Mundvandsfremprovokerende efterårsprogram 2021 hos B’Sharp

Rampelys

Tekst: Peter Widmer

Det lysner på koncertfronten efter en meget lang periode med coronarestriktioner, der gjorde det næsten umuligt at få oversøiske musikere til Danmark. Imidlertid kan man med de lempede restriktioner i forhåbentlig stigende omfang atter opleve udenlandske musikere på danske scener.

Dette kan man blandt andet nyde godt af hos flere af Danmarks bluesforeninger, og således også hos B’Sharp i Silkeborg, der nu åbner dørene for udenlandske bands. Hertil kommer de forbedrede forhold for koncertgængere, som man i B’Sharp regi kan orientere sig om her.

Med en god blanding af danske og udanske navne på koncertplakaten skyder B’Sharp efterårssæsonen 2021 i gang i starten af september måned. Herefter vanker der koncerter med det ene gode navn efter det andet, så der er nok at se frem til.

B’Sharps koncerter på foreningens efterårsprogram finder i øvrigt sted på spillestedet Rampelys, Bindslevs Plads 6, 8600 Silkeborg.

Garvede

Hos B’Sharp skydes efterårssæsonen i gang søndag den 5. september klokken 15. Her er det garvede Fried Okra, der i denne forbindelse kaldes ”Fried Okra Trio.” Ganske vist er Fried Okra en trio, men i publikums bevidsthed er det nok navnet Fried Okra Band, der spøger. ”Fried Okra Trio” er der vist ikke noget, der hedder.

Fried Okra
Foto: Silas Jansson

Imidlertid hedder Fried Okra i dag nu helt officielt Fried Okra, og altså ikke længere Fried Okra Band. Dette har trioens trommeslager Thomas Crawfurd selv meddelt Bluesnews.dk, og så må dét jo stå til troende.

Fried Okra har eksisteret i en årrække og har flere fuldlængdeudgivelser på samvittigheden. Efter at have været igennem forskellige inkarnationer landede Fried Okra på trioformen. Samme passer fint til bandets forkærlighed for Mississippi hill country blues og relaterede genrer.

Samme danner basis for bandets musik og blandes eksempelvis med folkemusiske og rock-elementer med mere til noget helt særligt, som man for eksempel kan høre på orkesterets seneste album Doing it right, der fik fine anmeldelser (læs for eksempel her). Også i udlandet fik albummet pæne ord med på vejen (læs blandt andet her).

Fried Okra består af guitaristen, sangeren, sangskriveren og diddley bow-spilleren Morten Lunn, bassisten Anders Wallin samt janitsharen Thomas Crawfurd. Sidstnævnte sidder også bag trommerne hos Trainman Blues og fik i øvrigt i eget navn udgivet det spændende digitale verdensmusik-album Worldshaker i 2019 (læs mere her).

Godt live-navn

Fried Okra har ord for at være et godt live-navn (læs for eksempel her). Deres kunnen på en scene er desuden dokumenteret på live-albummet Fried alive (læs anmeldelse her).

Fried Okra
Foto: Frank Nielsen

Fried Okra vandt Danish Blues Challenge i 2017 (læs her). Herefter repræsenterede de Danmark ved European Blues Challenge, der fandt sted i byen Hell i Norge i 2018. Her løb Fried Okra af med en flot andenplads (læs her).

Denne optræden var dog ikke bandets eneste i udenlandsk sammenhæng, for trioen har blandt andet også spillet i Tyskland, i Sverige og i Finland med stor succes.

Der er således lagt op til en fin eftermiddag i godt musikalsk selskab, når Fried Okra spiller op hos B’Sharp søndag den 5. september 2021 klokken 15.

(Læs interview med Fried Okras Morten Lund og Thomas Crawfurd her).

Super-sammenrend

Lørdag den 18. september klokken 20 kan man opleve et veritabelt super-sammenrend af nogle af Danmarks fineste bluesmusikere i form af fænomenet Blues Jamboree. Blues Jamboree er ikke nogen form for fast gruppe.

Peter Nande
Foto: Jakob Wandam

Faktisk er den eneste konstante faktor musikeren, arrangøren, pladeselskabsmanden med mere Peter Nande, der er manden, som får tingene til at ske. Således fik han tildelt prisen som ”Årets Hoochie Coochie Man” ved Danish Music Awards Blues i Randers i 2019 for sin indsats for bluesmusikken.

Peter Nande blev også valgt som ”Årets Danske Bluesnavn” i 2007 og har som orkesterleder, mundharpespiller, sanger, vaskebalje- og jug-spiller med mere bevæget sig rundt i både akustiske og elektrificerede blues-lag, såvel som han har dannet duo med den fine fortolker af akustisk blues Tim Lothar. Desuden har han for eksempel spillet med Troels Jensen og med Big Creek Slim (læs for eksempel her).

I Blues Jamboree-sammenhæng er Peter Nande indpisker og dén, der samler musikerne under Blues Jamboree-paraplyen. Samme har haft mange forskellige spillefolk under sig, og hele to live-album er det blevet til, nemlig Grab a root an’ growl og Ride train ride. Begge er fra 2014 (læs mere om Peter Nandes indspilninger her).

Musikken på begge udgivelser er i øvrigt blandt andet indspillet i regi af B’Sharp på spillestedet Rampelys.

Uden sætliste

Mik Schack
Foto: Peter Widmer

Når Blues Jamboree, der i øvrigt gør det i akustisk musik, spiller med publikum på, er det uden sætliste. Det vil sige, at den blues, gospel med mere, som musikerne spiller, opstår helt spontant, og man skal være på stikkerne som musiker for at følge med sine mange forskellige medspillere. Imidlertid begår samtlige musikere sig på højt niveau, så det at være på er intet problem for dem.

Mik Schack er musiker, og hans instrument er vaskebræt med mere. Som Peter Nande har Mik Schack blandt mange andre spillet med Big Creek Slim og Troels Jensen (læs eksempelvis her og her).

Mik Schack er begavet med en veludviklet humoristisk sans, som han ofte lufter både uden for og på en scene. Tilmed er han kendt som madnørd, der både har lavet mad-tv og afholder øl-foredrag.

Alain Apaloo
Foto: Jakob Wandam

Olav Poulsen, der huserer i Aalborg, er slide-guitarmester og spiller både el- og akustisk guitar. Tilmed bevæger han sig inden for forskelige musikgenrer, som han alle tackler med bravur (læs om Olav Poulsens indspilninger her). Det samme gælder den glimrende guitarist og sanger Alain Apaloo, der for eksempel spiller jazz i den internationalt velkendte danske jazz-saxofonist Simon Spang-Hanssens orkester Café Central.

Sublime musikere

Richard Farrell
Foto: Jakob Wandam

Samme rummer også vokalisten Sahra da Silva, der ligeledes gør det i blues i sit eget band – blandt andet sammen sammen med Alain Apaloo (læs for eksempel her, og læs om Alain Apaloos indspilninger her).

Den igangværende udgave af Blues Jamboree rummer også den herboende irske Trainman Blues-sanger og guitarist Richard Farrell, der med samme orkester scorede en Danish Music Award Blues for debutalbummet Trainman Blues i kategorien ”Årets Danske Bluesudgivelse ” i 2018 (læs her). Richard Farrells stemme er stor, vidtspændende og unik, og hans el-guitar-fingerspil er bemærkelsesværdigt.

Perry Stenbäck
Foto: Jakob Wandam

Sidst, men ikke mindst er der den i Danmark bosiddende svenske superguitarist Perry Stenbäck. Samme begår sig i et utal af genrer, så som blues, rock og folkemusik, og er en yderst benyttet studiemusiker. Perry Stenbäck står også i spidsen for egne bands så som Perry Stenbäck & Dekadansorkestern og Bragr, der begge består af sublime musikere.

Og det er netop, hvad man får med Blues Jamboree. Et fremragende hold af sublime musikere, der formidler bluesmusikkens sjæl med finesse, indforståethed og legende lethed.

Italienske musikere

Big Daddy Wilson
Foto: André Havergo

Lørdag den 2. oktober klokken 20 er det amerikanske Big Daddy Wilson med band, der går på scenen på Rampelys.

Big Daddy Wilson har boet i Tyskland i mange år og har ingen planer om at vende tilbage til fødelandet USA. Faktisk var det i Tyskland, at han opdagede bluesmusikken, som han efterhånden er blevet en glimrende eksponent for. Big Daddy Wilson har en aldeles smægtende stemme og et fint band.

Big Daddy Wilson har 12 reelle soloalbum på gaden og medvirker desuden på flere andre udgivelser. At Big Daddy Wilson omgiver sig med italienske musikere, er der måske et par folk, der vil rynke på næsen ad, men Big Daddy Wilsons musikere kan virkelig spille både blues, funk, reggae med mere, som de formår at smelte sammen til et homogent hele.

Big Daddy Wilson
Foto: Frank Nielsen

Big Daddy Wilson har bredt set fået fine ord med på vejen for sine mange indspilninger, og i koncertsammenhæng har Big Daddy Wilson og hans fremragende musikere fået aldeles fine anmeldelser (læs for eksempel her og her).

Vil man have sig en fornem blues-med-mere koncertoplevelse leveret af en fremragende vokalist og hans ditto orkester, der begge demonstrerer forbilledlig indbyrdes forståelse og fornem musikfornemmelse, kan det kun anbefales, at man tager sig en aften i selskab med Big Daddy Wilson og hans band.

Gearet ned

Søndag den 10. oktober klokken 15 er det den randrusianske duo The DownShifters, der kan høres på Rampelys. Duoen består af de to brødre Sune og Kasper Bjerre, der begge var medlemmer af den skattede, yderst kompetente og humorbefængte blues og roots-kvartet The Cornfeds. Bandet fik udgivet et glimrende album i 2016 (læs anmeldelse her). Senere samme år vandt The Cornfeds tillige Danish Blues Challenge (læs her).

The DownShifters

The Cornfeds deltog også i European Blues Challenge i 2017 og fik bagefter masser af jobs, som de afviklede med stor succes (læs for eksempel her og her). I det lange løb blev spilleriet dog uforeneligt med kvartettens roller som familiefædre, og The Cornfeds lagde op for et års tid siden (læs her).

Sune og Kasper Bjerre
Foto: Frank Nielsen

Imidlertid kunne de to brødre ikke holde nallerne fra deres instrumenter – inklusive vokaler – eller fra blues og roots-musikken, og så dannede de The DownShifters. Således har de to gearet ned fra kvartet til duo, men intensiteten i musikken og spilleglæden er helt intakt.

Dette kunne man for eksempel forvisse sig om den 21. april i år, hvor The DownShifters gav en delikat streamingkoncert (læs her).

The DownShifters er et mægtig sympatisk, morsomt og musikalsk berigende bekendtskab og værd at tilbringe et par timer sammen med – selv på en god søndag eftermiddag. Sune Bjerre synger og spiller mundharpe og resonator-guitar, medens Kasper Bjerre tager sig af sang og spiller hollowbody-bas.

Sympatisk soul blues fra England

Lørdag den 23. oktober klokken 20 er der på Rampelys rigelige mængder af sympatisk soul blues fra England i form af Kyla Brox Band, der vandt European Blues Challenge 2019, som fandt sted på Azorerne.

Kyla Brox

Kyla Brox Band består af Kyla Brox – vokal, Danny Blomeley – bas/akustisk guitar, Paul Farr – guitar og Mark Warburton – trommer.

Frontfiguren er sangeren og sangskriveren Kyla Brox. Hun er blevet overdænget med flere priser for sit sangtalent og er senest blevet kåret som den bedste kvindelige vokalist ved European Blues Awards 2019. Hendes historie som musiker er lang, og hun startede som kun 16-årig i sin fars band.

Som orkesterleder har hun en god håndfuld fuldlængdeudgivelser bag sig, hvoraf den seneste er Pain & glory fra 2018. Niveauet er højt på alle album, og stærkt står Kyla Brox’ stemme, der spænder vidt. Desuden har sangerinden nogle imponerende fraseringer, og det må siges, at al den ros, hun har fået, er fuldt fortjent.

Vinderen

Hertil kommer, at de musikere, som Kyla Brox omgiver sig med, tilsammen udgør et toptunet hold, der kan deres ting. De spiller smukt sammen med – og op til – Kyla Brox, der er blevet betegnet som ”en af de allerbedste soul-blues sangere, som de britiske øer nogensinde har produceret.”

Kyla Brox

Lyt for eksempel blot til det seneste album fra dén kant, førnævnte Pain & glory, og arbejd dig gennem bagkataloget derfra. Der venter mange positive overraskelser, når man bevæger sig gennem Kyla Brox-universet.

Ved European Blues Challenge 2019, hvor for eksempel formanden for B’Sharp, Charlie Tambaur, var til stede, skete der noget meget betegnende, fortæller Charlie Tambaur til Bluesnews.dk:

”Da Kyla Brox og hendes musikere kom ind på scenen og gik i gang med deres sæt, kiggede jeg på min sidemand og sagde efter ganske kort tids lytten: ”Dér har vi vinderen af European Blues Challenge 2019!” Og dét holdt stik.

Møder man op på Rampelys til koncerten med Kyla Brox Band, venter der angiveligt en imponerende, stærk og rørende musikalsk oplevelse.

Smittende humor

De musikalske løjer hos B’Sharp kører videre på behørig vis fredag den 5. november klokken 20. Her er det nemlig ingen ringere end The Crazy Ivans, der tager bluesmusikken under kærlig behandling, tilsat en god gang grineprovokerende pjat.

Navnet The Crazy Ivans lugter næsten af savsmuld og cirkusstemning, og man kan omtrent forestille sig de fire musikere svinge i trapezer og gå på line under udførelsen af flere gange ”stur, stur nummer.”

Søren Rislund
Foto: Peter Widmer

Sådan er det dog ikke, når firkløveret optræder. Derimod er det fire for det meste siddende herrer, der spiller ren blues i halvakustisk udførelse, man kommer til at opleve, når The Crazy Ivans går på scenen. Dertil kommer en god portion udpræget smittende humor, som mundharpespilleren med mere Søren Rislund (fra det med Jan Monrads død i 2015 nu ikke længere eksisterende komiker-makkerpar Monrad & Rislund) i dén grad står for.

Når The Crazy Ivans tager bluesmusikken under behandling, er det med disse betragtninger in mente: ”Det handler om at skære ind til benet og finde kernen.” ”Det handler om at præsentere musikken i den reneste og ædleste form.” Desuden drejer det sig om at ”finde sine rødder, grave dem op og vise dem frem.”

Og dét er noget, de fire herrer er rigtig gode til. Det har de været i de forskelige konstellationer, orkesteret har eksisteret i. Det hele startede i 2009 med etableringen af en trio, der havde odenseanske Roland Lyhr Sørensen med kunstnernavnet Rock Nalle – eller bare Nalle – som hovedsanger. Deres navn var Nalle & his Crazy Ivans.

Vid og bid

Ivan Sand
Foto: Peter Widmer

Hertil kom Horsens-bassisten Dion Egtved, den sydfynske (lead-)guitarist Henning Kaae og den københavnske aarhusianer Ivan Sand på rytmeguitar. Denne kvartet indspillede to album. Dion Egtved forlod orkesteret, mens Peter Østergaard Christensen kunne høres på percussion. Denne konstellation indspillede ét album.

I 2017 var kvartetten reduceret til en trio, da Peter Østergaard Christensen nu var ude af billedet. Nalle, Ivan Sand og Henning Kaae indspillede et sidste album sammen, nemlig Crossroad (læs anmeldelse her).

Imidlertid kom Søren Rislund i løbet af 2018 efterhånden med som fast mand, og han kunne peppe enhver af kvartettens koncerter op med ofte selvironisk vid og bid (læs for eksempel her). Og dét kan Søren Rislund stadigvæk.

Olav Poulsen
Foto: Frank Nielsen

2019 var så året, hvor Nalle og Henning Kaae forlod orkesteret, og en ny sammensætning så dagens lys. Den glimrende aalborgensiske slide-guitarist Olav Poulsen og den rutinerede vaskebrætspiller Mik Shack sluttede sig nemlig til Søren Rislund og Ivan Sand.

Med Nalle ude af billedet skulle der naturligvis findes et andet navn end Nalle & his Crazy Ivans. Navnet blev så til The Crazy Ivans, og det er selvsagt denne sprudlende, relativt nyetablerede kvartet, man vil kunne opleve hos B’Sharp den 5. november 2021.

The Crazy Ivans er: Mik Schack – vaskebræt, Søren Rislund – vokal, mundharpe, Ivan Sand – akustisk rytmeguitar og vokal, Olav Poulsen – slide-guitar.

Blueslegende

Jimmy Burns

Lørdag den 20. november klokken 20 er det den fine amerikanske Chicago-musiker, guitaristen og vokalisten Jimmy Burns, der er på plakaten sammen med sit danske band – The Chicago Sessions Band. Sidstnævnte består af de to Fried Okra-musikere Morten Lunn på guitar og Thomas Crawfurd på trommer samt bassisten og produceren Laust ”Krudtmejer” Nielsen. Sidstnævnte spiller i øvrigt i Trainman Blues og The Cornbread Project.

Jobbet hos B’Sharp er en del af en turné, der grundet coronaen har været aflyst (læs her). Imidlertid ser det nu ud til, at Jimmy Burns langt om længe rammer Danmark, og dét kan man glæde sig til (læs her).

Laust “Krudtmejer” Nielsen
Foto: Jakob Wandam

Jimmy Burns er noget af en Chicago blues-legende, og det har været både spændende og interessant for Laust ”Krudtmejer” Nielsen at samarbejde med den bedagede musiker, der er sidst i 70’erne, men i fuld vigør. Laust ”Krudtmejer” Nielsen har nemlig produceret det seneste album fra Jimmy Burns, The Chicago sessions, hvor Jimmy Burns backes af danske musikere (læs anmeldelse her).

Det er usædvanligt, at en dansker får lov at producere en amerikansk musikers indspilninger, men faktum er, at Laust ”Krudtmejer” Nielsen fik dén tjans (læs her). Bluesnews.dk havde fat i Laust ”Krudtmejer” Nielsen sidste år for at høre om diverse omkring arbejdet med The Chicago sessions (læs her).

Sen start

Jimmy Burns, der er født i 1943 i Mississippi, USA, har boet i Chicago gennem det meste af sit liv. Han indspillede nogle singler i starten af sin musikerkarriere, men hurtigt valgte han ægteskab og børn frem for at satse på en tilværelse som fuldtidsmusiker.

Jimmy Burns

Således optrådte han i lange tider kun ved sjældne, særlige lejligheder.

Faktisk var det først i 1990’erne, at han tog musikken op igen for alvor, og i en alder af 53 debuterede han med sin første fuldlængdeudgivelse Leaving here walking, der kom på gaden i 1996. Således må Jimmy Burns siges at have fået en sen start som professionel musiker. Siden er det blevet til yderligere syv solide album, hvoraf det seneste er den vellykkede skive The Chicago sessions.

Jimmy Burns har også været nomineret til en W.C. Handy Award (nu Blues Music Award) i midt-1990’erne for Årets Album, og så har han turneret i mange dele af verden, hvor han har udbredt blues-budskabet og har konsolideret sit ry som en glimrende og nærværende performer.

Der er alle mulige gode grunde til at troppe op til koncerten med den rutinerede Jimmy Burns og det ligeledes garvede The Chicago Sessions Band på Rampelys den 20. oktober, og denne koncert bliver nok en ”once in a lifetime”-oplevelse, man bør unde sig selv at deltage i.

Stort orkester

Lørdag den 11. december klokken 20 går det otte mand høje københavnsk-aarhusianske orkester Paragraph8ight på scenen på Rampelys. Der går frasagn om, at orkesteret blev dannet på et kollegium i københavnsområdet i 1982. Dengang var bandet en kvintet, men med tiden kom flere folk til, og til sidst endte det ganske lille band med at være et stort orkester.

Paragraph8ight

I 2016 gik musikerne i Medley-studiet og indspillede ti numre, der sammen blev til albummet Dan gone west (læs anmeldelse her).

Så kom der gang i tingene, og orkesteret deltog i 2016-udgaven af blues-konkurrencen Danish Blues Challenge, der blev afviklet i Silkeborg, dog uden at vinde.

Til gengæld fik bandet en del jobs, og blandt andet spillede Paragraph8ight på den velrenommerede tyske Bluesfest Eutin 2018 (læs her). I Danmark har orkesteret også fået gode anmeldelser for deres koncerter (læs her).

Tryk på

Iens Simonsen
Foto: Jakob Wandam

Det har til tider været lidt vanskeligt at tale om en fast besætning, for det otte musikere store band har også optrådt som et ti-musiker-orkester, og diverse folk har sluttet sig til og er smuttet igen.

Imidlertid skriver orkesterets Iens Simonsen til Bluesnews.dk, at Paragraph8ight i dag består af følgende otte friske folk: Iens Simonsen – leadvokal, Søren Bendz – guitar, Thomas von Magius – bas, Simon Nielsen Ørregaard – trommer, Thomas Melau – mundharmonika, Peter Nordestgaard – keyboards, Andreas Gad – saxofon og Mads Brusgaard – trumpet.

Af denne besætning er fire musikere fra Aarhus og fire fra København, så der er tale om et velfordelt jysk-sjællandsk samarbejde. Én af disse otte musikere har i øvrigt gjort sig bemærket i international sammenhæng, nemlig mundharpespilleren Thomas Melau.

Thomas Melau
Foto: Jakob Wandam

Thomas Melau medvirker således på Jimmy Burns-albummet The Chicago sessions, som vi har omtalt her i forbindelse med Jimmy Burns-koncerten lørdag den 20. november.

Dén koncert kan Thomas Melau måske nok tænkes at dukke op til, men lørdag den 11. december klokken 20 er det Paragraph8ight, det gælder, og her skal der nok blive tryk på!

Paragraph8ight afslutter således på behørig og garanteret swingende vis B’Sharps mundvandsfremprovokerende efterårsprogram 2021.

Se B’Sharps hjemmeside for oplysninger om billetpriser, COVID-19 med mere her.