Monster Mike Welch til Vejle og Kolding

Monster Mike Welch
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

Forleden kunne vi her på siden fortælle om forårets koncertprogram (og et smugkig på efterårets) hos Bluesforeningen Crossroads i Vejle. Men endnu et navn må føjes til oversigten, og det er et vægtigt et af slagsen.

Det drejer sig nemlig om den amerikanske guitarist, sanger og sangskriver Monster Mike Welch, som har meldt sin ankomst til Bygningen i Vejle søndag den 28. april. Dagen efter, altså mandag den 29. april, spiller Monster Mike Welch på Godset i Kolding.

Beæret

Monster Mike Welch og Sugar Ray Norcia
Foto: Peter Widmer

Monster Mike Welch har tidligere beæret Danmark med besøg – også Bluesforeningen Crossroads og Bygningen. Både i 2014 og 2017 optrådte Welch nemlig i Vejle som medlem af Sugar Ray and the Bluetones (læs her).

Flere gange har Monster Mike Welch også optrådt på festivalen Blues Heaven i Frederikshavn. I 2018 spillede han sammen med Mike Ledbetter i deres fælles bandprojekt Welch Ledbetter Connection (se billedserie her, og læs anmeldelse af deres optræden på søsterfestivalen Blues Paradise i Næstved her), og i 2021 vendte Monster Mike Welch tilbage til Arena Nord som leder af sit eget band (se her). Endelig optrådte han sammen med Danielle Nicole og hendes orkester på Blues Heaven 2023 (læs her).

Danielle Nicole og Monster Mike Welch
Foto: Frank Nielsen

Hver gang har Monster Mike Welch været en stor fornøjelse at overvære, og han er da også en særdeles anerkendt musiker i blueskredse. Han debuterede i en tidlig alder med albummet These blues are all mine i 1996, men selv om han blot var 17 på dette tidspunkt, havde han allerede tiltrukket sig opmærksomhed – blandt andre fra skuespilleren og House of Blues-grundlæggeren Dan Aykroyd, som gav Mike Welch tilnavnet ”Monster Mike”, da Welch var 13.

New England

Monster Mike Welch
Foto: Frank Nielsen

Mike Welch voksede op i Boston og var et produkt af New England-bluesscenen, der talte musikere som Ronnie Earl, Dave Maxwell, Duke Robillard og Sugar Ray Norcia og bands som The Fabulous Thunderbirds, Roomful of Blues og Sugar Ray and the Bluetones. Sidstnævnte orkester var Monster Mike Welch selv medlem af gennem 25 år.

Sideløbende dyrkede Monster Mike Welch karrieren som bandleder, og det blev til adskillige yderligere pladeudgivelser, dels som solist og dels som featured kunstner hos Mike & the Mellotones, The Backbones og The Duke Robillard Band. I 2017 udsendte Monster Mike Welch det meget roste duo-album Right place, right time med Mike Ledbetter, som indbragte Welch hans første Blues Music Award. To yderligere priser blev ham tildelt året efter.

Monster Mike Welch og Mike Ledbetter
Foto: Frank Nielsen

Mike Ledbetter og Mike Welch formaliserede samarbejdet i bandet Welch Ledbetter Connection, men da Ledbetter, som også var Welchs meget nære ven, pludselig døde i 2019, smuldrede Monster Mike Welchs fremtidsplaner. Den depression, som Mike Welch havde kæmpet med hele livet, sprang ud i fuldt flor, og kort efter blev Welch meget hårdt og langvarigt ramt af COVID-19. På et tidspunkt var han i tvivl om, hvorvidt han overhovedet ville kunne spille igen.

Til det bedre

Monster Mike Welch
Foto: Frank Nielsen

Heldigvis vendte det sig til det bedre med både Monster Mike Welchs fysiske og psykiske helbred. I marts 2023 indspillede han albummet Nothing but time, udgivet på Mike Zitos pladeselskab Gulf Coast Records og optaget i Kid Andersens Greaseland-studier med Andersen og Rick Estrin blandt musikerne.

Albummet er en stærk tilbagevenden for Monster Mike Welch, og de, der så ham spille på Blues Heaven 2023, kunne bevidne en mand, der både fysisk og mentalt syntes i bedre form end længe set.

Nu får endnu flere danskere altså chancen for at opleve Monster Mike Welch i fin form, når han spiller i Bygningen i Vejle den 28. april og på Godset i Kolding den 29. april 2024. Billetter til koncerten i Kolding kan købes i forsalg her; til koncerten i Vejle er billetterne endnu ikke sat til salg.