Fornem start på fin forårssæson hos B’Sharp i Silkeborg

Thorbjørn Risager
Foto: Frank Nielsen

Tekst: Peter Widmer

B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association har iværksat en fornem start på forårssæsonen 2020 med et veritabelt dobbeltbrag. Først er der en jubilæumsreception i anledning af, at foreningen runder 25 år. I dén forbindelse præsenteres en spritny bog om B’Sharp, som journalist Kurt Balle er primus motor på, og der er selvsagt fri entré.

Jubilæumsreceptionsløjerne løber, som størstedelen af B’Sharps koncerter, af stablen på Rampelys, Bindslev Plads 6, der ligger centralt i Silkeborg, torsdag den 23. januar klokken 15 og forventes at blive noget af et både hyggeligt, informativt og muntert brag. Rampelys var i øvrigt også centrum for B’Sharps 20-års jubilæum, der blev fejret den 30. januar 2015 (læs her).

Intet bluesforeningsjubilæum uden en jubilæumskoncert, og en sådan trykkes af i Kedelhuset i Silkeborg med endnu et brag, nemlig lørdag den 25. januar.

Søren Schack (Big O & the Blue Quarters)
Foto: Frank Nielsen

Der bliver tilmed tale om en dobbeltkoncert, for både det anerkendte, prishjemtagende østjyske jump blues-band Big O & the Blue Quarters, som man for eksempel kan læse mere om her og her, og veteranorkesteret Thorbjørn Risager & the Black Tornado spiller op.

Ifølge en nylig e-mail til Bluesnews.dk fra den ene af Big O & the Blue Quarters’ to guitarister, Søren Schack, kommer bandet ”nok med masser af nyt materiale” til B’Sharps jubilæumskoncert. Tilmed har Thorbjørn Risager & the Black Tornado masser af top-aktuelt materiale med, for den 31. januar 2020 udkommer endnu et album med det hæderkronede orkester med titlen Come on in. Albummet udgives af tyske Ruf Records.

Koncertstart er klokken 20. Døren åbner klokken 19. Entré: 275,- (forsalg: 250,-, medlemmer: 150,-).

Bluesjam

Heldigvis er der også liv efter B’Sharps jubilæumsreception og jubilæumskoncert, og resten af foreningens forårsprogram starter med en bluesjam under ledelse af Chris Grey, som foregår søndag den 9. februar på Rampelys.

Chris Grey
Foto: Frank Nielsen

Til dette arrangement er der gratis adgang, men det er om at være i god tid, for B’Sharps bluesjams plejer at tiltrække et stort publikum. Desuden er Chris Grey, der i årevis har undervist i guitarspillets mysterier, et skattet navn som frontfigur i den fast sammentømrede trio Chris Grey & the BlueSpand.

Samme har flere virale hits bag sig, og med den altid underfundige, humorbefængte og kompetente guitarist og sanger Chris Grey i front er trioens koncerter konstant værd at beskæftige sig med.

Det samme gælder Chris Grey solo, som Bluesnews.dk har haft fornøjelsen af at opleve ved flere lejligheder. Der er med andre ord garanti for en både munter og instruktiv eftermiddags jam søndag den 9. februar med Chris Grey som jam-vært, der vil styre slagets gang på venlig, men bestemt vis.

Der er bluesjam klokken 14-17. Døren åbner klokken 13.30. Fri entré.

Soul blues

Lørdag den 22. februar er det den anerkendte amerikanske guitarist, perkussionist, sanger og sangskriver Johnny Rawls, der går på scenen på Rampelys. Der skal nok blive gang i den, for Johnny Rawls er en glimrende musiker og vokalist, og dertil kommer, at han er showmand om en hals.

Johnny Rawls & the Özdemirs
Foto: Peter Widmer

Med sig har den 68-årige soul blues-musiker et solidt band, der består af Alberto Marsico på orgel og det solide familieforetagende The Özdemirs. Sidstnævnte består af bassisten Erkan Özdemir og hans to sønner – guitaristen Kenan Özdemir og Levent Özdemir på trommer.

The Özdemirs har kunnet høres i Danmark flere gange, blandt andet med Johnny Rawls, som de eksempelvis gæstede Vejle med i marts 2019 (læs her). Johnny Rawls er en velrenommeret, prisoverdænget musiker og producer, der har stor anciennitet inden for musikbranchen.

Johnny Rawls blev professionel allerede i en tidlig alder og har backet flere store musiknavne så som The Sweet Inspirations og Joe Tex. I 1985 sprang han ud som solo-kunstner, og siden det første soloalbum Here we go fra 1996 er det blevet til yderligere 18 fuldlængdeudgivelser med erfarne Johnny Rawls, der altid er en messe værd (man kan læse mere om Johnny Rawls her).

Koncertstart er klokken 21. Døren åbner klokken 20. Entré: 220,- (forsalg: 190,-, medlemmer: 120,-).

Nyt band

Lørdag den 14. marts er det et forholdsvis nyt band, der træder op på scenen på Rampelys. Der finder man nemlig danske Sidetrackers, der har en utraditionel besætning i form af Martin Jønsson på orgel, piano og kor, Martin Blom på guitar og vokal samt Svend Eeg på trommer og kor.

Sidetrackers
Foto: Frank Nielsen

Som man vil bemærke, er der ingen bassist i Sidetrackers, for bastonerne tager Martin Jønsson sig blandt andet af med sine Hammondorgel-pedaler. Martin Jønsson har for eksempel spillet med Johnny Madsen, Rock Nalle og Peter Belli. Martin Blom vil blandt andet være kendt fra blues- og rootsrock-bandet Trouble Cats, mens Svend Eeg blandt andet har spillet sammen med Martin Blom i trioen Don’t Mess samt i bandet Trapez.

Nu har de tre musikere så dannet Sidetrackers, der er et spændende orkester, som langt fra holder sig inden for rammerne af bluestraditionerne. Trioen leverer nemlig ”en cocktail af blues, roots, swamp, funky New Orleans-sager, rock ’n’ roll, lyriske lækkerier, growlende Hammondlyd, snavset slideguitar a la Elmore James og godt med shuffle-groove i trommerne” (læs mere om Sidetrackers her og her).

Sidetrackers var i år nomineret til en Danish Music Award (DMA) for deres debut-album Live! in the studio i kategorien Årets Danske Bluesudgivelse (læs her). Forståeligt nok, for albummet fik fine anmelderroser (læs for eksempel her). Desuden gør Sidetrackers det også rigtig godt live, hvilket man blandt andet kan forvisse sig om på Rampelys den 14. marts 2020.

Koncertstart er klokken 21. Døren åbner klokken 20. Entré: 150,- (forsalg: 125,-, medlemmer: 100,-)

Ægte Chicago blues

Der bliver ægte Chicago blues i rå mængder at høre på Rampelys lørdag den 28. marts 2020, når John Primer & the Real Deal Blues Band går på scenen i Silkeborg. Den amerikanske guitarist, sanger og sangskriver John Primer har en fortid som guitarist hos både Willie Dixon og Muddy Waters. Sidstnævnte gæstede han i øvrigt Danmark med for over 35 år siden.

John Primer
Foto: Peter Widmer

Siden har John Primer rundet Danmark nogle gange, hvor han har kunnet høres både i København og i provinsen sammen med mundharpemanden, sangeren og guitaristen Nisse Thorbjørn og sammes Copenhagen Slim Band. Desuden har Primer og Thorbjørn spillet duo-jobs sammen.

John Primer har gennem sit lange karriereforløb blandt mange andre spillet med Magic Slim & the teardrops som guitarist og orkesterleder. Bandet rundede Danmark flere gange og stod som indbegrebet af Chicago blues. I dag er det dog i høj grad John Primer & the Real Deal Blues Band, der har overtaget dén rolle. Bluesnews.dk oplevede i øvrigt John Primer & the Real Deal Blues Band på Chicago Blues Festival 2016, og dét var noget, der rykkede (læs her).

Den 75-årige John Primer, der regnes som en veritabel blueslegende, har 19 fuldlængeudgivelser bag sig i eget navn og ligger stilmæssigt et sted mellem Muddy Waters og Magic Slim.

Især er hans ofte bidende slide-guitarspil bemærkelsesværdigt, men også som vokalist er John Primer værd at høre på. Man kan kun se frem til en svedig gang ægte Chicago Blues på Rampelys, når John Primer på guitar og vokal, Steve Bell på mundharpe, Danny O’Connor på bas og Lenny Media på trommer trykker den af.

Koncertstart er klokken 21. Døren åbner klokken 20. Entré: 220,- (forsalg: 190,-, medlemmer: 120,-).

Lokale helte                                                      

Onsdag den 8. april spiller de lokale helte Buffalo Woman Blues Band i Kedelhuset, Papirfabrikken 72, Silkeborg. Dørene åbnes klokken 19, og orkesteret forventes at gå i gang med at spille ved 21-tiden. Buffalo Woman Blues Band spiler blues, boogie og rock & roll, og det gør de angiveligt forrygende godt.

Buffalo Woman Blues Band

Imidlertid er der først opvarmning fra klokken 20-21 ved et andet lokalt band, der lyder navnet The Mudbugs, og som betegnes som et up-and-coming orkester. The Mudbugs består af Henrik Bak på guitar og vokal, Simon Bak Agerskov på guitar og mundharpe, trommeslageren Bjørn Værnholt Møller og bassisten Ole Fisker.

Buffalo Woman Blues Band gav en totalt udsolgt koncert på Rampelys i marts 2018, til alles store overraskelse. Dét måtte der følges op på, så B’Sharp arrangerede en ny koncert med bandet den 17. april 2019, men denne gang i Kedelhuset, der har langt større kapacitet end Rampelys.

Også denne koncert var en succes. Nu står Buffalo Woman Blues Band et års tid senere så atter på Kedelhusets scene, og der er en god chance for, at publikum og musikere atter bliver vidne til et koncert-tilløbsstykke.

Buffalo Woman Blues Band blev dannet i 1984 og turnerede flittigt i Danmark i mange år, før orkestermedlemmerne pakkede sammen i 1993–1994.

Imidlertid blev bandet samlet igen i 2016 og har siden givet den hele armen med revitaliseret besætning, der består af Iens Simonsen, leadvokal, guitaristerne Per Stephensen og Leon Thøgersen, bassisten Kim Stephensen, Henning Sartor på trommer, Mogens Balle på keyboard og Thomas Melau på mundharpe.

Koncertstart er klokken 20. Døren åbner klokken 19. Entré: 160,- (forsalg: 160,-, medlemmer: 100,-).

Mere Chicago Blues

Lørdag den 25. april er der mere Chicago blues på Rampelys i form af guitaristen, sangeren og sangskriveren Lurrie Bell, der som John Primer er amerikaner. Endvidere regnes også Lurrie Bell for at være en levende blueslegende, og manden er da også en prisoverdænget Chicago blues-mand.

Lurrie Bell
Foto: Peter Widmer

Lurrie Bell, der er født i 1958, er søn af den legendariske mundharpemand Carey Bell. Lurrie Bell blev undervist i guitarspil af selveste Muddy Waters, og i barndomshjemmet kom også andre verdenskendte Chicago blues-folk som Howlin’ Wolf og Wilie Dixon. Lurrie Bell er i dag et velkendt, stort navn på den internationale bluesscene.

Lurrie Bells indspilningskarriere startede i 1984 med albummet Son of a gun, og i dag har han 15 fuldlængdeudgivelser på gaden i eget navn, plus det løse. Siden album-debuten er det kun gået støt fremad for Chicago-musikeren, trods en noget ujævn pladeproduktion og flere personlige problemer.

I dag er Lurrie Bell dog et respekteret navn, der har gæstet Danmark flere gange, dels alene – og med dansk support – dels med eget orkester (læs for eksempel her og her). Den 12. maj 2017 spillede Lurrie Bell i Kedelhuset i Silkeborg i regi af B’Sharp (læs her). I denne omgang får man dog lejlighed til at høre Chicago blues-legenden i mere intime rammer, når Rampelys lægger lokale til Lurrie Bell og hans medmusikeres koncert.

Koncertstart er klokken 21. Døren åbner klokken 20. Entré: 220,- (forsalg: 190,-, medlemmer: 120,-).

Flagskib

Lørdag den 9. maj er det dansk bluesmusiks store flagskib Shades of Blue, som det tilfalder at afslutte forårssæsonen 2020 hos B’Sharp på Rampelys.

Shades of Blue
Foto: Frank Nielsen

Kvartetten, der i dag består af trommespilleren Claus Daugaard, guitar-esset Uffe Steen, den klippefaste bassist Morten Brauner og den uforlignelige vokalist James Loveless, kunne fejre 30-års jubilæum sidste år, og dét gjorde de med manér. De fik nemlig langt om længe en stærkt fortjent cadeau.

Det gjorde de i form af en anerkendelse for deres mangeårige indsats på diverse musikscener. De modtog nemlig en DMA-statuette og mange rosende ord som modtagere af Blues Liveprisen 2018 ved afviklingen af Danish Music Awards Blues på Turbinen i Randers (læs mere her).

Shades of Blue debuterede modigt med live-albummet Shades of Blue i 1989. Dengang var bandet en kvintet, der foruden Morten Brauner, James Loveless og Uffe Steen bestod af den fine orgelmand Stefan Borum og trommespilleren Esben Bach. Gennembruds-albummet On a mission from Muddy Waters kom i 1992 med samme besætning som på debutalbummet.

Shades of Blue
Foto: Frank Nielsen

Imidlertid blev Stefan Borum ramt af fast arbejde, og Esben Bach, der i dag spiller med Grarup Allstars, hvor også Uffe Steen slår sine folder, ville noget andet. En længere pause fulgte, men i 2007 kom så det forrygende live-dobbeltalbum Feels like the first time med Shades of Blue Mk II. Trommestolen var her overtaget af Claus Daugaard, og James Loveless, Uffe Steen og Morten Brauner fortsatte uden at blinke.

Siden da har kvartetten atter holdt fanen højt. Seneste fuldlængdeudspil er Do right by me, der udkom i 2012. Hyperkompetente, velsammentømrede Shades of Blue er en veritabel fornøjelse at opleve, hver eneste gang de spiller, og at de elsker det, lyser ud af dem!

Sådan bliver det helt sikkert også på Rampelys lørdag den 9. maj 2020, så man kan roligt sætte kryds i kalenderen ud for dén dato.

Koncertstart er klokken 21. Døren åbner klokken 20. Entre: 180,- (forsalg: 150,-, medlemmer: 100,-).

Billetter til samtlige koncerter kan købes i forsalg her:

På Rampelys: www.billetsalg.dk
I Kedelhuset www.silkeborgbilletten.dk

Alle forsalgspriser er inkl. gebyr. Der kan endvidere købes billetter i døren til alle koncerter, med forbehold for fuldt hus.

Se også B’Sharps hjemmeside her.