Allstar-koncert for en ny tourbus

Vega Strauss Band (Kai Strauss, Mads “Tiny” Andersen, Tony Vega og Henrik Poulsen) er blandt koncertens medvirkende

Tekst: Peter Widmer

Bjarne Rask skal have ny tourbus. Derfor holdes der KingBee TourBuzz-støttekoncert i Bygningen i centrum af Vejle søndag den 6. maj 2018 med start kl. 14.00.

Der er lagt op til et brag af en koncert, der omfatter mere end 20 prominente danske bluesmusikere plus en herboende svensker, en texaner og en tysker.

Bjarne Rask – også kaldet KingBee – er noget af en institution på den danske bluesscene. Som Bjarne Rask skriver i et nyligt Facebook-opslag:

”Bjarne ‘KingBee’ Rask har ikke kun skabt et yderst velrenommeret spillested i Bygningen Vejle, og dermed sit eget job som booker der, nu på 20. år.

Men også stort nok ego til her at skrive om sig selv i tredje person, og har sideløbende med sit daglige arbejde som booker og koncertafvikler m.m., brugt det meste af sit fritidsliv på at få flest mulige musikere ud at spille – direkte som indirekte.”

Tourbussen

Bjarne Rask skriver desuden:

”Når andre er taget på wellness-ophold, kroweekend, eller charterferie med sin udkårne og ungerne, har han ofte siddet og booket europaturnéer, eller siddet bag rattet i en tourbus, raslende ind- og udland.

En utrætteligt arbejde der har været så værdsat, at en del af disse musikere nu har taget initiativ til en støttekoncert, for at skaffe et bidrag til en ny KingBee TourBuzz, nu hvor hans gamle Fiat Ducato ikke længere er rentabel at syne og holde på hjulene.

Bjarne er jo notorisk fattig, alene med et gammelt faldefærdigt hus og tre katte – og nu også en skrotklar tourbus.”

Legendariske søndagskoncerter

Bjarne Rask skriver endvidere på Facebook:

Bjarne Rask
Foto: Frank Nielsen

”På smukkeste vis er det samtidig 10 års jubilæum for den første KingBee exBLUESive blues-søndag, afholdt 5. juni 2008.

En unik koncertrække der har samlet mere end 100 forskellige musikere, spillende sammen på kryds og tværs af landegrænser og eksisterende bandkonstellationer, og hentet et trofast publikum fra hele Danmark. Ved enkelte tilfælde endda fra både England, Holland, Tyskland og Sverige.”

Man kan læse meget mere om KingBee exBLUESive-søndagskoncerterne og se, hvilke bluesmusikere der har deltaget, her.

Meget at fejre

Sidst, men ikke mindst fastslår Bjarne Rask, at:

”Samtidig er det i år 20 år siden, at Søren Krogh og Bjarne (Rask) stiftede Bluesforeningen CROSSROADS.

En forening der i dag er en af landets førende bluesforeninger, drevet professionelt videre af Peter Buhl og resten af den engagerede bestyrelse.

Med andre ord er der rigtig meget at fejre, og en rigtig god sag at støtte.”

Godt oplæg

Bjarne Rasks Facebook-opslag må siges at være et godt oplæg til den kommende KingBee TourBuzz-støttekoncert, men Bluesnews.dk ville gerne have uddybet et par ting i samme forbindelse.

Kai Strauss
Foto: Frank Nielsen

Følgelig fyrede Bluesnews.dk en stribe hurtige spørgsmål af fra hoften, og Bjarne Rask svarede på både behørig og hurtig vis.

Hvem tog initiativet til støttekoncerten?

– Det er lidt flydende. Første gang, idéen blev luftet, var det Kai Strauss, der gjorde det, sidste gang min gamle bus ikke kunne gå gennem syn.

– Men netop denne gang var det udfaldet af en række reaktioner på et Facebook-opslag, jeg lavede, hvor jeg tog lidt pis på Mette Abildgaards indsamling til ham “Bager-Ali”, der fik smadret sin butik (angiveligt af bandemedlemmer, der ville afkræve ham beskyttelsespenge), og med stor sympati for ham som en flittig iværksætter fik Abildgaard jo samlet en halv million ind til den ukendte bager.

MobilePay

– Jeg foreslog derfor lidt lystigt, at man jo også bare kunne donere mig penge via MobilePay, hvis man følte for det, da jeg også var en flittig iværksætter, som altid på spanden, efter jeg blev alene med et gammelt, faldefærdigt hus, en udkørt tourbus og tre katte.

– Og pludselig kom der penge fra højre og venstre, publikum, musikere, bluesforeninger osv.

Palle Hjorth
Foto: Frank Nielsen

– Med alt fra 50 til 2.000 kroner (i dag samlet 11.500) sammen med en række tilbud om deltagelse i, og opfordring til, at man lavede en støttekoncert, hvor først den ene, så den anden musiker meldte sig under fanerne.

– Ole Frimer var faktisk blandt de første, men opdagede så siden at have et job i Aalborg samme dag, så han kan ikke nå til Vejle den 6. maj.

– På samme vis ville både Palle Hjorth og Martin Jønsson gerne have været med, men naturligvis må arbejdet passes først, men vi er nok også rigeligt dækket ind med 23 danskere, plus blandt andet en herboende svensker, en tysker og en texaner.

Så passede pengene

Bare for god ordens skyld: Hvor gammel er Mr. Bjarne Rask nu?

– Jeg har faktisk gået rundt og sagt 52 indtil for et par uger siden, hvor jeg så skulle regne alderen ud på en forstærker, som er fra samme årgang, og opdagede, at jeg reelt er 53 og bliver 54 her den 15. juli.

– Men pyt; da jeg var 37, gik jeg rundt og sagde, at jeg var 38, indtil jeg opdagede, det var en fejl, og var så bare 38 i to år i træk. Så passede pengene igen.

Har du selv stået for at sætte programmet sammen, eller er der andre (f.eks. de deltagende musikere), der har haft en finger med i spillet?

– Programmet er ikke færdigt endnu. Men jeg er i gang med at lave et oplæg, der sørger for, at alle får rimelig spilletid, og som jeg gerne skulle dele med musikerne i aften.

En opgave

– Så må de selv finjustere og omrokere derfra, for dét er noget af en opgave!

– Da ingen jo får penge for at spille, kan jeg ikke på samme vis som før forvente, at de skal bruge en masse tid på at lære det ene og det andet.

Mike Andersen
Foto: Peter Widmer

– Jeg håber dog, at de styrer uden om “I’d rather go blind”, “Sweet home Chicago” og andet overspillet, men jeg vil forsøge ikke at blande mig for meget, og de må såmænd spille, hvad de har lyst til.

– Jeg har sparret lidt med Mike Andersen på det overordnede, og han er officiel tovholder. Det er også ham, der har aftalt pris med min chef for leje af Store Sal i Bygningen, bespisning af musikere osv.

– Her skal jeg lige sige, at der ingen publikumsbespisning er denne gang.

– Lydtekniker, barfolk osv. er fra Bygningens normale stab, men her agerer de frivilligt på egne vegne for at hjælpe mig, og ikke på vegne af Bygningen.

En BLUES-bus 

Hvor mange år har du haft din nu udtjente tourbus – eller tourbuzz?

– Jeg købte den i 2010 (en Fiat Ducato fra 2002).

Har du en ny tourbus i sigte, og til hvilken pris?

– Jeg har ingen konkret på bedding, ud over at Flemming Christensen fra Marsk Music har kontaktet mig, da han skal af med sin til november.

– Jeg vil lige afvente situationen og se, hvad jeg ender op med. Ligesom jeg også skal beslutte, om det skal være på hvide plader igen, så jeg også kan køre lidt privat, eller udelukkende i firmaregi.

– Jeg har jo faktisk et CVR-nummer (KingBee exBLUESive Tour Management & Backline Supply).

– Men det er klart, at det aldrig bliver en luksusmodel med fladskærm og wi-fi, som de unge P3-bands gerne vil køre rundt i, men den må bare gerne være lidt nyere end den gamle, og med lavere ejerafgift – jeg betalte over 15.000 i afgift om året for at holde den gamle på hjulene – bliver det en BLUES-bus.

Fragtet rundt

Nævn mindst tre danske bandnavne, du har fragtet rundt til spillejobs.

– Jeg kørte rigtig meget med Mike Andersen & co., før de fik deres egen bus, med mange ture til Norge.

– Desuden har jeg kørt en del gange med Ole Frimer Band, når de skulle udenlands, og ellers er der jo The Pocket Players, Big O & the Blue Quarters, Esben Kronborg med flere.

Nævn minimum tre udenlandske bandnavne, du har fragtet rundt til spillejobs.

Jonny Lang
Foto: Frank Nielsen

– Der er bl.a. Jonny Lang og The Fabulous Thunderbirds, og nåja, så har jeg kørt Robert Cray på møntvaskeri … på min fødselsdag.

– Og selvfølgelig tusinder af kilometer med Alan Haynes. Ikke helt så mange kilometer som toner, han kan spille i løbet af en koncert, men alligevel!

– Den mest legendariske tur var vel, dengang vi pakkede bilen efter en koncert på Stampen i Gamla Stan i Stockholm kl. 01 mandag nat og kørte direkte til Stavanger i Norge, hvor vi ankom lige til lydprøvetid dagen efter.

– 1.100 kilometer i ét hug. Det blev lige til en kort lur på en lille færge tværs over Oslofjorden, men ellers var det nonstop!

Nævn tre spillelokationer i udlandet, som du har fragtet musikere rundt til.

1: Beautiful Swamp Festival i Calais, Frankrig – med Mark Hummel, Anson Funderburgh, Little Charlie Baty, R.W. Grigsby & Wes Starr (Golden State Lone Star Blues Revue).

2: Motel California, Isernhagen, Tyskland –  med Bernard Allison.

3: Gloppen Hotel, Sandane i Norge – med Alan Haynes, Henrik Poulsen & Mads Andersen.

Sceneskræk

Optræder du selv som musiker til støttekoncerten den 6. maj?

– Det var faktisk min plan at spille et nummer eller to med “Blue” Karina, som hun gerne vil.

– Men jeg har ikke rigtig spillet i en del år, efter jeg udviklede sceneskræk, og har ikke rigtig fundet den tid til at øve op her på det sidste, som jeg havde håbet på.

– Så jeg tror det faktisk ikke.

– Men jeg er sikker på, at jeg nok skal blive forsøgt presset, og om jeg lader mig overmande af gruppepresset og måske hopper ind i det uundgåelige store “harmonikasammenstød” til sidst, skal jeg ikke kunne sige, slutter en travl Bjarne Rask.

200 pladser

Uagtet om man kommer til at opleve Bjarne Rask på scenen til TourBuzz-støttekoncerten den 6. maj, er der meget at glæde sig til, for musikernes holdopstilling – som den ser ud i skrivende stund – tæller nemlig følgende fine navne:

Frederik Tygesen
Foto: Jakob Wandam

Sahra Louise da Silva, “Blue Karina” Reinmark, amerikanske Tony Vega, tyske Kai Strauss, Mike Andersen, Kasper “Lefty”, Niels Mathiasen, Rasmus Stenholm, Henrik Poulsen, Mads “Tiny” Andersen, Niels Nello Mogensen, Morten Brauner, Claus Daugaard, Jesper Bylling, Jens Kristian Dam, den herboende svensker Perry Stenbäck, Søren Schack, Frederik Tygesen, Jais Eriksen, Mathias Rindom, Martin Blom Hansen og Jan “Monk” Mortensen.

Vil man sikre sig en af de 200 pladser til Store Sal i Bygningen søndag den 6. maj 2018, skal man sende en mail med navn og antal deltagere til adressen tourbuzz@mail.dk – pris kr. 250.- pr. person betales ved indgangen – og man vil så blive skrevet på en liste. Så skal man blot opgive navn ved ankomsten.