European Blues Challenge 2019 nærmer sig

Tekst: Peter Widmer

Niende udgave af bluesmusikkens melodi grand prix løber af stablen på den portugisiske øgruppe Azorerne den 5. og 6. april i år. Der tyvstartes dog den 4. april med en showcase-aften med deltagelse af de tre portugisiske bands, der senest har deltaget i begivenheden, der går under navnet European Blues Challenge.

Samme finder sted i Azorernes største by Ponte Delgada på øen São Miguel og er iværksat af European Blues Union, en organisation, der arbejder for udbredelse af kendskab til bluesmusikken på flere planer.

European Blues Challenge (EBC) er en konkurrence med deltagelse af diverse bluesnavne fra – i denne ombæring – 22 nationer.

European Blues Challenge kan også betegnes som et blues-udstillingsvindue for de deltagende lande, og det er altid interessant at høre og se, hvordan man forholder sig til bluesmusikken i forskellige dele af verden.

I tilgift til selve EBC vil der som hidtil blandt andet være et bluesmarked og en blues-fotoudstilling, som for eksempel fotografen Frank Nielsen, der er tilknyttet Bluesnews.dk, bidrager til.

Østblok og vestblok

I år er der som nævnt ikke færre end 22 deltagerlande, og som tidligere er der næsten tale om en østblok-og-vestblok-situation. Dertil kommer sydeuropæiske lande som Grækenland, Portugal og Spanien samt de øvrige konkurrencedeltagere.

Tomislav Goluban fra Kroatien

Lande som Ungarn, Slovakiet og Kroatien har bredt set en rock-blues-tilgang til bluesidiomet, de sydeuropæiske nationer har generelt en blues-rock-tilgang, og de resterende deltagernationer har gennemgående en mere differentieret måde at behandle blues på.

Den rækkefølge, de forskelige orkestre spiller i til EBC, blev bestemt på et nyligt møde i Amsterdam af bestyrelsen for European Blues Union. Rækkefølgen blev fastlagt ved lodtrækning, og EBC er en ”alle mod alle”-konkurrence.

Alle deltagernavne er selekteret af bluesorganisationer i deres hjemlande, hvor de har konkurreret sig frem til European Blues Challenge.

Til European Blues Challenge 2019 har hvert navn omkring 20 minutter til at vise dommerpanelet og publikum, hvad de kan.

Bedømmelseskriterier

Det er EBU, der formulerer de bedømmelseskriterier, som dommerpanelet skal anvende ved EBC.

Bedømmelseskriterierne er:

  1. Originalitet
  2. Instrumentaltalent
  3. Vokaltalent
  4. Sceneoptræden
  5. Blues-indhold

Mike Vernon
Foto: Frank Nielsen

”Blues-indhold” er et bedømmelseskriterie, der blev anvendt for første gang for to år siden, da der førhen havde været mange EBC-deltagernavne, der nok ikke var klar over, hvad blues-begrebet dækker.

Dommerpanelets sammensætning holdes i øvrigt hemmelig lige til det sidste, men det er som regel tunge drenge og piger med tilknytning til blues- eller musikbranchen, der udgør dommerpanelet.

Eksempelvis var den med rette navnkundige engelske producer, musiker med mere Mike Vernon en del af dommerpanelet, da EBC blev afholdt i Horsens i 2017.

Deltagerlandene

Deltagerlandene er i år: Ungarn, Portugal, Belgien, Rumænien, Estland, Polen, Spanien, Norge, Schweiz, Tyskland og Frankrig, der alle spiller fredag den 5. april med start kl. 21, hvor ungarske György Ferenczi and the Racka Jam lægger ud.

Elise & the Sugar Sweets fra Frankrig
Foto: Philippe Poitevin

Og så går det ellers derudad i ovenstående orden til et stykke over kl. 02.00, hvor franske Elise & the Sugar Sweets går på scenen som aftenens sidste orkester.

Lørdag den 6. april er det de 11 navne fra de resterende deltagerlande, der skal i ilden. De spiller som følger: Starten går atter kl. 21, hvor Italien åbner ballet. Herefter følger orkestre fra Kroatien, Danmark, Storbritannien, Finland, Luxemburg, Slovakiet, Grækenland, Holland og Østrig.

Til sidst runder svenske Marino Valle Band af. Samme orkester entrerer scenen kl. 02.00.

Alt i alt er der tale om 21 orkestre og én solist, nemlig Slovakiets singer/songwriter-navn Stefan Uhrinak, der kalder sig Tony Bigmouth Pearson.

Pænt niveau

Lytter man til de enkelte deltagerlandes musikalske frembringelser, tegner der sig et billede af varierende kvalitet.

Kaz Hawkins Band vandt EBC 2017 i Horsens
Foto: Frank Nielsen

Kvalitetsniveauet har gennemgående været temmelig svingende ved tidligere udgaver af EBC, men det er absolut blevet bedre med årene.

Eksempelvis var niveauet ved EBC 2017, der fandt sted i Horsens, det højeste indtil da (læs her).

I år er der også tale om et pænt niveau, og det virker, som om de østeuropæiske landes repræsentanter i nogen grad har nedtonet deres rock-blues-tilgang til de blå toners univers.

Dybblå

Det har ved flere udgaver af EBC undret, at dybblå deltagernavne som for eksempel danske Big Creek Slim, der ved European Blues Challenge 2014, som foregik i Riga, Letland, spillede med sit gamle band The Cockroaches, end ikke nærmede sig en topplacering (læs her).

Christian Bundgaard ved EBC 2016
Foto: Peter Widmer

Ligeledes virkede det for mange lidt malplaceret, at spanske The Travellin’ Brothers vandt EBC 2015, der løb af stablen i Bruxelles, Belgien (læs her).

Ved EBC 2016, der foregik i Italien, kom den eminente danske, stærkt New Orleans-inspirerede tangentmand Christian Bundgaard og medmusikere ikke i spil i øverste ende af vinderskalaen. Hvorfor kan man kun gisne om.

Ligeledes kunne det mystificere, at svenske Ida Bang & the Blue Tears heller ikke fik den placering, de efter manges mening burde have haft (læs her).

Endelig

Ved EBC 2018, der fandt sted i Hell i Norge, kom Danmarks bidrag til European Blues Challenge endelig op i toppen af vinderskalaen i form af Fried Okra, der sikrede sig en fortjent andenplads (læs her).

Fried Okra ved EBC 2018
Foto: Frank Nielsen

I år er det så Trainman Blues, der skal repræsentere Danmark med deres helt originale take på bluesmusikken.

I 2018 scorede Trainman Blues stort, da de modtog en DMA Blues-pris – Årets Danske Bluesudgivelse – (læs her) for deres debut-album Trainman Blues (læs anmeldelse her).

Trainman Blues vandt Danish Blues Challenge 2018
Foto: Frank Nielsen

To dage senere vandt Trainman Blues tillige Danish Blues Challenge og kvalificerede sig således til at repræsentere Danmark ved European Blues Challenge 2019 (læs her).

Som antydet er det svært at afkode, præcis hvad EBC dommerpanelet egentlig vil have, men man kan kun håbe, at Trainman Blues bliver mødt af et åbent og fremsynet dommerpanel-sind, når bandet går på scenen i Ponte Delgada på Azorerne lørdag den 6. april kl. 22.

Læs mere om European Blues Union og om European Blues Challenge her.