Fredericias 6. Juli Jazz & Blues Festival 2017

Tommy Schneller Band

Tommy Schneller Band

Tekst: Peter Widmer
Foto: Frank Nielsen (hvor ikke andet er nævnt)

Fredericias 6. Juli Jazz & Blues Festival 2017 fandt sted den 5.–8. juli for fuld musik og for 31. gang.

Den 6. juli, der har lagt navn til musikfestivalen, er en vigtig dato i Fredericias historie. Udfaldet fra Fredericia fandt netop sted den 6. juli 1849 midt under Treårskrigen 1848–1850, hvor den slesvig-holstenske hær holdt byen under belejring.

I mange år har man i Fredericia fejret den danske sejr ved udfaldet den 6. juli. Her hylder man de faldne danske landsoldater, hvor det primært er de to mindesmærker i Fredericia, Den Tapre Landsoldat og Krigergraven, der er omdrejningspunkter.

Den 8. juli var omdrejningspunktet for 6. juli Jazz & Blues Festival 2017 imidlertid J.B. Nielsens Plads, der ligger lige ved Gammelhavn i Fredericia.

Afterparty

Chris Grey

Chris Grey

Her var opsat et stort telt med scene i den ene ende og borde og bænke til publikum for resten.

Både mad og drikke kunne man købe udenfor til rimelige priser, og her kunne man også sidde ned og nyde sin mad og drikkevarer.

Festivalens sidste dag – lørdag den 8. juli – var helliget bluesmusikken, der kunne opleves fra kl. 14.00 til kl. ca. 22.30, og Bluesnews.dk var til stede. Bagefter var der så var afterparty i det nærliggende Tøjhuset.

Kl. 14–16 var Chris Grey & the BlueSpand på scenen med deres moderne take på bluesmusikken, hvorefter de blev afløst af Big Creek Slims traditionelt orienterede blues, der kunne høres kl. 16–18.

Herefter fulgte R&B- og roots rock-bandet Trouble Cats, og til sidst troppede tyske Tommy Schneller Band op kl. 21 og afsluttede med deres soul blues dagens gode, solide og varierede bluesprogram.

Skruet sammen

Kent Jensen er kasserer og musikbooker i Fredericia Jazzklub og har været med til at arrangere Fredericia Jazz & Blues Festival, hvor alle koncerter altid er gratis, lige fra starten.

Kent Jensen Foto: Peter Widmer

Kent Jensen
Foto: Peter Widmer

Det var derfor nærliggende for Bluesnews.dk at få en snak med denne veteran, blandt andet om, hvordan festivalen er skruet sammen.

– Den 5. og den 6. juli er der altid jazzmusik. Det er sådan en tradition, vi har, siger Kent Jensen.

– Vi har med i år kørt vores festival-arrangementer 31 gange.

Hvor startede I henne?

– Vi startede i Det Bruunske Pakhus for 31 år siden, altså i 1987. Da fik vi jo et fint kulturhus, men vi syntes ikke, at jazzfolkene var så synlige. Altså mente vi, at jazzen skulle ud på gaden og spille. Det kom den så, og det var en stor succes. Der kom rigtig mange folk.

Sponsorer

Det hele er jo gratis. Hvordan finansierer I alle de musikarrangementer, som festivalen omfatter?

Big Creek Slim Band

Big Creek Slim Band

– Vi sælger øl. Det er øl, som finansierer det, altså drikkevaresalget. Der er selvfølgelig også nogle sponsorer, Tuborg for eksempel, og så har vi en masse små sponsorer.

Har det løbet rundt hidtil?

– Det har næsten altid løbet rundt. Men nu skal folk jo lige lære at finde herned til J.B. Nielsens Plads – og til Tøjhuset, hvor vi jo sidder nu. Førhen var vi i Det Bruunske Pakhus, altså lige i centrum, hvor det hele foregik. Der fandt folk helt automatisk ned, men nu skal publikum til at bevæge sig for at komme herned.

– Så kan man jo godt tænke, at når man er på vej herned for at høre jazzmusik, kan det være, at man falder over et andet godt tilbud. Der er mange, der sælger øl. Det tager nok lige et par år, før vi får dem lært at finde herned, men helt ringe har det ikke været indtil nu.

Folk skal lære

Det er jo også et nyt sted.

– Ja, det er det jo. Folk skal lære sådan noget.

Big Creek Slim

Big Creek Slim

Laver du andet ved siden af at arrangere denne festival og være kasserer og booker i Fredericia Jazzklub?

– Nej, ikke mere. Jeg vil ikke sige, at mit arbejde i jazzklubben er et fuldtidsarbejde, men det tager selvsagt meget af min tid.

– Jeg har dog også et lille job her i huset (Tøjhuset, Fredericias nye live-scene), hvor jeg er indkøber. Jeg står også i baren, men ellers laver jeg ikke noget.

Er det dig, der lægger musiklinjen i forbindelse med festivalen?

– Bluesmusikken har jeg ikke noget at gøre med som sådan. Jeg er jo jazzmand. Det er mig, der booker jazzmusikken – også i huset her.

– Bluesmusikken overlader jeg til bluesforeningen Double Trouble. De får et budget, og så finder de nogle bands. Det har jeg fuld tillid til, at de har styr på, og det er jo også gået rigtig fint indtil nu, så mon ikke det bliver ved med det?

Bluesprogrammet

Hvem er det mere specifikt hos Double Trouble, der booker?

Troels Jensen (Big Creek Slim Band)

Troels Jensen (Big Creek Slim Band)

– Det ved jeg faktisk ikke. Jeg tror, at det er sådan lidt af et sammensurium, men det er i hvert fald Double Trouble, der lægger bluesprogrammet.

Hvis vi kigger på bluesprogrammet, er det jo ikke nogle orkestre, der er specielt nemme at få fat på, og de er vel heller ikke specielt billige, men igen er det vel ølsalget og sponsorater, der dækker udgifterne ind?

– Ja, det er det, siger Kent Jensen.

Det er egentlig utroligt, at I har kunnet køre festivalen i hele 31 år med succes.

– Jeg vil sige det sådan, at hvis vi tager 31 år – sådan i gennemsnit – så er det vel nok løbet rundt. Ét år har vi måske sat 10.000 kr. til, men så har vi måske tjent 15.000 kr. det næste, eller noget i den stil dér. Vi har dog også prøvet at få et ordentligt hug økonomisk set.

– Sidste år for eksempel, hvor det øsregnede i tre dage. Det kan sgu ødelægge alt.

Når det regner

I har ikke nogen mulighed for at rykke herind i Tøjhuset i tilfælde af regn?

Martin Blom, Henrik Hansen og Morten Brauner (Trouble Cats)

Martin Blom, Henrik Hansen og Morten Brauner (Trouble Cats)

– Jo det kunne vi vel godt, men teltet, det er der jo, og det er vandtæt. Desuden står vores anlæg jo derovre i teltet.

– Det, vi mister, når det regner, er jo alt det udenoms – alle de folk, der sidder uden for teltet og hygger sig, drikker en øl og spiser en pølse eller to. Vi er med til at sørge for, at det løber rundt.

Hvad med madsalget?

– Sidste år havde vi inviteret tre lokale restauratører, som alle sammen bor hernede, til at stille op og sælge noget af deres mad. Det gik jo så ikke så godt, fordi det regnede.

– De samme restauratører havde af en eller anden grund ikke lyst til at være med til det i år. De skal jo leve af det, så der skal sgu nogle penge på bordet, og kommer der ikke det, er de ikke interesserede.

– Så vi har selv i år lavet noget mad, som vi har solgt, og det er også gået fint, synes jeg. Chili con carne, håndmadder og pølser.

Det er jo sådan set også alt, hvad man har brug for på sådan en dag, så dét er ok.

– Ja, det er det, siger Kent Jensen lunt.

Den største succes

Har man ikke lyst til dén menu, er der jo masser af spisesteder i nærheden.

Henrik Thorsen og Morten Brauner (Trouble Cats)

Henrik Thorsen og Morten Brauner (Trouble Cats)

– Ja, det er der, og spisestederne her i nærheden har da garanteret tjent penge i år. I hvert fald flere end sidste år.

Hvad er den største succes, I har haft dels på jazz-fronten, dels på blues-fronten?

– Åha! Bluesfronten må du fandeme ikke spørge mig, siger Kent Jensen.

– På jazzfronten? Tjah, der har sgu været mange, du. For eksempel Dutch Swing College Band for tre år siden oppe i teltet ved Det Bruunske Pakhus. Dét var en fantastisk aften. Dét vil jeg sige.

– Der har været så mange forskelige gode ting, så det kan jeg ikke lige sidde her og huske, siger Kent Jensen.

Kvalitetsniveau

Hvordan synes du så, at det musikmæssige kvalitetsniveau har været i år, der er anden gang, I holder festivalen på J.B. Nielsens Plads og her i Tøjhuset?

Tommy Schneller

Tommy Schneller

– Kvaliteten har ikke fejlet noget, slår Kent Jensen fast.

– Nogle gange kan man måske godt lave en forkert vurdering af tidspunktet, man bringer en bestemt slags musik på, og nogle gange kan det godt være svært.

– Jeg tror måske, at vi her torsdag aften, havde valgt nogle lidt forkerte orkestre til den sene koncert.

– Det var fantastisk godt, og et ungt band, nemlig Six City Stompers, men musikken var måske nok lidt for arrangeret til tidspunktet. Til sene koncerter skal det være ”ølmusik,” siger Kent Jensen.

Har du nogen idé om bluesprogrammet i dag, og er der nogle orkestre, du ser specielt frem til at høre?

– Ja, jeg ser meget frem til at høre tyskeren – Tommy Schneller. Dét vil jeg sige. Resten kender jeg rimeligt godt og har hørt de fleste før.

Scoop

– Så har vi jo et fantastisk scoop, der spiller her i Tøjhuset kl. 22 i aften, nemlig Paul Harrison Band. Dét er jo jazz, og orkestret er nok et af de bedste i Danmark lige for tiden.

Tommy Schneller

Tommy Schneller

– Og Paul Harrison har jo en blues-guitarist med, prisvindende Bo Møller Petersen, så det passer jo lidt ind i musikstilen i dag, konstaterer Kent Jensen med et smil.

Bluesmanden Big Creek Slim er også på dagens program. Har du hørt ham?

Ja, det har jeg. Det er også rigtig godt, helt sikkert, siger jazzmanden Kent Jensen overbevisende.

– Blues er ikke den musikform, jeg ved mest om, men gennem de 31 år, jeg er kommet på Det Bruunske Pakhus og nu her på Tøjhuset, har jeg hørt rigtig meget god bluesmusik, og blandt andet Big Creek Slim.

6. Juli Jazz & Blues Festival har så 31-års jubilæum i år, og I fortsætter vel ufortrødent fremover?

– Dét håber jeg sandelig da, siger Kent Jensen med eftertryk.

Kilde: http://www.fredericiahistorie.dk/

Du kan læse om Fredericia Jazzklub her.
Double Trouble kan du læse om her.