Karavaneløs september

Jeremiah Johnson, Whitney Shay, Ryan Perry

Tekst: Peter Widmer

Så gik næsten dén september 2020, og atter var det coronaen, der stoppede musikken. Årets Ruf Records Blues Caravan blev aflyst på grund af corona-faren og corona-restriktioner.

Dette gælder ikke blot karavanens koncerter i Danmark, for også andre lande blev ramt. Beklageligt nok, for gennem mange år har der været gode kunstnere på scenen, når Ruf Records Blues Caravan har ramt diverse byer.

Ina Forsman
Foto: Peter Widmer

Tidligere blueskaravane-musikere har været de to amerikanske guitarister Bernard Allison og Mike Zito, den britiske guitarist Joanne Shaw Taylor, den finske sangerinde Ina Forsman og flere andre, der alle på hver deres måde har været en messe værd (læs for eksempel her og her, og se en oversigt over tidligere deltagere her).

Blueskaravanen plejer at runde flere danske byer end tilfældet var i år, hvor der kun var arrangeret to koncerter, nemlig på Pilegården i Brønshøj den 9. september og i Vershuset i Næstved den 12. september. Igen var det coronaen, der spillede ind, og selv disse to jobs måtte aflyses.

Revanche

Imidlertid er der håb forude, for der bliver taget revanche næste år, hvor Ruf Records Blues Caravan 2021 er booket til at give koncert på følgende datoer og steder: Den 6. september på Godset i Kolding, den 8. september på Dexter i Odense og den 9. september på Karosserifabrikken i Helsingør.

Det bliver selvsagt de samme tre hovednavne som i år, der træder op, godt backet af nogle sædvanligvis solide musikere, hvis identitet dog ikke er kendt endnu.

Jeremiah Johnson, Whitney Shay, Ryan Perry

Imidlertid står det fast, at blueskaravanens topnavne er tre amerikanske kunstnere: Den hvide guitarist, sanger og sangskriver Jeremiah Johnson, den afroamerikanske guitarist, sanger og sangskriver Ryan Perry og den hvide sangerinde og sangskriver Whitney Shay.

Jeremiah Johnson, der holder til i byen St. Louis i den amerikanske delstat Missouri, har efterhånden været på musikbanen i nogle år. Han begyndte at spille guitar, da han var blot seks år gammel. Da han gik på college, var det jazz, han var interesseret i, og som han studerede indgående.

Flot placering

Siden var han guitarist i adskillige rockbands, men countrymusikken spørger også i hans musikalske bagage i dag. For små ti års tid siden kastede han sig ind i bluesmusikkens verden og etablerede sig hurtigt som et blueskonkurrence-vindende navn under et årelangt ophold i Texas.

Jeremiah Johnson
Foto: Jürgen Achten

Han landede i St. Louis, dannede sit eget bluesrock-inspirerede band og indspillede, hvad der i dag beløber sig til små ti fuldlængdeudgivelser – inklusive deciderede solo-projekter. Af disse skiller albummet Grind fra 2014 sig ud, idet skiven er produceret af ingen ringere end Gregg Allmans søn Devon Allman. Samme har i øvrigt har kunnet høres i Danmark som en del af bandet Royal Southern Brotherhood.

Jeremiah Johnson samlede i 2016 atter sit (horndrevne) band, og albummet Blues heart attack så dagens lys – og en flot placering på Billboards bluesliste. Første album på Ruf Records var Straitjacket (2018), der blev efterfugt af Heavens to Betsy, som udkom tidligere i år.

I skrivende stund er desuden albummet Unemployed highly annoyed på trapperne, men chancen for at opleve Jeremiah Johnson live får man først næste år. Imidlertid skulle der vente publikum en medrivende, solid musikoplevelse bestående af et kraftfuldt mix af blues, jazz og countrymusik, formidlet af en scene-erfaren kunstner og hans medmusikere.

Fremmelig

Den erfarne guitarist, sanger og sangskriver Ryan Perry, der kom til verden i Tupelo, Mississippi, må betegnes som en fremmelig herre. Han er kun i tyverne, men har siden han var blot 13 år gammel været på blues-stikkerne som leder af sit Homemade Jamz Blues Band, der også omfattede hans bror og hans søster. Da Ryan Perry var 14 år gammel, hans bror 12, og hans søster 9, scorede Homemade Jamz Blues Band en andenplads ved den 23. udgave af International Blues Challenge.

Ryan Perry

Ikke dårligt gået af et purungt band, der i samme forbindelse fik sig en pladekontrakt med canadiske selskab Northern Blues Music. Samme har også (haft) navne som Watermelon Slim, Mem Shannon og Moreland & Arbuckle i deres stald.

Homemade Jamz Blues Band indspillede fire kvalitetsalbum, heraf to for deres canadiske pladeselskab. De følgende skiver udgav trioen selv, og dens medlemmer var i øvrigt kendte for at spille på hjemmelavede instrumenter. I 2017 gik Ryan Perry solo, og Homemade Jamz Blues Band gik til de evige bluesmarker.

Ryan Perry spillede efterfølgende med forskellige åndsbeslægtede Mississippi-musikere og dannede igen sit eget band. I 2019 fik han en pladekontrakt med Ruf Records og påbegyndte indspilningen af sit første soloalbum. Samme fik titlen High risk, low reward, udkom i marts i år og indeholder 11 numre.

Heraf er de otte skrevet af Ryan Perry selv. Albummet er produceret af Blues Caravan-bassisten Roger Inniss, som man har kunnet opleve flere gange på diverse danske scener. Det samme kan som bekendt ikke siges om Ryan Perry, der jo skulle have været eksponeret for diverse publikummer som en del af Ruf Records Blues Caravan 2020, men det må altså vente til 2021.

Rødhåret

Whitney Shay
Foto: Andy King

Om coronaen vil, kommer man i 2021 altså ikke blot til at opleve Jeremiah Johnson og Ryan Perry i Danmark, for sangerinden og sangskriveren Whitney Shay, der har base i San Diego i Californien, er som nævnt ovenfor også med i 2020-udgaven af Ruf Records Blues Caravan, så hende kan man også stifte bekendtskab med næste år.

Rhythm & blues- og soulsangerinden Whitney Shay er i dén grad rødhåret, men hendes hår er tydeligvis farvet. Imidlertid er hendes røde manke hendes visuelle varemærke. Man kan ikke undgå at lægge mærke til hende. Man får nok også svært ved at ignorere hendes fine, varierede og til tider lettere hæse vokal. Dertil kommer hendes fraseringer og hendes gode tekster til de glimrende numre, hun skriver, ofte i samarbejde med sin samarbejdspartner Adam J. Eros.

Whitney Shay, der må sige at være den mest interessante blueskaravane-deltager, har vundet flere bluespriser og var blandt andet nomineret til en Blues Music Award i 2019. Hun har tre fuldlængdeudgivelser bag sig, nemlig Soul tonic fra 2012, A woman rules the world og ikke mindst Stand up!, der udkom på Ruf Records i år.

Whitney Shaw
Foto: Jürgen Achten

Stand up! røg i øvrigt ind på førstepladsen på Billboards bluesliste i samme uge, som Whitney Shay meldte sig på arbejdsformidlingen for at søge om arbejdsløshedsunderstøttelse. Igen var det coronaen, der spøgte. Stand up! er et yderst solidt, ofte swingende og slidstærkt album, der er indspillet i musikbyen Austin i Texas og er produceret af den velanskrevne Mark ”Kaz” Kazanoff, der også spiller tenorsaxofon som en del af The Texas Horns på denne udgivelse.

Desuden medvirker folk som guitaristen Laura Chavez, der til daglig spiller med den amerikanske rhythm & blues-sangerinde Nikki Hill og hendes band, der har rundet Danmark nogle gange. Ydermere medvirker for eksempel den i Danmark velkendte Guy Forsyth, den glimrende guitarist Derek O’Brien og selveste keyboardbetvingeren Marcia Ball med flere.

Stand up! lover godt for næste års møde med Whitney Shay, som man godt kan begynde at glæde sig til, når Ruf Records Blues Caravan runder Danmark til september i 2021.