Bluesmusikkens melodi grand prix nærmer sig

Albert Heijn-salen i Zaantheater står klar

Tekst: Peter Widmer

European Blues Challenge, der i år finder sted i Holland i Amsterdam-forstaden Zaandam, er ikke langt væk. Begivenheden finder nemlig sted i Zaantheater den 16.–19. april 2020, hvor folk vil strømme til fra flere europæiske lande.

European Blues Challenge (EBC) må betegnes som bluesmusikkens melodi grand prix. EBC kan i år kan fejre 10-års jubilæum og har været afholdt i lige så mange forskellige europæiske byer og lande. Eksempelvis i Riga, Letland (læs her), i Bruxelles, Belgien (læs her), i Torrita di Siena, Italien (læs her), og sågar i Danmark, nærmere betegnet i Horsens (læs her).

Trainman Blues ved EBC 2019
Foto: Frank Nielsen

Danmark har deltaget hele vejen igennem. Sidste år blev EBC afholdt på portugisisk grund, hvilket var på Azorerne. Her bidrog Danmark med Trainman Blues, der dog intet vandt (læs her). Ifølge sædvanligvis pålidelige kilder gjorde de dog som forventeligt en god figur og efterlod et virkelig godt indtryk.

Danmark har dog scoret en enkelt topplacering, idet en flot andenplads gik til Fried Okra i 2018, hvor EBC foregik i Hell, Norge (læs her).

Fried Okra ved EBC 2018
Foto: Frank Nielsen

Bortset herfra har Danmarks bidrag ikke ligefrem snuset til hverken en første-, anden- eller en tredjeplads i den blueskonkurrence, EBC er.

EBC foregår i regi af organisationen European Blues Union (EBU), hvis formål er at udbrede kendskabet til bluesmusikken på det europæiske kontinent, om end Storbritannien også har været med fra starten i 2011. Skulle de blå bølger skvulpe ind over andre dele af kloden via EBU, er der dog nok ingen, der vil protestere.

Mange deltagerlande

Som tidligere er der mange deltagerlande. I tidens løb er der set solister, duoer og flere band-konstellationer fra diverse nationer. Der har som regel været en nogenlunde ligelig fordeling af navne fra den gamle østblok og fra mere vestlige himmelstrøg, og der er stor forskel på tilgangen til blues-idiomet i øst og vest.

Kyla Brox (Storbritannien) vandt EBC 2019
Foto: Frank Nielsen

Eksempelvis har der hidtil været en markant forskel på opfattelen af, hvad blues er. I modsætning til de fleste vest-navne har mange øst-folk ofte været mere rock- end blues-inspirerede, såvel i spillestil som i sceneoptræden.

Ofte har det således været en hård omgang at komme igennem masser af rock eller rock-blues eller til tider bluesrock fra østlandenes repræsentanter, men på det seneste har det dog ikke været storslemt med øst-tilgangen til bluesmusikken.

I år er otte øst-nationer repræsenteret, og da deltagerlandene i alt tæller 25, er det i år vest-landene, der dominerer billedet. Samtlige deltagerlande er med i European Blues Union. Alle deltagernavne er valgt af deres hjemlande i lokale blueskonkurrencer (blues challenges), hvor vindernavnet går videre til EBC. Alle navne bliver bedømt ud fra specifikke kriterier.

Bedømmelseskriterier

Danmark har selvsagt sin egen Danish Blues Challenge, som længe er løbet af stablen under vingerne af Jysk Blues Netværk. Imidlertid vil den nye forening BluesDanmark fra i år overtage afholdelsen af Danish Blues Challenge.

Ved hver Danish Blues Challenge har et kyndigt dommerpanel fundet frem til vinderen, der altså går videre til European Blues Challenge. Ved afholdelsen af sidstnævnte anvendes følgende bedømmelseskriterier:

  1. Originalitet
  2. Instrumentalt talent
  3. Vokaltalent
  4. Sceneoptræden
  5. Bluesindhold.

Når det gælder bedømmelseskriterierne til Danish Blues Challenge, er de nogenlunde de samme som ved European Blues Challenge:

  1. Blues-originalitet
  2. Vokaltalent
  3. Sceneoptræden
  4. Instrumenthåndtering.

Long Line Down ved Danish Blues Challenge 2019
Foto: Frank Nielsen

Endvidere lægger man vægt på ”den blå tone”, og at de deltagende navne kommer med egenartede bluesnumre, hvor egenart skal opfattes som karakteristiske træk/særpræg.

Den seneste Danish Blues Challenge fandt sted i Randers sidste år med to konkurrerende navne på plakaten. Her vandt den spændende aalborgensiske duo Long Line Down Danish Blues Challenge 2019 (læs her). Således skal de repræsentere Danmark ved European Blues Challenge i Holland i Amsterdam-forstaden Zaandam. Her spiller Long Line Down fredag den 17. april 2020. Det er den lokale The Blues in Zaanstad Foundation, der står for hele organiseringen og den praktiske afvikling af EBC 2020.