Koncertanmeldelse: The Blue Belles of Joy, Bartof Station, Frederiksberg

The Blue Belles of Joy (Pia Trøjgaard, Lea Thorlann, Miriam Mandipira)

Tekst og foto: Jakob Wandam

The Blue Belles of Joy er sangerinderne Pia Trøjgaard, Lea Thorlann og Miriam Mandipira, tre kvinder med stor erfaring fra den danske bluesscene. Pia Trøjgaard har sunget kor for gud og hver mand, heriblandt Thorbjørn Risager, H.P. Lange og Delta Blues Band, og hun har haft bandet Circles sammen med blandt andre Uffe Steen.

Lea Thorlann har sunget bag blandt andre Mama’s Blues Joint, Holtsø/Wittrock og Big Creek Slim. I eget navn udgav hun cd’en Untitled i 2009, lige som hun har indspillet som medlem af Ladies Sing the Blues. Senest sprang Lea Thorlann i 2018 ud som børnebogsforfatter med den musikalske e-bog Katten Snooze synger kattejammer blues – og historien om onkel Henning (læs anmeldelse her).

Miriam Mandipira har, siden hun kom til Danmark fra Zimbabwe, udsendt plader i eget navn og sammen med blandt andre Red Hot 4 + 2 og Kjeld Lauritsen. Hun har endvidere indspillet med Big Creek Slim, DR Big Band og Troels Jensen (læs mere om Miriam Mandipiras indspilninger her).

Trio

Lea Thorlann

De tre damers musikalske løbebaner konvergerede netop hos Troels Jensen & the Healers, og herfra udsprang ideen om at optræde som trio. The Blue Belles of Joy debuterede ved en julekoncert på Bartof Station sidste år, og fredag den 24. januar var de tilbage på det hyggelige Frederiksberg-spillested.

Trøjgaard, Thorlann og Mandipira skiftedes til rollen som forsanger, enkelte gange også inden for den samme sang. Pia Trøjgaard agerede musical director og akkompagnerede løjerne på flygel. Og der var virkelig tale om løjer, for The Blue Belles of Joy er tydeligvis et hygge-projekt for de tre sangerinder. Der var let til grin og smil.

Pia Trøjgaard

Men selv om det hele blev taget meget afslappet, var der også store musikalske oplevelser at komme efter.

Højdepunkter var den Lea Thorlann-anførte gospelsang ”Hand it over” (af Keb’ Mo’) og Pia Trøjgaards spotlight-øjeblikke på ”Miss Celie’s blues” (Quincy Jones) og ”(If loving you is wrong) I don’t want to be right” (bedst kendt med Luther Ingram eller Millie Jackson).

Gæsteoptræden

Marika Thinggaard Andersen

Alle tre sange havde gæsteoptræden af Marika Thinggaard Andersen, som deltog i store dele af koncerten på skiftevis klarinet, sopransaxofon, barytonsaxofon og tromme. Klarinetten føjede ekstra bluesstemning til ”Miss Celie’s blues”, og hendes Branford Marsalis-lignende sopransax-solo på ”I don’t want to be right” var særdeles smuk.

Generelt var Marika Thinggaard Andersens bidrag positive indslag, som føjede en dimension til musikken og blev begået med fin bluesfornemmelse.

Miriam Mandipira

Uagtet kvaliteterne i Thorlanns og Trøjgaards sangforedrag fornærmer man dog næppe nogen ved at konstatere, at den største stemme tilhørte Miriam Mandipira. Nuancerne i hendes vokal og den enestående stemmekontrol gjorde hendes solistnumre til noget særligt, hvad enten det var sassy blues som Blue Lu Barkers ”Why don’t you do right?”, folkemelodier som ”Greensleeves” eller evergreens som ”Summertime”.

En tåre i øjenkrogen

Lea Thorlann og Miriam Mandipira

Alle disse nød også godt af flot klaverakkompagnement fra Pia Trøjgaard. Koncertens højdepunkt var dog Miriam Mandipiras dybt bevægende fremførelse af ”My love”, Troels Jensens melodi, som Mandipira skrev en stærkt personlig tekst til. Den fik som så ofte før en tåre frem i øjenkrogen på anmelderen.

Det var dog ellers ikke alvoren, der var i højsædet hos The Blue Belles of Joy, for hyggen og humoren lader til at være primus motor i, hvad der mest ligner et frikvarter for de tre sangerinder. Og når musikerne hygger sig, smitter det også af på publikum, som fik en god aften på Bartof Station.

The Blue Belles of Joy (Pia Trøjgaard, Lea Thorlann, Miriam Mandipira)

”Nu skal vi have noget frækt!” grinede Lea Thorlann, og tilhørerne kunne grine med på hendes morsomme ”Have you tried it in the bush” (indspillet med Ladies Sing the Blues), lige som de kunne smile ad hendes søde kærlighedserklæring, den varieté-agtige ”You are my cocaine” (indspillet med Troels Jensen & the Healers).

Var der således mere feel good-stemning end egentlig stor kunst over The Blue Belles of Joy, var det såmænd nok også det, der var intentionen. Pia Trøjgaard, Lea Thorlann og Miriam Mandipira havde det godt i hinandens selskab, og det samme havde alle, som havde indløst billet til koncerten. Mission accomplished.