Anmeldelse: Jumpin’ Jacks: Rockin’ Christmas

Af Jakob Wandam

Bing Crosbys ”White Christmas”, der først blev udgivet i 1942 anses stadig som den bedste sælgende single nogensinde; det antages, at den er solgt i mere end 50 millioner eksemplarer. En populær juleplade kan blive spillet år efter år, og også bluesmusikken er fuld af eksempler på udgivelser, der relaterer sig til højtiden (hvilket man kan forvisse sig om i Bluesnews.dk’ julekalender på Facebook her).

Jump blues- og rock & roll-trioen Jumpin’ Jacks forsøgte sig første gang med en juleudgivelse i 2020 med et arrangement af ”Et barn er født i Bethlehem”. I år er de så gået linen ud med Rockin’ Christmas, et helt album med Jumpin’ Jacks’ versioner af kendte julenumre.

Jumpin’ Jacks har fra begyndelsen haft som mission at bygge bro mellem dansktoppen og rhythm & blues, og på Rockin’ Christmas har man også valgt populærmusikalske standarder snarere end egentlige julebluesnumre. Spektret går fra Bing Crosby og ”Silver bells” over ”Jingle bell rock” (Bobby Helms) og ”Run Rudolph run” (Chuck Berry) til Mariah Careys ”All I want for Christmas is you”.

Jumpin’ Jacks spiller numrene med det karakteristiske kække swing, som gør dem til et så underholdende live-band. Det fungerer med varierende grader af succes. Chris Reas ”Driving home for Christmas” virker overraskende godt udsat for rockabilly-trio og giver Bo Møller lejlighed til at lægge nogle lækre, bluesy guitar-fills og ditto solospil.

Nogle sange ligger lige til højrebenet for en trio med vokal og kontrabas (Thomas Valter), guitar (Bo Møller) og trommer (Stefan Andersen). ”Here comes Santa Claus”, ”Jingle bell rock” og især ”Run Rudolph run”, der igen giver masser af albuerum til Bo Møller, sidder i skabet uden dog at tilføje sangene meget nyt.

”All I want for Christmas is you” er naturligvis mindre oplagt, men virker også anstrengt, som om den er tvunget ned i dette format. Så er det sjovere at høre Jumpin’ Jacks’ uptempo-version af ”Silver bells”, og især ”Winter wonderland” har en særlig friskhed, båret af Thomas Valters veloplagte, bouncy kontrabasspil.

Og så er der en næsten bevægende charme over albummets eneste dansksprogede nummer, ”Santa Lucia”, som afslutter albummet. Den napolitanske vise har fået et vuggende beat, og Bo Møller boltrer sig bag Thomas Valters tilbagelænede croon med frække country-guitarlinjer.

Rockin’ Christmas er ikke det mest vellykkede produkt af Jumpin’ Jacks’ musikalske projekt, men albummet har fine øjeblikke og puster nyt liv i nogle af de julesange, vi har hørt allermest.

Rockin’ Christmas udkom på streamingtjenesterne den 17. november.