Bluesforeningen Crossroads vækker bluesen til live i Vejle

Tekst: Jakob Wandam

Bluesmusikken er vækket til live på de danske spillesteder efter en ufrivillig juleferie, hvor det ikke var muligt at afholde koncerter. Bluesforeningerne har ikke ligget på den lade side, og programmerne ligger efterhånden klar til et forår spækket med blues.

I sidste uge kunne Bluesnews.dk fortælle om forårsprogrammet hos B’Sharp i Silkeborg (læs her), og også hos Bluesforeningen Crossroads i Vejle er man klar med en flot koncertrække.

Crossroads afholder sine koncerter i Bygningen, Ved Anlæget 14 B i Vejle centrum, og billetter til forårets koncerter forhandles via YourTicket her. Det er også hos YourTicket, man kan betale for medlemskab af Crossroads (her). Vil man læse mere om foreningen, herunder praktisk information og detaljer om de enkelte koncerter, foregår det på Bluesforeningen Crossroads’ hjemmeside her.

Sugar Ray Norcia
Foto: Frank Nielsen

Det kan ikke undgås, at også denne sæsons koncertprogram i et vist omfang vil være præget af Covid-19. Således har Crossroads måttet aflyse den planlagte koncert med Sugar Ray & the Bluetones, som skulle have fundet sted den 21. maj. Det amerikanske orkester har set sig nødsaget til at droppe Europaturnéen, og det er i skrivende stund endnu uvist, hvem der kommer til at erstatte dem på Bluesforeningen Crossroads’ program.

Historiefortællere

Tim Lothar
Foto: Frank Nielsen

Forårssæsonen hos Crossroads starter fredag den 4. februar klokken 20. Her åbner man dørene for koncertkonceptet Traveling Blues Nights med Tim Lothar, Jesper Theis og The Mojo.

Tim Lothar debuterede som solist i 2006 med albummet Cut to the bone, men var allerede på dét tidspunkt en etableret del af den danske bluesscene. Her havde han i en årrække begået sig som trommeslager i blandt andet King Biscuit and the Crackers og Lightnin’ Moe and his Peace Disturbers.

Imidlertid havde Tim Lothar sat sig for at lære guitaren bedre at kende, og det var som sanger og guitarist i førkrigsblues-traditionen, man kunne høre ham på Cut to the bone og efterfølgeren In it for the ride (2008). Ud over sange af for eksempel Charley Patton, Leadbelly og Sleepy John Estes spillede Tim Lothar også sine egne sange, og i dag har han udviklet sig til en af dansk blues’ stærkeste musikalske historiefortællere (læs mere om Tim Lothar her).

Tamás Szabó og Tim Lothar
Foto: Frank Nielsen

Flere af Tim Lothars album er regulære solopræstationer, men han har også turneret og indspillet sammen med for eksempel Peter Nande og tyske Holger ”HoBo” Daub. I 2012 fandt Tim Lothar første gang sammen med den ungarske mundharpevirtuos Tamás Szabó og indledte et samarbejde med dennes band Mojo Workings.

Det blev dokumenteret på live-albummet Traveling blues nights i 2017 (læs anmeldelse her), og i 2020 udsendte de sammen Old cinema session, nu under navnet Tim Lothar and the Mojo (læs anmeldelse her).

Unikt udtryk

The Mojo
Foto: Frank Nielsen

The Mojo er også med ved Traveling Blues Nights-koncerten i Vejle. Bandet består af Tamás Szabó (mundharper, vokal), Imre Olivér Honfi (elektriske guitarer), János Mazura (tuba), János Horváth (guitar, vokal) og István Mezofi (trommer).

The Mojo spiller akustisk-orienteret blues med fokus på vokalharmonier og et unikt udtryk, der præges af Tamás Szabós mundharper – både kromatiske og traditionelle bluesharper – og János Mazuras tuba-basgange. Foruden de to plader med Tim Lothar har The Mojo fire albumudgivelser på samvittigheden. Senest udkom den enkelt betitlede Mojo i 2020.

Jesper Theis
Foto: Frank Nielsen

Tredje og sidste navn under Traveling Blues Nights-paraplyen er sangeren, guitaristen og sangskriveren Jesper Theis. Jesper Theis sprang ud som bluesmand i 2017, hvor han udsendte debuten Narrow line (læs anmeldelse her).

Lige som det er tilfældet med Tim Lothar og The Mojo, gør Jesper Theis sig inden for den akustiske blues – en stil, han både dyrker på debutalbummet og på sidste års opfølger, The tide will turn again (læs anmeldelse her).

Her var Tim Lothar trådt ind i bandet bag Jesper Theis, og der kan næppe herske tvivl om, at man ved koncerten i Vejle får mulighed for at høre Jesper Theis, Tim Lothar og The Mojo både hver for sig og sammen i forskellige konstellationer. Det har Bluesnews.dk gode erfaringer med, for eksempel fra deres fælles koncert i Maskinhallen i Frederikshavn tilbage i 2018 (læs her) (læs mere om Jesper Theis her).

Spritny cd

Holtsø & Wittrock
Foto: Frank Nielsen

Fredag den 18. februar klokken 20 er der koncert med Holtsø & Wittrock og deres band. De vil have en spritny cd med i bagagen, for den 2. februar udkommer deres femte album, Blink of an eye.

Sangeren Jes Holtsø og pianisten, sangskriveren og produceren Morten Wittrock har arbejdet sammen siden 2009, hvor Wittrock akkompagnerede Jes Holtsø ved hans deltagelse i tv-programmet Talent 2009.

Det blev et musikalsk gennembrud for den tidligere barneskuespiller Jes Holtsø og et nyt kapitel i Morten Wittrocks musikkarriere, der har budt på flere indspilninger inden for både rhythm & blues og rockabilly.

Jes Holtsø
Foto: Frank Nielsen

Holtsø & Wittrock trækker da også både på blues, rock og soul i et repertoire, der indeholder både engelsk- og dansksprogede sange. I begyndelsen var det Ray Weaver, der stod for fleste af teksterne til Morten Wittrocks musik, men på de seneste plader har duoen især været allieret med tekstforfatteren Marcus Winther-John, og det er også tilfældet på Blink of an eye og eksempelvis singlen ”Voodoo time”, der udkom lige inden nytår.

Når Holtsø & Wittrock optræder i Bygningen i Vejle, bliver det med et band, der samlet set består af Jes Holtsø (vokal og mundharpe), Morten Wittrock (tangenter og vokal), Niels Ratzer eller John Chipman (trommer), Søren Bøje (guitar og kor) og Kasper Lindhardt (bas) (læs mere om Holtsø & Wittrock her).

Højt elsket

Knud Møller og Hans Theessink

Det er en erfaren og højt elsket duo, der kan opleves hos Crossroads fredag den 5. marts klokken 20. Her optræder nemlig Theessink & Møller, og det er et makkerskab, som efterhånden har eksisteret i ganske mange år.

Hans Theessink og Knud Møller to har nemlig spillet sammen siden 2004, hvor de første gang udgjorde to tredjedele af trioen Theessink, Nalle & Møller. Det blev til tre album med denne konstellation i perioden 2004-2007, og siden har Theessink & Møller med jævne mellemrum turneret som duo.

Hans Theessink
Foto: Jeff Fasano

Guitaristen, sangeren og sangskriveren Hans Theessink er født i Nederlandene og bor i dag i Østrig, men han har også tilbragt en årrække i Danmark og er stadig dansk statsborger. Theessink har omkring 30 plader i sit bagkatalog enten som solist eller som sparringspartner for blandt andre Terry Evans. Lige nu er han pladeaktuel med et andet duoprojekt, idet han netop har udsendt den fine Pay day sammen med Big Daddy Wilson.

Knud Møller har medvirket på utallige plader, blandt mange andre med Poul Krebs, Allan Olsen, Peter Belli, Ester Brohus og Mads Langer, men mest kendt er han for sin mangeårige tjans som guitarist for Johnny Madsen.

Den egentlige blues har Knud Møller dog mest dyrket i live-sammenhæng med netop Hans Theessink. Sammen står de for en fortællende formidling af den akustiske bluestradition, hvor det hovedsageligt er Hans Theessink, der fører ordet, mens Knud Møller oftest lader guitaren tale for sig (læs mere om Theessink & Møller her).

Udskiftninger

Mojo Hands
Foto: Frank Nielsen

Fredag den 18. marts klokken 20 spiller vestjyske Mojo Hands hos Crossroads i Bygningen. Mojo Hands blev dannet i 1997 af Henrik Hansen og Michael Nadolny, men siden har bandet været en del udskiftninger igennem, og i dag er ingen af stifterne at finde i Mojo Hands’ lineup.

Det er til gengæld Zenia Levring Madsen (vokal), Bo Møller (guitar), Lars Thomsen (bas), Rasmus Grønborg (tangenter), Erik Lodberg (trommer), Ulrik Bust (saxofon) og H.C. Erbs (trompet). Samme konstellation stod bag Mojo Hands’ seneste albumudgivelse, den fornemme High blood pressure fra 2019 (læs anmeldelse her).

Zenia Levring Madsen
Foto: Frank Nielsen

Flere af medlemmerne kendes fra andre sammenhænge inden for blues og beslægtede genrer. Ulrik Bust spiller for eksempel med Michelle Birkballe, Bo Møller er med i Jumpin’ Jacks, Erik Lodberg har spillet sammen med Niels Ole Thorning i Shaky Ground, og H.C. Erbs har indspillet med Kent Thomsen og Live Bleeding Fingers.

Efter at have været vidt omkring i blues-landskabet har Mojo Hands efterhånden lagt sig fast på en stil, der mest er kendetegnet ved swingende jump blues og tight spillet rhythm & blues og rock & roll. I front har de en stærk vokalist i Zenia Levring Madsen, hvis stemmekvaliteter kan minde om Janiva Magness eller Gina Sicilia (læs mere om Mojo Hands her).

Publikumsfavorit

Alan Haynes
Foto: Frank Nielsen

En sand publikumsfavorit blandt danske blueselskere er den texanske guitarist Alan Haynes, som vender tilbage til Vejle lørdag den 2. april klokken 20. Haynes har turneret mange gange i Danmark, både som ene frontmand og i makkerskab med danske Ole Frimer eller landsmanden og instrumentkollegaen Jim Suhler (læs for eksempel her).

I de sidste mange år har Alan Haynes betjent sig af den samme backinggruppe, når han har spillet i Danmark. Bassisten Henrik Poulsen har således mere end ti års erfaring som sparringspartner for Alan Haynes, samtidig med at han har spillet med for eksempel The Pocket Players, H.P. Lange, Turnip Greens og Live Bleeding Fingers.

Mathias Rindom
Foto: Frank Nielsem

På trommer plejer Alan Haynes at benytte sig af Mads D. Andersen, men da denne er på turné med Anders Blichfeldt, har man i stedet indforskrevet Mathias Rindom. Også Rindom har masser af erfaring fra bands som Blues Express, Big O & the Blue Quarters, Frederik Tygesen Trio og Natural Boogie.

Alan Haynes spiller Texas blues og synger også, om end det især er hans guitarfærdigheder, der er berømmelige. Således foregår store dele af hans koncerter oftest instrumentalt, og Alan Haynes er blandt andet kendt for sine utrættelige, men opfindsomme guitarsoloer, der gerne bliver fremført vandrende mellem publikum. Og manden giver sig fuldt ud, hvilket ofte kommer til udtryk i form af maratonkoncerter på op til tre timers længde (læs mere om Alan Haynes her).

Mere Texas blues

Anson Funderburgh
Foto: Kerry Langford

Der er endnu mere Texas blues i Vejle fredag den 22. april klokken 20, når Crossroads som det eneste spillested i Danmark kan byde velkommen til koncertkonceptet Texas Blues Guitar Summit.

Om Texas Blues Guitar Summit fortæller Crossroads’ formand Peter Buhl til Bluesnews.dk:

Lineup bliver 5 musikere, Anson Funderburgh & Mike Morgan (guitarer), Drew Allain (bas) og Kevin Schermerhorn (trommer). Shawn Pittman skulle have været den tredje guitarist, men han kommer ikke med til Danmark denne gang. I øjeblikket er der ikke besluttet noget om afløseren for Shawn, den tredje solist.”

Anson Funderburgh
Foto: Frank Nielsen

Uanset hvad er der tale om nogle af de tunge drenge inden for den guitarbaserede Texas blues. Anson Funderburgh, som tidligere har besøgt Vejle (læs her), var jævnaldrende med Stevie Ray Vaughan og færdedes i de samme kredse. Blandt andet indspillede Anson Funderburgh med The Fabulous Thunderbirds, og i det hele taget var han en markant del af den opblomstring, som Texas bluesen nød i 1980’erne.

Anson Funderburgh havde pladedebuteret med bandet The Bee’s Knees allerede i 1976, og året efter dannede han sit band, Anson Funderburgh & the Rockets, som udgav debuten Talk to you by hand i 1981. Darrell Nulisch var bandets første forsanger; senere vokalister har været Sam Myers, John Németh og Big Joe Maher.

Blues Music Awards

Anson Funderburgh er indehaver af syv Blues Music Awards og har karrieren igennem været en efterspurgt guitarist og producer. Han har således også indspillet med koncertens andet hovednavn, Mike Morgan.

Mike Morgan

Guitaristen Mike Morgan stammer lige som Funderburgh fra staten Texas. Her dannede han i midtfirserne Mike Morgan & the Crawl sammen med blandt andre Darrell Nulisch. De blev hurtigt en koncertfavorit i hjemstaten, men pladekontrakten kom først i 1990, hvor debuten Raw & ready udkom, nu med Lee McBee som forsanger.

Herpå fulgte en række plader med bandets mix af elektrisk blues og southern soul, og i 2000 tog Mike Morgan selv over som vokalist. Han begyndte dog også at skrue ned for turnéaktiviteten, og mellem 2007 og 2018 blev det kun til sporadiske koncertoptrædener.

I de senere år er Mike Morgan imidlertid vendt tilbage til musikken som fuldtidsbeskæftigelse med sit band, der i dag består af Kevin Schermerhorn på trommer og Drew Allain på bas, og det er dem, der agerer rytmesektion ved Texas Blues Guitar Summit.

Trioen

SP Just Frost
Foto: Frank Nielsen

Det foreløbig sidste navn på Crossroads’ forårsprogram er den danske trio SP Just Frost. Trioen (som de ofte blot kaldes blandt deres mange fans) kan med god ret kaldes Danmarks absolutte spydspids inden for New Orleans rhythm & blues.

SP Just Frost blev dannet i 1998 af Henrik ”SP” Schou Poulsen (bas), Esben Just (klaver og vokal) og Søren Frost (trommer). De tog kegler på de danske koncertscener med deres energiske performance og swingende og iørefaldende blanding af jazz, blues, funk og R&B, der trak på en fælles kærlighed til New Orleans-kulturen og blev formidlet med de tre musikeres allerede betragtelige erfaring fra andre musikalske sammenhænge.

Esben Just
Foto: Jakob Wandam

Også på plade fungerede samarbejdet forbilledligt, og SP Just Frosts 2003-album Peace in the valley blev hædret med en Danish Music Award for Årets Danske Bluesalbum.

I en periode lod Henrik Schou Poulsen sig erstatte af kontrabassisten Ole Skipper Mosgaard, hvor orkestret så hed Skipper Just Frost, og i 2011 blev bandet sat på standby. Men SP Just Frost fandt atter sammen i 2018, og lørdag den 7. maj klokken 20 indfinder de sig altså på scenen i Bygningen.

Det bliver med garanti en fest med masser af second line-rytmer og bandets morsomme og begavede tekster på både dansk og engelsk, iblandet klassikere af New Orleans-koryfæer som Allen Toussaint, Professor Longhair og Fats Domino (læs mere om SP Just Frost her).