i den grad slået pjalterne sammen med samme Miriam Mandipira, idet de to på denne skive danner duo og er de eneste medvirkende på denne perle af en cd, der er fornemt produceret af de to kunstnere selv.

Her er det Troels Jensen & Miriam Mandipira, der styrer, og det gør de utrolig godt, idet de sammen har taget en stribe i vore dage sjældent luftede bluesnumre under kyndig behandling og givet dem nyt liv. Mandipira høres udelukkende på vokal, mens Troels Jensen både synger og tackler orgel, guitar og klaver.

Mandipira stammer fra Zimbabwe, blev ramt af Billie Holidays stemme i en tidlig alder, har modtaget undervisning i klassisk sang, violin- og violaspil og har i årevis sunget jazz, blues og gospel – både i sit hjemland og i Sydafrika.

Hun kom til Danmark i 2007, og siden da har hun kun markeret sig særdeles positivt på den danske jazz-, gospel- og bluesscene, og i 2016 blev hun kåret som Årets Danske Blues Navn.

Mandipira er primært mester i fortolkninger af andres numre, men har også skrevet både tekst og musik. For eksempel står hun for teksten til titelnummeret på ovennævnte udgivelse, hvor Troels Jensen har skrevet musikken. Denne smukke, intense og næsten tårefremkaldende komposition høres også på nærværende cd, men selvsagt i helt nøgen, nedbarberet form.

Her er Miriam Mandipiras store stemme det bærende element, godt understøttet af Troels Jensens fine tangentarbejde. Samme skæring er i øvrigt det eneste originalnummer af denne cd’s 11 skæringer.

Der lægges ud med Robert Johnson-klassikeren ”Come on in my kitchen”, som Robert Johnson indspillede den 23. november i 1936. Denne sang er kun sjældent indspillet af kvindelige kunstnere, men for eksempel har navne som Rory Block, Patti Smith og Cassandra Wilson dog haft fingrene i kompositionen.

Imidlertid blegner disses versioner næsten ved siden af nærværende, hvor Miriam Mandipiras stemme er helt hudløs, godt støttet af Troels Jensens inciterende guitarspil og diskrete vokal.

På Bessie Smiths ”Backwater blues” høres Troels Jensen både på guitar og blidt piano, mens Miriam Mandipiras indtrængende vokal løfter arven fra Bessie Smith på smukkeste vis.

Blind Willie Johnsons ”Motherless children” kender de fleste nok primært i elektrificeret, upbeat arrangement fra Eric Claptons lp 461 Ocean Boulevard fra 1974, hvor nummeret fejlagtigt er opført som værende en traditional.

Troels Jensen og Miriam Mandipira har dog valgt en akustisk tilgang med indlevede vokaler og smuk pianobehandling, hvilket de står sig utroligt godt ved. Man kommer virkelig til at føle med verdens ”motherless children.”

Den mere optimistiske Richard Jones-sang ”Trouble in mind” har boogie-agtige pianotoner i tandem med Mandipiras insisterende vokal, mens tempoet er tonet ned på det efterfølgende titelnummer, en traditional, der også er et vokal/piano-nummer.

På W.C. Handys ”St. Louis blues” høres fine pianotriller og flot vokal suppleret med diskret orgel, hvorefter duoen tackler Jimmy Cox-klassikeren “Nobody knows you when you’re down and out” med bravur, ligeledes i en sang og piano-udgave med Mandipira i centrum.

På ”Mean old bed bug blues” åbner Miriam Mandipira virkelig op for de kraftige sangsluser med Troels Jensens godt supporterende piano som makker.

Den småsjofle Spencer Williams-sang ”You’ve got to give me some” følger med både barrelhouse-piano og orgel som supplement til Miriam Mandipiras pågående vokaludladninger.

Albummet afrundes med en fornem akustik udgave af Bind Willie McTells klassiske ”Statesboro blues” – populariseret af The Allman Brothers Band – med glimrende slideguitar- og pianospil ved Troels Jensen og Miriam Mandipiras kraftfulde stemme i front.

Careless love er en sjælevarmende, smuk, berigende og slidstærk udgivelse, der er af en sådan karakter, at man med garanti vil kunne glæde sig over den både her og nu og i mange år fremover.