Uffe Steen er ude med smukt og melodisk nyt album

Uffe Steen

Tekst og foto: Peter Widmer

Den versatile Aarhus-guitarist Uffe Steen er blandt meget andet kendt fra bluesbandet Shades of Blue og blues- og soul-orkesteret Grarup Allstars. Desuden kendes han fra souljazz-trioen Organic3, fra sin egen Uffe Steen Trio og fra dennes samarbejde med Vestbo Trio. Tilmed har Uffe Steen diverse soloalbum bag sig (læs meget mere om Uffe Steens indspilninger her).

Nu har Uffe Steen gjort et nyt album – Miniatures – tilgængeligt i cyberspace. I dén anledning har Bluesnews.dk snakket med Uffe Steen.

Uffe Steen, er den musik, du har gjort tilgængelig i cyberspace på platformen SoundCloud, at betragte som et reelt album?

– Ja – det er et samlet projekt, indspillet løbende her under nedlukningen.

Det er godt nok nogle korte numre, der er tale om, og der er kun otte af dem. Der er ca. 16 minutters musik i alt. Synes du på dén baggrund, at der er musik nok til, at man kan betegne de samlede numre som et helt album?

– Ja, man kunne betegne det som en ep med mange korte numre.

Du kalder samlet dine nye (instrumentale) numre for Miniatures, der jo i øvrigt er titlen på SoundCloud-albummet. Hvorfor det?

– Mit ønske var at komponere og indspille en buket numre, der ikke overskred ca. 2 ½ minut. Der skulle være fokus på min frasering af melodien, en kort eller ingen solo, og til sidst en lille bid af temaet.

Strække ud

Uffe Steen

– Som live-musiker igennem 50 år er jeg så vant til at strække ud sammen med mine medmusikere, så jeg syntes, det kunne være sjovt at prøve miniature-modellen.

Du har gået utroligt stille med dørene angående din nye, selvkomponerede musik på SoundCloud. Hvornår påbegyndte du arbejdet med musikken?

– Nogle numre er helt nye, og andre er bearbejdelser af ældre numre, der aldrig er blevet udgivet. Arbejdet på at indspille begyndte under nedlukningen på grund af corona-situationen. Jeg har undervejs løbende uploadet til SoundCloud og posted link til det via min Facebook-side.

Hjemmeprojekt

Uffe Steen

Der er bas og trommer og en smule keyboards på Miniatures. Desuden er der – lidt atypisk for dig, der primært spiller elguitar – masser af akustisk guitar på nummeret ”Bare fordi”/”For no reason”. Hvem spiller med på albummet?

– Albummet er lavet som et hjemmeprojekt udelukkende af og med mig. Mit guitarspil er det primære, så jeg spiller selv elguitar og har som backing tilpasset diverse samplinger af instrumenter til mine kompositioner.

– Det er jo helt atypisk og første gang, jeg gør det, men da jeg ikke kunne mødes med min trio, tog jeg muligheden op for at tilkalde et større ”virtuelt orkester”.

Aflyst

Mon du kan fortælle om baggrunden for at indspille Miniatures?

– Det skyldtes helt klart, at så mange koncerter blev aflyst. Normalt er den musik, jeg spiller, baseret på interaktion imellem os alle i bandet. Da det jo ikke kunne lade sig gøre, ville jeg lave numrene korte fremfor at fake den interaktion, der ofte gøre numre lidt længere.

Uffe Steen

– Det viste sig også at kunne noget. Nemlig at musikken i mine ører både kan lyttes til og fungere som afslapningsmusik.

Der er ikke meget blues over musikken på Miniatures, og der er heller ikke noget aggressivt spil at høre, hvilket du ellers godt kan præstere. Derimod er vi tilbage til noget ”smuk og melodisk”. Musikken lyder en lille kende jazzpræget hist og pist, men hvilken mærkat vil du selv sætte på musikken på Miniatures?

– Jeg synes faktisk selv, det er lidt folk-agtigt med en pop-farve, men jeg satser på, at folk kan genkende min signatur i måden, jeg fraserer melodierne på.

Smuk og melodisk

Uffe Steen

Hvis vi snakker ”smuk og melodisk,” brugte du faktisk den betegnelse i det allerførste interview, jeg lavede med dig, og som blev publiceret i søndagsudgaven af dagbladet Fyens stiftstidende, nemlig Morgenposten, søndag den 10. juni 1990. Vi snakkede i forbindelse med udgivelsen af dit første soloalbum Hymn to spring, der lige var kommet på gaden. Her lagde du megen vægt på, at så længe din musik var ”smuk og melodisk,” gik alt op i en højere enhed for dig, og folk kunne forstå, hvad du lavede. Har du det stadig sådan?

– Nok ikke bare. Nu har jeg jo indspillet mange album siden interviewet, hvor jeg viste den palet, jeg rummer, fra blidt til aggressivt, på alle mine soloalbum samt de album med bands, jeg har været med på, så musik skal rumme alle følelser.

Nu har du lagt Miniatures op på SoundCloud. Det er frit tilgængeligt for alle, men har du planer om at udgive albummet på cd og/eller lp?

– Jeg har indtil videre tænkt mig at udgive albummet på BandCamp som digitalt download, og nogle af numrene som singler på streamingtjenester som Spotify og iTunes.

Brænde

Nogle musikelskere vil jo gerne have et værk som for eksempel Miniatures i fysisk form, og dét segment skal vel også tilgodeses?

Uffe Steen Trio

– Det vil jeg selvfølgelig overveje, men forinden kan man godt købe download på BandCamp og modtage filerne til selv at brænde en cd.

Kommer man til at høre Miniatures live, og hvilke musikere har du tænkt dig at tage med på en eventuel præsentationsturné?

– Jeg har tænkt mig at tage nogle af numrene med til Uffe Steen Trio-koncerter, sammen med Thomas Sejthen og Jesper Bo Knudsen, hvor vi så vil strække numrene ud og løfte dem op, men der er også mange af numrene, der vil egne sig sammen med Steen/Vestbo Trio.

Ikke travlt

Hvilke andre musikprojekter arbejder du på for tiden?

– Jeg arbejder meget med mit sologuitarspil og sender videoer op på YouTube indimellem. Jeg vil ikke afvise, at det ender med et album, men det er en dejlig og lærerig proces at være i, og jeg har ikke travlt.

Uffe Steen og Michael Vestbo

Du og din egen Uffe Steen Trio har jo fået et fremragende samarbejde op at stå med Vestbo Trio. I har både indspillet og turneret sammen med stor succes. Har I planer i dén retning i 2021/2022?

– Vi kommer ud at spille turne sammen i september 2022. Efter at have trukket stort publikum over turneer 4 år i træk skulle vi lige have et lille break for at dyrke vores respektive trioer (men så kom Covid jo).

Supersjovt

Uffe Steen

– Når vi mødes igen til september 2022, bliver det i højere grad en sekstet hele vejen igennem koncerterne. Det er supersjovt for os at spille sammen, og folk kan lide, når vi alle er sammen på scenen.

Hvordan ligger landet med hensyn til Shades of Blue og Grarup Allstars? Kommer I ud at spille? Har I planer om nye indspilninger? Hvornår? (Jeg går ud fra, at coronaen har spoleret størstedelen af jeres koncertvirksomhed som for mange andre musikere m.fl., men er der lys forude?)

– Bluesmusikken er stadig min base, siden jeg startede i 1967 i Odense, og heldigvis er der nu booket koncerter med Grarup Allstars, Shades of Blue og Organic3 i efteråret 2021.

– Jeg elsker at spille live med alle tre bands, og ikke mindst at møde vores skønne publikum, slutter Uffe Steen.

Hør Miniatures på SoundCloud her. Læs mere om Uffe Steen her.