Den sidste Piano Battle

Tom Skovgaard
Foto: Jakob Wandam

Tekst: Jakob Wandam

Piano Battle har været årligt tilbagevendende koncept i Baghuset i Ballerup siden 2008. Her har pianisten Tom Skovgaard i samarbejde med foreningen Baghuscaféen hver gang samlet nogle af de bedste pianister fra ind- og udland til at spille op mod og med hinanden inden for stilarter som swing, boogie-woogie, blues, stride og ragtime.

I 2021 var der ingen Piano Battle på grund af coronanedlukningen, men i 2020 nåede den lige præcis at finde sted, få dage inden landet lukkede helt ned. Lasse E. Jensen måtte dengang melde forfald med kort varsel på grund af sygdom, så det blev en duo-koncert med Tom Skovgaard og Christian Bundgaard alias Chris Copen (læs anmeldelse her).

Konceptet er ellers at stille op med tre-fire pianister, som så spiller dels nogle solonumre hver for sig, dels nogle jam-agtige duo- og trionumre på et eller flere klaverer.

Koncerterne har været både vellykkede og velbesøgte (man kan få en smagsprøve med cd’en Piano Battle 09, der dokumenterer 2009-koncerten med Tom Skovgaard, Lasse E. Jensen, Morten Wittrock og Jean-Baptiste Franc), men nu har arrangørerne valgt, at 2022-udgaven bliver den sidste.

Trappe ned

”Vi synes, at nu har dette koncept kørt godt i en årrække, og så vil vi gerne slutte det, mens det stadig er godt og velbesøgt. Og jeg blev selv 70 sidste år og har også tænkt at trappe ”show-karrieren” ned, mens jeg er ”på toppen”,” fortæller Tom Skovgaard til Bluesnews.dk.

Tom Skovgaard
Foto: Jakob Wandam

Tom Skovgaard glæder sig også over, at konceptet er blevet udbredt til andre steder som Riverboat Jazz Festival i Silkeborg og Esben Justs Piano Nights på Bartof Station. Og så har koncerterne i Ballerup altså kunnet præsentere publikum for en perlerække af musikere.

”Det har været en stor glæde at være medvirkende vært ved en række skønne Piano Battles med mange superdygtige pianister fra Danmark og fra udlandet,” siger Tom Skovgaard. Fra den hjemlige scene har de medvirkende, ud over Skovgaard selv, været Peter Fahrenholtz, Jørgen Møller, Lasse E. Jensen, Morten Wittrock, Niels Andersson, Jes Holtsø, Hans Pedersen, Hans Knudsen, Mads Søndergaard, Esben Just og Chris Copen.

Udlandet har entreret med Jean-Baptiste Franc og Maria-Malena Wern-Gromice samt, ved et ganske særligt ”Piano Summit” på Baltoppen i 2014, Stephanie Trick og Paolo Alderighi.

En sand musikerfamilie

Jean-Baptiste Franc

Den sidste Piano Battle løber af stablen lørdag den 12. marts, og her vil de deltagende musikere være Jean-Baptiste Franc, Lasse E. Jensen og Tom Skovgaard.

Franskmanden Jean-Baptiste Franc er født i 1984 og er ud af en sand musikerfamilie. Hans bedstefar er klarinettisten René Franc, som blandt andet spillede med Sidney Bechet, og Jean-Baptiste Francs far er sopransaxofonisten Olivier Franc.

Jean-Baptiste Franc spiller også med faderens orkester, og faktisk optræder Olivier Franc Quintet – med far og søn – i Baghuset på lørdag den 26. februar.

Om Jean-Baptiste Franc fortæller Tom Skovgaard, at han ”er en af verdens førende stride-pianister, når det handler om at spille autentisk Donald Lamb, og han mestrer også Fats Waller og James P. Johnson. I det seneste års tid eller to har han udviklet et omfattende Errol Garner-repertoire – også fremført i ægte Errol Garner-stil.”

Boogie-woogie-specialist

Lasse E. Jensen er Danmarks førende boogie-woogie-pianist, hvilket har givet ham tilnavnet ”Boogie Lasse”. Han begyndte i en tidlig alder at spille klaver, i begyndelsen rock & roll i stil med Jerry Lee Lewis. Som 15-årig opdagede han Albert Ammons, og hans kurs som boogie-woogie-specialist blev udstukket.

Lasse E. Jensen
Foto: Frank Nielsen

Boogie-woogie-kongerne Ammons, Pete Johnson og Meade Lux Lewis var de første forbilleder, men Lasse E. Jensens største helt og inspirationskilde blev tyske Axel Zwingenberger. Allerede som 17-årig fik Lasse E. Jensen chancen for at spille med Zwingenberger, og siden har de optrådt sammen flere gange.

Lasse E. Jensen har også spillet på adskillige europæiske boogie-woogie-festivaler, og så har han udsendt to cd’er hovedsageligt med egne kompositioner. Et tredje album er under udarbejdelse.

Soloklaver

Tom Skovgaard
Foto: Jakob Wandam

Tom Skovgaard spiller soloklaver inden for swing, ragtime, boogie, stride og traditionel jazz med et repertoire, der spænder over for eksempel Fats Waller, Jelly Roll Morton, Scott Joplin og James P. Johnson. Han har også tidligere spillet i jazzbands som Helge Kaj’s Trio og Peruna Jazzmen og ernæret sig som barpianist.

Man kan læse mere om Tom Skovgaard på hans blog her, og på hans YouTube-kanal her findes blandt andet en del optagelser fra tidligere års Piano Battles.

Piano Battle 2022 finder sted i Baghuset, Sct. Jacobsvej 1C i Ballerup lørdag den 12. marts klokken 20 (dørene åbnes 19.30). Entréen lyder på kr. 80 og kan betales ved indgangen.