Boganmeldelse: Kurt Balle Jensen: B’Sharp 1995-2020. 25 år med blues i Silkeborg (B’Sharp)

Af Jakob Wandam

I år kan Danmarks ældste bluesforening, B’Sharp i Silkeborg, fejre 25-års jubilæum. Det bliver behørigt fejret med både jubilæumsreception og –koncert (læs her), og så bliver det altså også markeret med udgivelsen af denne bog på 192 gennemillustrerede sider, begået af journalisten Kurt Balle Jensen.

B’Sharp 1995-2020 fortæller historien om, hvordan foreningen blev stiftet af de fire bluesentusiaster Ove Wennerberg, Kristian ”Kikkan” Haraldset, Lars Brinkmann og Karl ”Charlie” Tambaur – to norske og to tyske tilflyttere! – som syntes, at der manglede noget i Silkeborgs ellers frodige musikliv anno 1995.

Herefter gennemgår bogen simpelthen B’Sharps historie år for år. Man lever sig ind i foreningens økonomiske op- og nedture, de kunstnerisk tilfredsstillende, men (for) ofte publikumsmæssigt skuffende forsøg på at afholde bluesfestivaler og sågar en enkelt krise i bestyrelsen. Ikke mindst betyder gennemgangen mange underholdende, men også informative historier om de mange danske og udenlandske bluesmusikere, der har spillet ved foreningens omkring 300 koncerter i de forgangne år.

Kurt Balle Jensen giver sig god tid til at fortælle både gængs biografisk stof og mere lejlighedsrelevante anekdoter og stemningsrapporter, og dermed bliver bogen mere end blot et lokalt jubilæumsskrift. Den bliver også en oplysningsmættet fortælling om store, mellemstore og små bluesstjerner, lige fra amerikanske Johnny Winter, Jimmy Rogers og Magic Slim til Silkeborg-orkestre som Secret Sins og Buffalo Woman Blues Band (et indeks ville have været rart).

Først og fremmest er B’Sharp 1995-2020 dog en hyldest til bluesforeningens medlemmer og frivillige, og dermed bliver bogen også et festskrift for de danske bluesforeninger som sådan. Uden dem ville den danske bluesscene se meget anderledes – og væsentlig kedeligere! – ud, og det er da også det indtryk, man får fra de mange bluesmusikere, der har bidraget til bogen med udtalelser.

Ud over de enkelte citater, der er drysset ud over bogen med lind hånd, kan man læse mere udførlige udtalelser fra for eksempel Uffe Steen, Martin Blom, Troels Jensen (som pryder omslaget), H.P. Lange og brødrene Michael og Andreas Arlt fra tyske B.B. & the Blues Shacks.

Kurt Balle Jensen har også talt indgående med mange ikke-musikere i og omkring B’Sharp, blandt andre æresmedlem og tidligere formand Kai Krogh Christiansen, lydmand Frede Panduro og selvfølgelig B’Sharps nuværende formand og næstformand, Charlie Tambaur og Thomas Olesen. Også Bluesnews.dk’s egen skribent Peter Widmer bidrager såmænd med et afsnit om B’Sharps betydning og beskaffenhed (læs mere her).

Forfatteren skal roses for at formidle, hvad der godt kunne være endt som en lang opremsning af afholdte koncerter og generalforsamlinger, som en sprælsk og levende fortælling med masser af kød på for den læser, der holder af at dykke ned i bluesverdenens lokale, nationale og internationale historie.

Så kan det godt være, at der er nogle gentagelser og få faktuelle smuttere. Robert Johnson bliver for eksempel aflivet to gange i bogen – henholdsvis i 1937 og 1938 (han døde den 16. august 1938). Og svarer en W.C. Handy Award nu også til en Grammy? Det var altså en sandhed med modifikationer, da B’Sharp i 2005 markedsførte The Holmes Brothers som Grammy-vindere – dén lille journalistiske stramning æder Kurt Balle Jensen lidt for ukritisk.

Alexis Korner bliver til “Corner”, Keith Richards til “Richard”, og så er denne skribent da lidt ked af se en af sine koncertanmeldelser tilskrevet en kollega, men bevares – det er et stort kildemateriale, Kurt Balle Jensen har været igennem, og overordnet set må man sige, at han har fået et beundringsværdigt resultat ud af det.

B’Sharp 1995-2020 er en letlæst og underholdende bog skrevet om og til elskere af bluesmusik. Det er et stykke dansk foreningshistorie og et kærligt blik på Silkeborg som musikby. Og det er medrivende kig på, foran og bag scenen i det danske bluesmiljø.

B’Sharp 1995-2020. 25 år med blues i Silkeborg (hardcover, 192 sider, ill. i farver) udkommer den 23. januar 2020. Den kan allerede nu bestilles hos Bog & Idés forretninger i Silkeborg. Desuden kan bogen købes ved B’Sharps jubilæumsreception den 23. januar eller i forbindelse med B’Sharps koncerter. Endelig kan den bestilles på mail: bluesland@vip.cybercity.dk eller tlf.: 22 23 97 52.