Soul blues-fest i Silkeborg

Tekst: Jakob Wandam

Tilbage i august måned kunne Bluesnews.dk fortælle om et ”mundvandsfremprovokerende” efterårsprogram hos B’Sharp – Silkeborg Rhythm’n Blues Association (læs her).

Siden da har B’Sharp imidlertid føjet endnu en koncert til programmet, og denne begivenhed bør ligeledes får tænderne til at løbe i vand hos dedikerede bluesfans. Lørdag den 27. november indbyder B’Sharp nemlig til en soul blues-fest af dimensioner i Kedelhuset.

Under overskriften Transatlantic Soul & Blues Summit 2021 får Silkeborg besøg af to af soul bluesens store internationale kanoner. Det drejer sig om de amerikanske sangere Trudy Lynn og Tad Robinson.

Gospel i kirken og R&B på verandaen

74-årige Trudy Lynn er født som Lee Audrey Nelms i Houston, Texas, hvor hendes karriere som rhythm & blues-sangerinde begyndte i byens klubber i 1960’erne. Lynn var vokset op med blues- og soulsangere som Bobby ”Blue” Bland, Joe Hinton, Big Mama Thornton og Jackie Wilson, der spillede på den nærliggende Club Matinee. Selv sang den fremtidige Trudy Lynn gospel i kirken om søndagen og R&B på familiens veranda på hverdagene.

Trudy Lynn

Som 17-årig fik Lynn chancen for at synge et nummer fra scenen med Albert Collins, og snart begyndte hun at optræde rundt om i Texas med The Rhythmaires under ledelse af guitaristen Clarence Green. En solokarriere blev løbet langsomt i gang, men med kun enkelte single-udgivelser og lokale klubjobs, der samtidig skulle afbalanceres med familielivet, kneb det med den brede anerkendelse.

I 1989 fik Trudy Lynn dog kontrakt med Ichiban Records i Atlanta, som udsendte hendes første album Trudy sings the blues. Pladeselskabet fik også hul igennem til de europæiske bluesfestivaler, hvor Trudy Lynn begyndte at opbygge et publikum.

Frugtbart samarbejde

Trudy Lynn

Flere pladeudgivelser fulgte, og i 2000 modtog Trudy Lynn den første af foreløbig 12 W.C. Handy Award/Blues Music Award-nomineringer. I 2013 indledte hun et særdeles frugtbart samarbejde med mundharpespilleren Steve Krase på albummet Royal Oaks Blues Café. Trudy Lynn har indtil videre udgivet fire album på Krases pladeselskab Connor Ray Music, alle til begejstrede anmeldelser. Hendes seneste cd hedder Blues keep knockin’ og udkom i 2018.

Trudy Lynn skulle have optrådt på Blues Heaven-festivalen i Frederikshavn i 2020 (læs her). Festivalen blev imidlertid aflyst på grund af coronapandemien, men nu får hendes danske fans altså chancen i Kedelhuset den 27. november i år.

Soulplader

Tad Robinson
Foto: Peter Widmer

65-årige Tad Robinson fra New York City optrådte på Blues Heaven (og den dertil knyttede Gospel Heaven) i 2019 (læs her). Robinson blev i sine unge år inspireret af soulplader fra Stax og Motown, men hans egen stil blev blødere end Stax og mere bluesy end Motown; måske snarere i tråd med Hi Records’ soul blues-sangere O.V. Wright og Otis Clay.

Tad Robinson flyttede til Chicago i 1980’erne og begyndte at spille mundharpe og synge med lokale musikere i bandet The Fabulous Fish Heads. Siden blev han vokalist for Dave Specter, og i 1994 kunne Tad Robinson se sit første soloalbum, One to infinity, udgivet på det hæderkronede Chicago-selskab Delmark Records.

Samarbejde

Albummet bød på gæsteoptræden af blandt andre Dave Specter, og med var også guitaristen Alex Schultz fra Rod Piazzas band. Samarbejdet med Schultz skulle fortsætte gennem det meste af karrieren; de optrådte også sammen i Frederikshavn i 2019.

Tad Robinson
Foto: Frank Nielsen

Tad Robinson har også kunnet opleves sammen med tyske B.B. & the Blues Schacks, der har et stort publikum i Danmark (de spiller tre koncerter her i oktober og december i år). Live at Lucerne Blues Festival (1998) dokumenterer samarbejdet mellem Tad Robinson og B.B. & the Blues Shacks.

I eget navn har Tad Robinson udgivet i alt syv album, hvoraf det seneste er Real Street fra 2019. Desuden kan Tad Robinson bryste sig af 11 Blues Music Award-nomineringer.

Transatlantisk

Både Trudy Lynn og Tad Robinson kommer altså til Silkeborg fra USA. Det transatlantiske aspekt ved Transatlantic Soul & Blues Summit tilføjes af bandet, som bakker de to sangere op i Kedelhuset. Blæsersektionen er således fra England, mens resten af musikerne har hjemme i henholdsvis Tyskland og Italien.

Levent og Erkan Özdemir
Foto: Peter Widmer

Blæsernes navne er ikke redaktionen bekendt, men til gengæld kender både vi og mange danske bluesfans resten af orkestret. Det er nemlig tyrkisk-tyske The Özdemirs – Erkan Özdemir (bas), Levent Özdemir (trommer) og Kenan Özdemir (guitar) – suppleret med organisten og pianisten Alberto Marsico. Samme kvartet har blandt andet turneret med Johnny Rawls (læs her) og også indspillet med ham på albummene Live in Europe og Where have all the soul men gone (læs her).

Billetter til dette brag af en soul blues-koncert, der altså finder sted i Kedelhuset i Silkeborg lørdag den 27. november 2021 klokken 20, kan erhverves her.