European Blues Challenge-arrangementet er ikke udelukkende en konkurrence

Tekst: Peter Widmer

European Blues Challenge (EBC) finder i år sted i Zaandam, der ligger lidt nord for Amsterdam, som man i øvrigt nemt kan besøge. Datoerne for EBC er den 16.–19. april 2020. Ikke blot er Danmark på musikfronten repræsenteret ved duoen Long Line Down; der vil blandt andre også være flere repræsentanter for bluesorganistionen – eller foreningen – BluesDanmark (læs her og her).

Mange kommer nok først og fremmest på grund af selve den blueskonkurrence, som European Blues Challenge er. Imidlertid har det hele vejen igennem blueskonkurrencens levetid været et mål for folkene i European Blues Union, der står bag European Blues Challenge, at etablere kulturmøder.

I samme forbindelse lægges der stor vægt på at afholde European Blues Challenge i forskellige lande fra år til år. Således har både musikere og publikum for eksempel haft lejlighed til at stifte bekendtskab med kulturen i Frankrig, Spanien og Letland, og mange gode, blå kontakter er blevet skabt.

Så er der jo også lige det kulinariske at kaste sig ud i, og for de fleste er det nok også spændende at blive præsenteret for fremmede køkkener og madkultur. Især hvis man er en ”foodie” eller et madøre, som det vel hedder på dansk. Er man ligeglad med mad, er der nok også rig lejlighed til at få fyldt vommen med fastfood, og her byder Holland sig fint til.

Friske sild

Man bør helt klart prøve at spise friske sild eller andre fisk, for disse findes i mange forskelige udgaver. Prøv at spise sild, som hollænderne gør det ved de mange fiskeboder. Her kører selv fine fruer i pels gladelig en fingerholdt frisk sild med rå løg på lige og direkte ned i løgneren.

Samme sild fås også i brød – som en silde-hotdog. Eller prøv ål, laks eller rejer med eller uden brød. Eller prøv et par kroketter eller fritter, der fås med mange forskellige slags dyppelse til, mayonnaise eller peanutsauce for eksempel. Traditionel hollandsk mad kan være ret tung, men mættende og god.

Stamppot

Prøv for eksempel en gang stamppot – mosede kartofler og grøntsager. Vil man have kød til, skal man spørge efter en gang hutspot. Et must er desuden ærtesuppe, og naturligvis er der masser af indonesisk mad og retter fra Surinam at fornøje sin gane og sine smagsløg med.

Drikkevarer skal man vel også have, og mange kender Heineken-øl. Nok ikke verdens mest spændende bryg, men der er masser af andre muligheder. Der er som regel flere gode belgiske øl at få på de fleste barer, og desuden vrimler det faktisk med gode hollandske mikrobryggerier.

Sammes bryg man må spørge sig vej til. Vin og spiritus forefindes naturligvis også, og er man til likør, bør man stifte bekendtskab med den verdensberømte hollandske likør Bols, der findes i diverse afskygninger.

Logi med mere

MS Allegro

Så vidt om mad og drikke. Man skal jo også have et sted at bo, og her er der talrige muligheder i Zaandam i form af hoteller, bed & breakfast og Airbnb-steder. Der skal dog også gøres opmærksom på, at det er lykkedes Blues in Zaandam Foundation at hyre det gode flod-krydstogtskib MS Allegro.

På MS Allegro kan man indlogere sig fra ved middagstid den 16. april til ved middagstid den 19. april. I dette tidsrum ligger MS Allegro nemlig stille i Zaandam. Om bord kan man også tilkøbe sig tre gange buffet til en fornuftig pris. Man kan få flere informationer og booke plads her: eventmanager@bluesinzaanstad.nl

Frank Nielsen
Foto: Frank Nielsen

Vi man hvile ørerne, kan man lægge vejen forbi Blues Market 2020, der finder sted fredag og lørdag den 17. og 18. april, hvor selve EBC finder sted. Her vil der blandt andet være repræsentanter for diverse bands, bluesforeninger og bluesfestivaler. Her deltager for eksempel også Bluesnews.dk-fotografen Frank Nielsen.

Blues Market 2020 finder sted i Zaantheater. Man kan også indtage 2020 Blues Expo, hvor man kan nyde masser af billeder fra de mange foregående European Blues Challenges. Desuden er der masser af shopping-, spise- og drikkemuligheder i Zaandam, og der er også mulighed for at gå på kasino.

Før EBC

Dagen før selve European Blues Challenge, nemlig torsdag den 16. april, vil der traditionen tro være diverse velkomstarrangementer for de mange, der er valfartet til Zaandam. Her er der nemlig arrangeret en præ-konkurrence-bluesaften på tre restauranter/barer i Zaandam, hvor diverse bluesnavne kan opleves.

De tre barer er The Mailcompany, De Koperen Bel (The Copper Bell) og Novels. I skrivende stund foreligger det endelige program ikke, såvel som ingen kunstnernavne er blevet offentliggjort endnu. Det er der derimod, når det drejer sig om blå velkomsttoner på selve de to EBC-dage den 17. og 18. april.

Big Bo Brocken
Foto: Vera van Faassen

På EBC’s første dag vil publikum blive budt velkommen af den hollandske bluesmand Big Bo Brocken klokken 18 i Zaantheater. Samme spiller på forskellige guitarer samt andre instrumenter og gør det blandt andet i delta, Piedmont og Mississippi Hill Country blues med et nik til for eksempel Robert Johnson og Skip James.

På EBC’s anden dag er det European Blues Challenge-vinderne fra 2018, nemlig hollandske Rag Time Rumours, der byder publikum velkommen klokken 18 i Zaantheater med deres vellykkede blanding af roots, blues, sigøjnerjazz, og ragtime, som de spiller med udpræget rock & roll-holdning. Dem er man i godt selskab med.

Bag EBC

Som tidligere anført her på siden står The Blues in Zaanstad Foundation (BiZ) for hele organiseringen og den praktiske afvikling af EBC 2020.

BiZ blev stiftet i 2018 og er således et ungt foretagende. BiZ blev stiftet med det formål at fremme kendskabet til og holde liv i bluesmusikken og at arrangere blueskoncerter. Desuden står BiZ bag diverse bluesrelaterede uddannelsesaktiviteter og andre begivenheder.

Dutch Blues Foundation (DBF) er en overordnet organisation, og samme kan fejre tiårs jubilæum i år. DBF blev grundlagt i oktober 2009 for at fremme blues- og bluesmusikere. Fonden ønsker at tilbyde talentfulde musikere en scene, sikre anerkendelse af bluesmusikere og bidrage til bevidstheden om Blues i Holland.

Det er desuden DBF, der arrangerer Dutch Blues Challenge på årlig basis. Her bliver det bedste band eller den bedste duo eller solist valgt af en professionel jury. Vinderen går videre til EBC, Det var DBF, der bad BiZ om at stå i spidsen for European Blues Challenge 2020, og det kan kun forventes, at BiZ gør det godt.

Lokationen

Zaantheater

Sidst, men ikke mindst – et par ord om lokationen for European Blues Challenge 2020. Lokationen er Zaantheater.

Bluesnews.dk har været i kontakt med Dirk de Hen, der er eventmanager for EBC 2020 og er tilknyttet The Blues in Zaanstad Foundation (BiZ). Om Zaantheater siger Dirk de Hen:

“Zaantheater er virkelig et teater, og hovedlokalet – Albert Heijn-salen – har først og fremmest siddepladser. Kun foran scenen er der plads til, at folk kan se musikerne på nært hold. Pladsen er endda begrænset, for der er kun plads til max. 200 mennesker.”

“Vi synes, alle skal have lov til at få en plads inden for maksimum-kapaciteten, men dette betyder naturligvis også, at der kan blive ret så tæt pakket med mennesker. Vi håber, at alle fotografer kan få taget en stribe kvalitetsbilleder af musikerne på scenen, og at de kan gøre dette uden at genere andre bluesfans.”

Albert Heijn-salen i Zaantheater

”Da hvert band kun har tyve minutters spilletid, håber vi, at alle fotografer vil begrænse den tid, de bruger til at tage billeder foran scenen,” slutter Dirk de Hen.

European Blues Challenge-arrangementet drejer sig dog ikke kun om selve blueskonkurrencen i Zaantheater, for der er nemlig også mange andre spændende ting at afsøge rundt omkring EBC i Zaandam og omegn og masser af bluesinteresserede, gode mennesker at møde fra et mindre hav af forskelige nationer.