Blues Heaven-programmet er lagt

Tekst: Jakob Wandam

Danmarks største bluesfestival, Blues Heaven i Frederikshavn, finder sted den 6.-7. november. Allerede i januar blev de første navne offentliggjort (læs mere her), og nu har festivalen lagt hele programmet frem. Vi tager dog forbehold for, at der kan ske omrokeringer i spilleplanen.

På plakaten fredag den 6. november står allerede annoncerede Tommy Castro & the Painkillers. De får selskab af veteranen John Primer and the Real Deal Blues Bland. John Primer har flere gange besøgt Danmark og skulle også have spillet et antal koncerter her i foråret. De måtte imidlertid aflyses på grund af coronakrisens forsamlingsforbud, men til november tager han altså revanche i Frederikshavn.

Den rene Chicago blues-lyd

John Primer
Foto: Peter Widmer

Guitaristen og sangeren John Primer er en af de få tilbageværende eksponenter for den rene Chicago blues-lyd. Han har spillet med Willie Dixons Chicago Blues All Stars og med selveste Muddy Waters’ band. Herefter var John Primer sparringspartner for Magic Slim i dennes band The Teardrops igennem fjorten år.

John Primer har desuden indspillet et par håndfulde album i eget navn, heriblandt to duo-plader med mundharpespilleren Bob Corritore. Makkerparrets seneste opus, Gypsy woman told me, er netop udkommet.

På Blues Heaven Festival spiller John Primer dog uden Bob Corritore, men med sit Real Deal Blues Band. Orkestret består af John Primer (vokal og guitar), Steve Bell (mundharpe), Willie Buck (vokal), Ronnie Hicks (tangenter), Danny O’Connor (bas) og Lenny Media (trommer).

Topplacering

Danielle Nicole, der lyder efternavnet Schnebelen, sang og spillede bas i familieorkestret Trampled under Foot, der albumdebuterede i 2006 og udsendte en håndfuld plader efterfølgende til stadig større ros fra musikpressen. Særligt Badlands fra 2013 gjorde det godt og opnåede en topplacering på Billboards Blues Album Chart.

Danielle Nicole
Foto: Roberta

I 2015 sprang Danielle Nicole ud som solist med ep’en Danielle Nicole, som blev fulgt op samme år med albummet Wolf den. Cry no more (2019) blev nomineret til en Grammy og vandt to Blues Music Awards.

Danielle Nicole spiller rock-påvirket soul blues, og både hendes vokal og hendes basspil har tiltrukket sig en del positiv opmærksomhed. Danielle Nicole har således vundet to Blues Music Awards for sin håndtering af bassen.

Når Danielle Nicole fredag den 6. november spiller på Blues Heaven Festival, bliver det med en trio, der også omfatter guitaristen Brandon Miller og broderen og Trampled under Foot-kollegaen Kris Schnebelen på trommer.

Ekkoer af Muddy Waters

Mud Morganfield hedder egentlig Larry Williams – efternavnet har han fra moderen Mildred Williams. Men det var hans fædrene ophav, McKinley Morganfield alias Muddy Waters, der kom til at definere, hvilken retning Mud Morganfields professionelle tilværelse skulle gå i.

Mud Morganfield

Lige som John Primer bekender Mud Morganfield sig til den traditionelle Chicago blues, og både hans stemme og udseende er da også tydelige ekkoer af Muddy Waters. Men selv om Morganfield på ingen måde forsøger at lægge afstand til faderen – blandt andet udsendte han i 2014 hyldestalbummet For Pops – a tribute to Muddy Waters – har han masser at byde på af egen fortjeneste.

Mud Morganfields seneste albumudspil er They call me Mud fra 2018. På albummet medvirker Chicago-stjerner som Billy Flynn, Studebaker John og Billy Branch, men i Frederikshavn spiller Morganfield med sit faste europæiske band. Det tæller blandt andre den danske guitarist Ronni Boysen og mundharpeesset Steve ”West” Weston. Mud Morganfield og hans band spiller på Blues Heaven fredag aften.

Soul-påvirkning

Guitaristen og sangeren Corey Dennison stammer fra Chattanooga, Tennessee, men bor i dag i Chicago. Han er inspireret af blueslegender som Gatemouth Brown, Albert Collins og Albert King, men også soul-påvirkningen fra Wilson Pickett, Curtis Mayfield og Sam Cooke skinner igennem i hans musik.

Corey Dennison Band

Efter at have spillet med Carl Weathersby i en årrække debuterede Corey Dennison med et albummet Corey Dennison Band i 2016 og fulgte det op året efter med Night after night.

Ud over kapelmesteren består Corey Dennison Band af multiinstrumentalisten Gerry Hundt (eks-Nick Moss Band), bassisten Aaron Whittier og trommeslageren Rick King. Corey Dennison Band spiller på Blues Heaven om fredagen.

En skattet gæst

Fra lørdagens program har vi allerede afsløret legendariske Bobby Rush, der netop har føjet en Blues Music Award til sin samling for albummet Sitting on top of the blues, og den fremadstormende Jontavious Willis, der også var nomineret til tre af de prestigiøse priser i år.

Johnny Rawls
Foto: Peter Widmer

Hertil kommer soul blues-ikonet Johnny Rawls. Rawls har været en skattet gæst på de danske scener og spillede for eksempel tidligere i år i Silkeborg, København og Horsens. Hans seneste album, Live in Europe (2020), indeholder blandt andet en live-optagelse fra Bygningen i Vejle og en studieindspilning foretaget i København.

Johnny Rawls spiller flere instrumenter, men er hovedsagelig kendt som sanger og guitarist. Han er påvirket af blandt andre vennen Otis Clay (som døde i 2016, og som Rawls hyldede med albummet I miss Otis Clay (2019)) og soul blues-legenden O.V. Wright, for hvem Johnny Rawls agerede orkesterleder i 1970’erne. Senere spillede han samme rolle for Little Johnny Taylor, inden han pladedebuterede i eget navn i 1985.

Johnny Rawls har været nomineret til 22 Blues Music Awards og har vundet to gange, senest i 2019 for albummet I’m still around.

Boogie-bluesband

Priser og nomineringer har der også været masser af til Lil’ Ed and the Blues Imperials, som også står på Blues Heavens scene lørdag aften. Hele 25 gange har ”Lil’” Ed Williams og/eller bandet været nomineret til en Blues Music Award, og to gange har de kunnet tage en statuette med hjem.

Lil’ Ed Wiliams
Foto: Peter Widmer

Lil’ Ed and the Blues Imperials har eksisteret siden 1975. Ti år senere skrev de kontrakt med Alligator Records og blev et af de førende navne i den generation af Chicago blues-kunstnere, der kom frem i 1980’ernes bluesbølge.

Ed Williams er kendt som en forrygende slide-guitarist og en sjælfuld vokalist, og ikke mindst er orkestret berømt som et hæsblæsende boogie-bluesband. Ud over Lil’ Ed består bandet af hans halvbror James ”Pookie” Young på bas, Mike Garrett på guitar og Kelly Littleton på trommer.

Lil’ Ed and the Blues Imperials har udgivet ni album, alle på Alligator Records. Det seneste er The big sound of Lil’ Ed and the Blues Imperials (2016). Desuden har Lil’ Ed Williams indspillet duo-pladerne Keep on walkin’ (1996) med Dave Weld og Who’s been talking (1998) med Willie Kent.

Efterspurgt

Bruce Katz
Foto: Tonewheel999

På lørdagens program finder vi også duoen Bruce Katz & Giles Robson. Pianisten Bruce Katz er en af den amerikanske bluesverdens mest efterspurgte sessionsmusikere med en fortid hos Ronnie Earl & the Broadcasters, Duke Robillard og mange andre.

Samtidig har Bruce Katz siden 1992 dyrket en solokarriere, der senest har udmøntet sig i det meget velanmeldte enmands-album Solo ride (2019).

Giles Robson
Foto: Frank Nielsen

I 2018 indspillede Bruce Katz endvidere den akustiske trio-plade Journeys to the heart of the blues sammen med Giles Robson og et af sidste års hovednavne på Blues Heaven, Joe Louis Walker. Albummet indbragte dem en Blues Music Award, og Bruce Katz har i alt været nomineret til ni sådanne priser.

Den britiske mundharpespiller og sanger Giles Robson fulgte op på succesen med Journeys to the heart of the blues ved at udsende soloalbummet Don’t give up on the blues (2019) – under medvirken af Bruce Katz – til fine anmeldelser.

Giles Robson holder sig primært inden for den klassiske Chicago blues-stil. På dansk grund har vi da også oplevet ham sammen med selveste Billy Branch på Den Blå Festival i Aalborg (læs her).

Cajun-elementer

Johnny Sansone
Foto: Takahiro Kyono

Johnny Sansone er født i New Jersey og har flyttet rundt i store dele af USA, indtil han i 1990’erne slog sig ned i New Orleans. Halvmånebyen fik stor indflydelse på Johnny Sansones musik, som i stadig stigende grad har inkorporeret cajun-elementer. De blandes med Chicago blues, rhythm & blues, soul og rock.

Sansone begyndte sin indspilningskarriere i 1987 med bandet Jumpin’ Johnny & the Blues Party og gik solo (som Jumpin’ Johnny Sansone) i 1997 med albummet Crescent city moon. Siden er det blevet til ni yderligere udgivelser, senest Hopeland (2018), der blev til i samarbejde med Anders Osborne og Cody og Luther Dickinson (North Mississippi Allstars).

Johnny Sansone synger og spiller adskillige instrumenter, primært mundharpe og akkordeon. Han kan høres på Blues Heaven lørdag den 7. november.

Kendt og elsket

Amerikanske R.J. Mischo er kendt og elsket af danske bluesfans blandt andet for sit samarbejde med Ronni Boysen, men på Blues Heaven stiller han op sammen den finske Tomi Leino Trio. Til daglig bor Robert Joseph Mischo i Californien, hvor han er en del af den frodige West Coast blues-scene.

R.J. Mischo og Jaska Prepula

R.J. Mischo er sanger og mundharpespiller og er påvirket af blandt andre Muddy Waters og George ”Mojo” Buford, som spillede i Waters’ band, samt Lynwood Slim. Mischo albumdebuterede i 1992 med Ready to go. Hans seneste udgivelse er I hope you’re satisfied (2018).

Tomi Leino Trio har også tidligere spillet med R.J. Mischo på dansk grund. Sidste år kunne de således høres hos Blueskartellet i Horsens og på Mojo Blues Bar i København. Men Tomi Leino Trio har også spillet mange koncerter i Danmark med Big Creek Slim og bakker ham op på live-albummet Just don’t understand (2019) (læs anmeldelse her).

Trioen har i eget navn udgivet de glimrende cd’er Get on down (2013) og Hip shootin’ (2016). Tomi Leino Trio består af guitaristen Tomi Leino, Jaska Prepula på bas og den herboende trommeslager Mikko Peltola. R.J. Mischo og Tomi Leino Trio er på Blues Heaven-programmet lørdag aften.

Soul blues-sangerinde

Trudy Lynn

Med hver albumudgivelse konsoliderer amerikanske Trudy Lynn yderligere sin status som en af staternes stærkeste soul blues-sangerinder. Siden 2000 er det blevet til elleve Blues Music Award-nomineringer, og ikke mindst siden hun påbegyndte sit samarbejde med mundharpemanden Steve Krase, er der blevet taget godt imod Trudy Lynns udgivelser.

De har lavet fire album sammen på pladeselskabet Connor Ray Music siden 2014 og udsendte desuden i 2019 jule-ep’en Connor Ray Christmas. Samme år kunne Trudy Lynn tage imod to hæderspriser, Living Legend Blues Award uddelt af Houston Blues Society og The Willie Mitchell Lifetime Artist Award fra Jus’ Blues Music Foundation.

Trudy Lynn indtager Blues Heavens scene lørdag den 7. november.

Stjernefrø

Kat Riggins
Foto: Frank Nielsen

Allerede i 2017 kunne publikum på Blues Heaven stifte bekendtskab med den unge sangerinde Kat Riggins. Dengang stillede hun op sammen med et andet stjernefrø, guitaristen Marquise Knox, og de gav en koncert, som Bluesnews.dk mente, måtte ”rangere blandt festivalens allerbedste” (læs hele anmeldelsen her).

Lørdag den 7. november 2020 er Kat Riggins tilbage på Blues Heaven med en frisk udgivelse i bagagen. Om få dage udsender hun singlen ”Cry out”, der er titelnummeret fra et album, der skal udkomme til sommer. Kat Riggins har tidligere udgivet to album og en ep.

Som sangerinde er Kat Riggins påvirket af Koko Taylor og Etta James, men giver sin bluesmusik et moderne – eller postmoderne – twist ved at blande den traditionelle blues med soul, r&b, hiphop, rock og country.

Blæserkvartet

Ud over de nævnte kunstnere vil Blues Heaven Festival endnu en gang få besøg af blæserkvartetten The Bender Brass. De vil blive tilbudt til alle de optrædende kunstnere, som altså vil kunne gøre brug af hornsektionen ved deres respektive koncerter.

The Bender Brass
Foto: Frank Nielsen

The Bender Brass var også med på sidste års Blues Heaven, hvor de gjorde stor lykke sammen med Curtis Salgado, Shemekia Copeland, Tad Robinson og The Fabulous Thunderbirds samt ved søndagens Gospel Heaven-arrangement i Frederikshavn Kirke (læs her).

I forhold til sidste år er The Bender Brass udvidet med Randy Oxford på trombone. De øvrige medlemmer er tenorsaxofonisten Jimmy Carpenter, trompetisten Doug Woolverton og barytonsaxofonisten Mark Earley (læs mere om The Bender Brass her).

Du kan læse meget mere om dette års Blues Heaven på festivalens hjemmeside her, hvor der også er oplysninger om billetkøb, transport og indkvarteringsmuligheder.