Sangeren, sangskriveren og guitaristen Hans Theessink er født i Holland og bor i dag i Wien, Østrig, men i 1970’erne var hans base i Danmark, og han er stadig dansk statsborger. Theessink har da også et stort og trofast publikum her til lands, ikke mindst på grund af sine årlige turnéer sammen med guitaristen Knud Møller (læs f.eks. her), og han taler i øvrigt flydende dansk.
Den 4.-7. april 2018 var Hans Theessink imidlertid i Wien, for da fejrede han sin 70-års fødselsdag sammen med en række mere og mindre kendte blues- og roots-musikere fra Europa, USA og Afrika. Lige som for ti år siden er der nu kommet en dobbelt-cd ud af fødselsdagsfejringen.
De medvirkende er musikere, som Hans Theessink har arbejdet sammen med på forskellige tidspunkter i karrieren. Hans første band i Østrig, Hans Theessink & Blue Groove, er for eksempel gendannet til lejligheden, og det samme er hobby-orkestret Hans Theessink & the Valentinos, der bl.a. omfatter duoen Meena Cryle & Chris Fillmore (som er Danmarksaktuelle i oktober; se Bluesnews.dk’s koncertkalender her).
Meena Cryles fine soulstemme kan blandt andet høres i skøn forening med Theessinks på Jimmy Reeds ”Honest I do” samt på ”Change is gonna come”. Blue Grooves lyd er især kendetegnet ved Jon Sass’ tuba, der for eksempel på ”Jesus on the mainline” giver mindelser om Tim Lothar & Mojo Workings’ samarbejde med János Mazura (læs her).
Knud Møller er naturligvis også med og spiller på seks skæringer. Hans bluesy, melodiske solospil præger for eksempel en stemningsfuld version af ”Vicksburg is my home”, hvor man også må rose Gait Klein Kromhofs mundharpe-præstation.
Kromhof er medlem af den hollandske gruppe Champagne Charlie, der også medvirker på flere numre.
Akustisk country blues er Hans Theessinks primære gebet, og der er mange fine eksempler herpå på albummet. Mange af dem er, som ”Vicksburg is my home”, Theessinks egne kompositioner, men der er også standarder som ”Built for comfort” (Willie Dixon), ”Sweet home Chicago” (Robert Johnson) og ”Cocaine blues” (Rev. Gary Davis).
Omkring halvvejs inde i cd1 slår albummet dog over i gospel-modus med bidrag fra den zimbabwiske vokalgruppe Insingizi og legendariske, amerikanske Blind Boys of Alabama.
Alt sammen er med til at gøre 70 birthday bash tilpas varieret til, at dobbelt-cd’en fastholder lytterens opmærksomhed. Den afspejler alsidigheden i Hans Theessinks produktion og har stadig hans varme vokal, sympatiske guitarspil og country blues-essens som sin røde tråd.
70 birthday bash er således ikke blot en timelig fejring af en markant europæisk bluesman, men også en behagelig lytteoplevelse, der endvidere kan inspirere den nysgerrige lytter til at opsøge såvel Theessinks bagkatalog som optagelser med albummets mange interessante gæster.