Blues-toget rammer Rødovre, Ikast og Skagen

Peter Nande
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Jakob Wandam

The Blues Train Festival er navnet på en ny ”rejsende festival”, der kan opleves tre steder i landet med delvis skiftende besætning.

Bag festivalen står Peter Nande og Jesper Theis, som selv tilhører toplaget af danske bluesmusikere. Desuden medvirker en flok af deres kolleger i forskellige konstellationer.

Første stop med blues-toget er Kulturhus Viften i Rødovre, der tager imod fredag den 22. marts. Konferencier Mik Schack byder velkommen klokken 19.00 og står så i spidsen for det første band, Mik Schack’s Juke Joint. Her medvirker Peter Nande og Jesper Theis.

Radio- og tv-vært

Mik Schack
Foto: Peter Widmer

Mik Schack er nok mest kendt som journalist og radio- og tv-vært, men han har spillet musik siden 1970’erne, hvor han blandt andet var en del af trioen Jan Monrad, Mik og Tømrerclaus. Dén udviklede sig senere til Totalpetroleum, som igen blev til Monrad & Rislund.

Schacks hovedinstrument er vaskebrættet, som han også spiller i trad jazz-bandet Peruna Jazzmen og i Trio from Hell med Billy Cross og Flemming Ostermann.

Desuden har han spillet på adskillige bluesplader, f.eks. med Krølle Erik, H.P. Lange og Blues Jamboree, og senest udgav Mik Schack cd’en Walk right in (2018) med trioen Lothar, Nande, Schack (læs anmeldelse her).

Ramasjang

Netop mundharpemanden Peter Nande er altså også med på Viften, hvor der bliver lovet delta blues med humør og ramasjang i Mik Schacks Juke Joint.

Jesper Theis
Foto: Frank Nielsen

Peter Nande blev kåret som Årets Danske Bluesnavn i 2007 og er en af de mest markante figurer på den danske bluesscene i kraft af sine mange roller – og sit høje niveau – som musiker, sanger, sangskriver, producer, pladeselskabsejer m.m.

Jesper Theis har udsendt sin første og hidtil eneste cd netop på Peter Nandes Straight Shooter Records. Narrow line (2017) fik fine ord med på vejen (læs anmeldelse her), og Jesper Theis frister nu tilværelsen som professionel musiker i Spanien. Han er dog jævnligt på landevejene herhjemme ligeså.

Duo

Miriam Mandipira
Foto: Frank Nielsen

Duoen Troels Jensen & Miriam Mandipira er næste punkt på programmet i Rødovre. De to turnerer flittigt sammen og udsendte hele to plader i fællesskab i 2017, My love (med The Healers) (læs anmeldelse her) og Careless love (læs anmeldelse her).

Begge kunstnere har været Årets Danske Bluesnavn – i henholdsvis 2002 og 2016 – og de har arbejdet fast sammen siden 2016. Miriam Mandipira stammer fra Zimbabwe og kom til Danmark i 2007, hvor hun hurtigt markerede sig som en af de dygtigste sangerinder på den nationale jazz- og bluesscene.

Her har hun indspillet sammen med navne som Red Hot Four, Jakob Elvstrøm, DR Big Band, Big Creek Slim, Thorbjørn Risager og Troels Jensens Delta Blues Band, og hun har udsendt to live-cd’er i eget navn og en studieplade med kvartetten Mandipira/Lauritsen/Gade/Frost (læs anmeldelse her).

Med hele vejen

Troels Jensen har været med omtrent lige så længe, som der har været en bluesscene i Danmark. Han var var med til at danne Delta Blues Band i 1967 og har været med i bandet hele vejen op igennem perioderne som Delta, Fly United og Delta-Cross Band og tilbage til Delta Blues Band, som stadig eksisterer.

Miriam Mandipira og Troels Jensen
Foto: Jakob Wandam

Undervejs har Troels Jensen desuden haft orkestrene Nighthawks, Katzenjammer Kids og The Healers, og han har indspillet med talrige kunstnere på den danske bluesscene: H.P. Lange, Dan Klarskov, The Fried Okra Band, Hans Knudsen, Big Creek Slim m.fl.

Troels Jensen er en oplevelse på både klaver, guitar og vokal, som især er stærk inden for den traditionelle delta blues. Han er desuden en glimrende sangskriver og ikke mindst en morsom og gribende formidler af bluesmusikken.

Flittig gæst

Big Creek Slim
Foto: Frank Nielsen

Til sidst vil Big Creek Slim Band indtage scenen på Viften. Big Creek Slim er Marc Rune fra Ikast, der nu residerer i Brasilien, men er en særdeles flittig gæst på de danske bluesscener.

Hans orkester har skiftende besætninger, men den 22. marts vil Big Creek Slim Band bestå af Big Creek Slim selv på vokal og guitar, Peter Nande på mundharpe, Troels Jensen på klaver og vokal, Niels Nello Mogensen på bas og Asmus Jensen på trommer.

Niels Nello Mogensen
Foto: Frank Nielsen

Desuden kan man forvente at se Miriam Mandipira optræde med Big Creek Slim Band på nogle numre, såvel duetter som sange, hvor hun er featured artist.

Niels Nello Mogensen kendes fra mange blues-sammenhænge, blandt andet Grarup Allstars og trioen Thomsen-Nello-Hansen, samt fra Johnny Madsen Band og Nellos eget Nellovator.

Ud over Big Creek Slim Band er Asmus Jensen medlem af Mukherjee Blues og Delta Blues Band. Han har desuden optrådt med udenlandske navne som Omar and the Howlers og Charles Burton, og han har indspillet med Sylvester Larsen, Baba & the Electric Swing og amerikanske Missy Andersen.

Encyklopædisk

Big Creek Slim
Foto: Frank Nielsen

Den prisvindende Big Creek Slim mestrer nok mere end nogen dansker den traditionelle blues, hvad enten det gælder elektrisk Chicago blues eller akustisk delta blues. Han har et nærmest encyklopædisk kendskab til blues-sangskatten og skriver også selv fremragende numre i samme tradition. Big Creek Slim Band er garanter for en bluesfest på allerhøjeste niveau.

Det samlede program for The Blues Train Festival på Viften i Rødovre den 22. marts ser altså således ud:

 • Mik Schack’s Juke Joint (med Jesper Theis og Peter Nande)
 • Troels Jensen & Miriam Mandipira
 • Big Creek Slim Band (med Miriam Mandipira)

Næste stop

Når The Blues Train Festival når næste stop, Bakkehuset i Ikast, er det med enkelte udskiftninger i programmet. Denne blues-begivenhed finder sted fredag den 10. maj.

Her begynder festen med Jesper Theis & Chris Andersen – Delta Blues Shakedown, og skagboen Chris ”Blacksmith” Andersen har således indtaget Mik Schacks plads. Ud over guitaristerne Theis og Andersen vil blandt andre Peter Nande og Morten Rune deltage i løjerne.

Natural Boogie
Foto: Michell Smedegaard Boysen

Morten Rune står også i spidsen for det nye bluesprojekt Natural Boogie, som ligeledes er på plakaten i Ikast. Sanger og guitarist Morten Rune stammer selv fra byen (han er bror til Big Creek Slim), og han bakkes op af Big O & the Blue Quarters-musikerne Frederik Tygesen på guitar og Mathias Rindom på trommer samt Filip Dybjerg (fra Frederik Tygesen Trio m.m.) på bas.

Herefter ligner programmet festivalen i Rødovre med først Troels Jensen & Miriam Mandipira og siden Big Creek Slim Band. Dog er det Mikko Peltola, der nu bemander trommerne hos Big Creek Slim.

Mikko Peltola er medlem af finske Tomi Leino Trio, som også kan høres på de danske scener med R.J. Mischo i marts 2019. De har tidligere turneret med Big Creek Slim og spillede i den sammensætning blandt andet på Den Blå Festival i 2017 (læs her).

Det samlede program for The Blues Train Festival i Bakkehuset i Ikast den 10. maj tegner sig altså som følger:

 • Jesper Theis & Chris Andersen – Delta Blues Shakedown (med Morten Rune, Peter Nande m.fl.)
 • Natural Boogie
 • Troels Jensen & Miriam Mandipira
 • Big Creek Slim Band

Justeringer i opstillingen

Chris Andersen

Dagen efter, lørdag den 11. maj, kommer bluestoget til perron i Skagen. Her er det Kappelborg, der lægger scene til The Blues Train Festival, og igen sker der nogle justeringer i opstillingen.

Chris ”Blacksmith” Andersen & Friends er først på programmet, og det ligner naturligvis den forrige dags Delta Blues Shakedown. Dog er Morten Rune ikke med, men Big Creek Slim og Mikko Peltola er blandt Andersens ”Friends”.

Herefter tager orkestret Jump and the Blue Note over. Dette lokale band spiller jump blues og swing, hvilket vil sige hele spektret af rhythm & blues, western swing, West Coast blues, rockabilly og rock & roll.

Bandet består af Carl Nielsen på vokal, guitar og mundharpe, Martin Gunge på bas og vokal, Thomas Nielsen på trommer og vokal samt Kurt Jørgensen på guitar.

Rundes af

Dernæst er det som ved de to foregående lejligheder først Troels Jensen & Miriam Mandipira, der tager over, inden festen rundes af med Big Creek Slim Band.

Programmet for The Blues Train Festival på Kappelbog i Skagen den 11. maj fremstår dermed således:

 • Chris ”Blacksmith” Andersen & Friends (med Peter Nande, Jesper Theis, Big Creek Slim, Mikko Peltola, Troels Jensen)
 • Jump and the Blue Note
 • Troels Jensen & Miriam Mandipira
 • Big Creek Slim Band (med Miriam Mandipira)

Læs mere om The Blues Train Festival på festivalens hjemmeside her, hvor der også er links til billetkøb.