Blues på de nordiske sprog

Terji Krossteig

Tekst: Jakob Wandam

Sangeren, guitaristen og sangskriveren Terji Krossteig har hjemme i østjyske Hammel, men er født og til dels opvokset på Færøerne. Med den baggrund har han skabt sin egen lille niche på den danske bluesscene, hvor han ikke bare synger på dansk – i sig selv et lidt usædvanligt syn inden for bluesgenren – men også på færøsk.

Af og til giver Terji Krossteig såmænd også et nummer på svensk, som man kan høre det på hans seneste album Nordisk blå (læs anmeldelse her).

En mærkesag

Terji Krossteig
Foto: Frank Nielsen

At blues sagtens kan fremføres på de nordiske sprog, er lidt af en mærkesag for Terji Krossteig. Han optræder gerne med projektet ”Modersmålsblues”, hvor han allierer sig med andre nordiske bluesfolk, som synger på deres eget sprog: islandske Olav Gudnason, danske Kent Thomsen og færøske Uni Debess (læs her).

Terji Krossteig er med andre ord ikke den eneste nordbo, der synger blues på sit modersmål. For at udbrede kendskabet til kollegerne (og sig selv) har Terji Krossteig sammensat en Spotify-playliste, som kan findes nederst i denne artikel.

Ud over Terji Krossteig gælder det for eksempel islandske KK (Kristján Kristjánsson) og Bubbi Morthens. Fra Danmark hører man Kent Thomsen, Ole Frimer, Delta Blues Band, Holtsø & Wittrock og, i duet med Terji, Oscar Mukherjee.

På norsk

Reidar Larsen
Foto: Svein M. Agnalt

På norsk synger Blues Supply, Notodden Bluesband, Reidar Larsen, Kåre Virud og Åse Kleveland. Sverige er repræsenteret ved Peps Persson, Cornelis Vreeswijk, Rolf Wikström, Nisse Hellberg, Bill Öhrström og BluesBlocket.

Autentisk blues behøver ikke at komme fra Mississippi-deltaet, og Terji Krossteigs playliste rummer mange gode eksempler på, at blues kan noget helt særligt, når den bliver sunget på ens modersmål. Samtidig er playlisten en god vej til at opdage nogle bluesnavne, man måske ikke ellers var opmærksom på.

Læs Bluesnews.dk’s interview med Terji Krossteig her, og læs meget mere om Terji Krossteig her.